Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:12:42

Медійникам Чернігівщини розповіли все про децентралізацію в області

08.08.2016   10:31Агенцiя

Днями з медійниками області спілкувалися на тему «Журналіст як учасник реформи децентралізації: чому важливо про це писати?».

Тренінг проводився ГО «Асоціація регіональних ЗМІ» в рамках проекту «Чому важливо писати про децентралізацію — місія журналіста у реформі», що реалізується за рахунок коштів обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада».

У зустрічі взяли участь фахівці Офісу реформ області, Асоціації міст України, Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, експерти з децентралізації та громадськість.

ЗМІ області, звичайно ж, не оминали і досі реформу номер один в країні. Як свідчить моніторинг, про децентралізацію в регіоні пишуть і кількісно, і якісно по-різному. Так в Інтернет-виданнях про реформу з’являється 1-2 повідомлення на день, з них власні матеріали – не частіше 1-2 разів на місяць.

У друкованих ЗМІ висвітлюється сам процес децентралізації — збори громад, обговорення та зустрічі, подаються коментарі. У соціальних медіа — точка зору експертів та політиків, коментування негативу.

Матеріали про децентралізацію, загалом, такі:

- спеціально підготовлені статті місцевого офісу реформ, представництва Асоціації міст України;

- повідомлення ОДА/ РДА / органів влади, які опікуються питаннями децентралізації;

- власна інформація ЗМІ: репортажі, розслідування проблем, інтерв’ю, інформація за підсумками форумів, круглих столів, зустрічей у громадах;

- іміджеві матеріали політиків, посадовців, нардепів.

Утім, як свідчать опитування, люди на селі все ж мало знають про реформи в країні, більш того бояться їх. Тому під час тренінгу спікери не лише пояснили специфіку реформи на прикладі регіону, а й надали дані про конкретні результати.

Координатор Офісу реформ та регіонального розвитку в Чернігівській області Ірина Кудрик зауважила, що реформа децентралізації ґрунтується на такій формулі: спроможність = повноваження + ресурси + відповідальність.

Загалом більшість законодавчих ініціатив та перші практичні кроки щодо реформи були зроблені в 2015-му. Саме цього року Верховна Рада та Уряд спромоглися на низку законодавчих актів та інших інструктивних документів, які дозволили розпочати процеси об’єднання громад. Тоді за кілька місяців, до літа 2015 року, після значної інформаційної роботи з громадами Чернігівська обласна рада прийняла перспективний план об’єднання громад.

Втім, практичний процес об’єднання запустили лише в 5 громадах. Влітку-восени 5 громад змогли оперативно пройти всі передбачені законом процедури. Переконали своїх жителів і селян із сусідніх сіл. І на осінь 2015 року фактично утворились: Деснянська та Кіптівська об’єднані громади – у Козелецькому районі, Парафіївська – в Ічнянському, Вертіївська – в Ніжинському, Макіївська – у Носівському районах.

Уже готові до об’єднання ще 5 громад. Першою у 2016 році отримала позитивний висновок від Чернігівської ОДА (така процедура передбачена законом) Остерська громада.

Переконливі аргументи на користь об’єднання громад навів Регіональний консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Микола Силенко.

Це, зокрема, значне перевиконання бюджету в об’єднаних громадах; проекти що реалізуються цьогоріч, а також надходження субвенції на розвиток інфраструктури громад та інше.

Втім, ці результати помітні лише тим, хто таки не побоявся змін. Саме про перші історії успіху в уже об’єднаних громадах розповідала виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, депутат обласної ради Ірина Грозенко.

До слова, у рамках проекту також плануються прес-тури до об’єднаних громад.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини