Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 19:33:11

Чернігівщина демонструє досить високі темпи проведення децентралізації і створення ОТГ, але кількісні показники повинні перейти у нову якість надання послуг

22.08.2017   08:42Агенцiя

На цьому наголосив голова обласної ради Ігор Вдовенко під час одноденної фахової майстерні для представників районних рад.

Захід на тему «Особливості формування територіальних громад області в умовах децентралізації» відбувся у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який впроваджується Асоціацією міст України у партнерстві з Українською асоціацією районних та обласних рад.

Звертаючись до учасників фахової майстерні, голова обласної ради Ігор Вдовенко зазначив, що в нашій державі децентралізація триває вже третій рік. І за цей час усі зрозуміли, що це складна і комплексна реформа, яка докорінно змінює усю складну і багаторівневу систему управління країною.

– Три роки – це досить невеликий проміжок часу. Наші європейські партнери долали шлях реформ десятиліттями, ми ж змушені робити це без зволікань і надшвидкими темпами. За цей час на Чернігівщині вже утворено 19 об'єднаних громад. Днями в області з'явилась ще й Линовицька селищна об'єднана територіальна громада. 29 жовтня відбудуться вибори ще у 14 ОТГ області, – підкреслив голова обласної ради та наголосив, що завдяки передачі повноважень та фінансів на місця громади вже отримали можливість самостійно ухвалювати рішення і розпоряджатися додатковими бюджетними повноваженнями, а також стабільні джерела доходів для їх реалізації.

За словами Ігоря Вдовенка, Чернігівщина демонструє досить високі показники проведення децентралізації і створення ОТГ. Зокрема нещодавно Мінрегіон опублікував рейтинг областей за формуванням спроможних територіальних громад, де наша область входить у п'ятірку лідерів, займаючи третю сходинку.

– П'ять ОТГ Чернігівщини, які першими пройшли процес об'єднання у 2015 році і перейшли на прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом, вже у 2016 використали 31 мільйон субвенції з держбюджету на формування інфраструктури, реалізувавши 43 проекти. Громади спрямували свої кошти на відбудову соціальних об'єктів, реконструкцію та ремонту, вулиць, доріг, мостів, впровадження заходів енергоефективності, створення ЦНАПів. Крім того, 16 громад, які об'єдналися минулого року, у 2017-му отримають 84,8 млн гривень державної фінансової підтримки, – зауважив голова обласної ради, наголосивши, що реформа вийшла на такий етап, коли кількісні показники повинні перейти у нову якість надання послуг. Ігор Вдовенко побажав присутнім плідної роботи аби форум став гарним майданчиком для обміну думками, цікавими і корисними ідеями між практиками місцевого самоврядування.

Далі модератор засідання, експерт Української асоціації районних та обласних рад Олександр Даниленко ознайомив присутніх з динамікою та особливостями формування територіальних громад.

Крім того, на порядок денний були винесені питання: «Нормативно-правове забезпечення реформи органів місцевого самоврядування та децентралізації», «Децентралізація, стан та перспективи об'єднання громад». Також учасники фахової майстерні обговорили актуальні питання роботи районних рад та взяли участь у письмовому опитуванні.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.