Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:33:17

Патріотів у Чернігові виховують не завдяки, а всупереч?

23.08.2016   12:56

22 серпня, напередодні Дня Незалежності України у громадському прес-центрі "Ініціатива" відбулось експертне обговорення на тему "Чи має Чернігів політику поширення сучасних патріотичних цінностей?".

Представники міської влади та громадських організацій за круглим столом обговорили проблеми патріотичного виховання в місті.

Основним документом, за яким працюють чернігівські освітяни у даному напрямку є "Концепція національно-патріотичного виховання дітей і молоді у закладах освіти міста". Прийнята концепція  в минулому році і діятиме до 2017 року.

"В першому кварталі 2016 року було проведено 125 зустрічей школярів з учасниками АТО та волонтерами. У другому кварталі таких зустрічей було 120." – розповідає Олександр Мельниченко, головний спеціаліст відділу розвитку загальношкільної і позашкільної освіти та виховання управління освіти Чернігівської міської ради.

В управлінні освіти відзначають співпрацю з громадськими організаціям "Єдина родина Чернігівщини", "Жіноча волонтерська сотня Че" та "Сокіл" - з якими вони працювали в пришкільних таборах.

"Вже другий рік поспіль впроваджується військово-спортивна дитячо-юнацька гра "Джура". Все місто бере участь, у кожному навчальному закладі є команда і в травні проходив міський етап цієї гри." – говорить Олександр Мельниченко.

Проте, як відзначив громадський активіст Олександр Гашпар сума у 33 тисячі гривень, що виділяється на патріотичне-виховання в Чернігові є надзвичайно малою порівняно з іншими містами. Так, у Луцьку на подібні заходи передбачено 670 тисяч, не говорячи про Київ, що заклав під це 47 мільйонів. У Хмельницькому, до прикладу, діє цілий Центр національного виховання молоді.

Як розповіла представник "Цивільного корпусу "Азов" Анастасія Гомбалевська, у деяких школах підготовка до гри "Джура" розпочалась буквально за три тижні до проведення, хоча програма розрахована на підготовку протягом всього року.

Цього літа "Цивільний корпус "Азов" провів дві зміни табору для дітей, де проводилось військово-патріотичне виховання. Фінансувався табір за волонтерський кошт.

"Ми націлюємось на взаємодію з міськими органами і хотіли б поставити це, як програму, якщо вийде. Ми плануємо проводити не лише літні табори, а і пришкільні табори, канікулярні, табори вихідного дня" – відзначила Анастасія Гомбалевська.

Менш оптимістично налаштований голова Чернігівської обласної "Просвіти" Олександр Шевченко, на його думку патріотичне виховання в Чернігові фактично відсутнє, про що говорять суми виділені на цей напрямок.

"Управління не мають займатись заходами, а мають випрацьовувати місцеву політику і контролювати ці процеси. Цим мають займатись інші структури, у тому числі і громадські організації." – зазначив Олександр Шевченко.

Патріотизм, за словами громадського діяча Станіслава Тавлуя, починається вдома. Але в той же час ми маємо використовувати досвід поколінь, які вже ці проходили. Громадські організації на його думку мають об’єднатись і разом написати програму і з нею йти до міської влади.

До цієї ж програми має увійти і фінансування видання дитячих книжок на патріотичну тематику, вважає активіст Сергій Соломаха.

Підсумовуючи, присутні прийшли до висновку, що має бути написана нова цільова програма з патріотичного виховання у Чернігові. Виконавцями ж цієї програми мають стати саме профільні громадські організації.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини