Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:35:39

Про електронне декларування доходів держслужбовців та його переваги проведено інформаційно-освітню кампанію "Онлайн проти корупції"

23.07.2016   10:55Агенцiя

Навчання держслужбовців щодо подання нових електронних декларацій розпочали 22 липня, з Чернігова. Про це повідомили на прес-брифінгу, який пройшов в обласній державній адміністрації.

У планах організаторів – представників Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) і Проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектору» Програми розвитку ООН в Україні – провести Всеукраїнську Інформаційно-освітню кампанію «Онлайн проти корупції» у 22-ох обласних центрах України. Це – навчальні тренінги для держслужбовців, суддів та прокурорів, а також одноденні виставки антикорупційних плакатів.

Розпочинаючи спілкування з журналістами, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій Сергієнко зауважив, що відкритість органів державної влади, безперечно, сприяє викоріненню корупційних проявів.

– Громадськість має знати, як живуть чиновники, щоб запобігати корупційним діянням, – зазначив він, а також проінформував, що цього року нацполіція Чернігівщини склала 22 протоколи щодо неправомірних дій чиновників, з яких 2 – кримінальні провадження.

Заступник директора департаменту контролю та перевірки декларацій, моніторингу способу життя – начальник відділу Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяна Шкребко повідомила про створення нового антикорупційного органу – НАЗК, який, за її словами, активно запрацює найближчим часом. Зокрема, саме його працівники за сприяння громадськості і здійснюватимуть перевірки достовірності поданих електронних декларацій держслужбовців. Вони ж, у разі необхідності, також консультуватимуть представників органів влади щодо процедури та правильності заповнення декларацій.

Тетяна Шкребко зазначила термін подачі електронних декларацій за 2015 рік – з 15-го серпня по 13-те жовтня 2016 року. Їх обов’язково мають заповнити як всі високопосадовці держави, так і народні депутати, судді, прокурори, слідчі, державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування категорії А – Б. Після подачі декларації вони матимуть 7-денний термін, щоб при необхідності внести зміни і поправки.

Потім декларації будуть внесені до відкритого Єдиного державного реєстру і в певних випадках підлягатимуть повним перевіркам з боку НАЗК. Це, зокрема, стосуватиметься суб’єктів декларування, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, працюють на посадах з високим рівнем корупційних ризиків. Крім того, приводом для повних перевірок можуть бути відмови від надання необхідної інформації членами сім’ї, а також розбіжності, виявлені моніторингом способу життя. Саме на допомогу з боку громадськості у проведенні оцінки способу життя держслужбовців, його відповідності задекларованим даним і покладаються найбільші сподівання контролюючих органів.

Електронна декларація має суттєву відмінність від звичної щорічної декларації про доходи. Відтепер декларуються і заощадження в готівці (від 60 тисяч 900 гривень), і цінне рухоме майно (від 121 тисячі 800 гривень), і подарунки (від 6 тисяч 90 гривень). Також необхідно обов’язково зазначати незавершені об’єкти будівництва, для високопосадовців – майно, яке формально належить іншій особі, але контролюється чиновником.

Таким чином, із запровадженням електронної системи декларування нечисті на руку чиновники не матимуть перспектив роботи в органах державної влади. Таке переконання висловив керівник Проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектору» Програми розвитку ООН в Україні Іван Пресняков. Також він зауважив, щодо введення електронного декларування – великий виклик, адже значно збільшено спектр даних, що вносяться в декларацію держслужбовців. Крім того, декларації стають публічними, доступними для кожного пересічного громадянина.

Організатори заходу висловили сподівання, що навчальний тренінг, який протягом дня проходитиме у Чернігові, допоможе представникам органів влади швидше розібратися з процедурою заповнення електронних декларацій. Друга ж його частина – презентація системи декларування вже для громадських активістів – спонукає їх до співпраці з контролюючими органами у разі виявлення фактів невідповідності задекларованих даних реальному способу життя держслужбовців.

У сквері імені М.М. Попудренка до уваги жителів міста та представників ЗМІ представники Проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектору» Програми розвитку ООН в Україні представили виставку антикорупційних плакатів «Онлайн проти корупції».

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини