Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:34:42

39 колишніх військовослужбовців-учасників АТО та членів їхніх сімей розпочали перепідготовку в Чернігівському національному технологічному університеті

19.09.2016   09:34Агенцiя

Нещодавно Чернігівський національний технологічний університет гостинно прийняв у свою студентську родину 39 колишніх військовиків та членів їхніх сімей. У рамках реалізації Проекту «Україна – Норвегія» вони розпочали трьохмісячне навчання за програмою перепідготовки та підвищення кваліфікації.

У Чернігові навчання в рамках програми «Професійна підготовка звільнених в запас військовослужбовців Збройних Сил України та інших силових структур, членів їх сімей та сприяння їх працевлаштуванню» розпочалося вже вдруге і є абсолютно безкоштовним. Нині група слухачів складається переважно з учасників антитерористичної операції.

 – Програма курсу загалом містить 500 академічних годин, – розповіла керівник PR-відділу Міжнародного фонду соціальної адаптації Ольга Філіна. – Під час навчання слухачі отримають необхідний мінімум знань в рамках програми «Інтернет-технології в бізнесі та WEB-дизайн», а також з ними працюватимуть фахівці відповідної галузі, які поділяться з ними секретами майбутньої професії та допоможуть досконало опанувати нові знання. А після завершення курсу місцева громадська організація «Чернігів європейський» забезпечить працевлаштування слухачів.

Ознайомча зустріч слухачів і педагогічного колективу відбулася в навчальній аудиторії університету, прикрашеній національною символікою та державними прапорами Королівства Норвегія і України. До присутніх звернувся ректор університету Сергій Шкарлет:
 – Шановні друзі! До ваших послуг унікальна можливість скористатися інтелектуальною скарбницею нашого університету, – зазначив він. – У порівнянні з попереднім курсом програма навчання зазнала істотних змін. Ви будете більше співпрацювати з роботодавцями щодо набуття професійних знань і навичок, які знадобляться вам за певним місцем роботи. Буде більше практики, в тому числі, і за реальним місцем майбутнього працевлаштування.
 
Завідувач кафедри навчального закладу Олександр Велігорський  ознайомив слухачів з дисциплінами, які опановуватимуть упродовж навчання та графіком проведення занять. Він зазначив, що в ході курсу опановуватимуться як front-end так і back-end технології розробки сайтів, вивчатиметься створення шаблонів Web-сторінок та дизайн у програмах Photoshop та Illustrator, використання кодів HTML. А до кінця курсу слухачі самостійно  розроблять сайт типу інтернет-магазину.

Перший випуск у Чернігові за цією програмою відбувся навесні поточного року. Тоді учасники проекту вивчали основи підприємницької діяльності. В результаті третина з них змогла знайти роботу чи заснувати власний бізнес.

Про результативність навчання свідчить і розповідь колишнього випускника курсів, учасника АТО Сергія Зіберта:
– Після закінчення курсу навчання я написав бізнес-план власної справи «Черешневий сад», – ділиться він. – Планую, зокрема, висаджувати елітні саджанці черешні, встановити системи крапельного поливу та придбати необхідний для цього транспорт та устаткування. У проекті розрахував необхідні для цього інвестиції, поточні витрати та ризики. Зараз документи за проектом розглядаються в Норвезько-українській торговій палаті. Маю надію отримати початковий капітал та розпочати бізнес.

Нині програму навчання дещо модернізували. Учасникам проекту пропонують освоїти базові знання зі створення власного веб-сайту. За словами викладачів слухачам доведеться багато і напружено працювати. Та це того варте, адже після випуску вони зможуть заснувати власний IT-бізнес або працювати у відомих закордонних компаніях, і відповідно отримувати достойну заробітну плату.
Передбачено, що у ході проекту з учасниками поділяться досвідом професори Університету NORD (Норвегія).

Завершиться курс перепідготовки наприкінці грудня, після успішного складання заліків, іспитів та захисту випускної роботи.

Слухачі отримають свідоцтво державного зразка про підвищення кваліфікації, спільний сертифікат Університету Нурланда та Чернігівського національного технологічного університету, а також спільний диплом Міністерства закордонний справ і Міністерства оборони Норвегії.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.