Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:30:13

Чи змінилося ставлення мешканців Чернігівщини до питань репродуктивного здоров’я?

17.05.2016   13:32Агенцiя

Протягом останніх двох років в Чернігівській області реалізовується проект «Здорова родина – здорова країна» в рамках програми «Здоров’я жінок України». Чи вдалося змінити ставлення мешканців області до питань збереження репродуктивного здоров’я, планування сім’ї та статевих відносин, розповіли учасники проекту.

17 травня відбулася прес-конференція «Чому важливо бути обізнаним в питаннях збереження репродуктивного здоров’я?». У ній взяли участь керівник ГО «ММЦ «Жменя» Регіна Гусак, координатор роботи з волонтерами та організації масових заходів Антоніна Федорченко та волонтерка Наталія Висіканець.

Регіна Гусак повідомила, що завдяки попередньому етапу проекту, який мав назву «Впровадження/включення всеукраїнського тижня репродуктивного здоров’я та планування сім’ї в план виховної роботи в ПТНЗ та ВНЗ» цього року навчальні заклади разом з активістами та волонтерами самостійно проводили Тиждень репродуктивного здоров’я та планування сім'ї.

За словами Антоніни Федорченко проект передбачає роботу з населенням починаючи з 18 років. «Третій етап «Здорова родина – здорова країна» реалізується із 1 грудня по 30 червня 2016 року. За цей період було залучено більше волонтерів, які представляють різні навчальні заклади Чернігова та області, і вони будуть продовжувати працювати в напрямку інформування молоді і по завершенню проекту», - сказала координатор роботи з волонтерами.

Напередодні тижня планування сім’ї організацією «Жменя» була проведена школа волонтерів для найактивніших учасників руху за збереження репродуктивного здоров’я, яка поєднувала в собі поглиблення знань у сфері збереження репродуктивного здоров’я, засвоєння принципів волонтерства та розвиток лідерських якостей. На думку організаторів для школярів, для учнів, для студентів лідерство – це надзвичайно важливо, як і громадянська активність. Крім того, волонтери мали змогу написати міні-проекти і реалізувати їх в рамках проведення Всеукраїнського Тижня РЗ та ПС. Наприклад, у чернігівському коледжі економіки був проведений тематичний квест, до участі у якому були залучені не лише учні та волонтери, а і фахівці з Центру планування сім’ї.

Також Антоніна Федорченко розповіла, що за останні шість місяців було проведено багато яскравих та цікавих заходів, які були спрямовані на залучення містян до участі в акціях та заходах. Серед них флеш-моб «Стрибок до розуміння» - акція спрямована на підтримку людей, які живуть з ВІЛ, День обіймів, флеш-моби до Дня презервативів, Дня закоханих, Дня щастя та Дня здоров’я. Також всі ці заходи супроводжувалися розповсюдженням інформаційних матеріалів.

Слід відзначити, що проектом за два роки реалізації було охоплено практично всю Чернігівську область. У районних та міських бібліотеках створені інформаційні куточки, де кожен бажаючий може отримати брошури, листівки та інші матеріали.

Волонтерка Наталія Висіканець вважає, що цей проект – це виклик для суспільства. «Це просто про складне. Ми всі розуміємо, що тематика репродуктивного здоров’я є складною, хиткою. Багато людей просто бояться розмовляти на тему статевих стосунків і запобігання хвороб, які передаються статевим шляхом і запобігання небажаній вагітності, вважаючи, що ця тема коли прийде час прийме якісь певні форми. І звичайно наша робота в таких малих містечках - це суттєва підтримка і для викладачів, і для батьків, і для підлітків», - зазначила Н.Висіканець. На її думку, чим більше інформації про репродуктивне здоров’я та планування сім’ї буде викладено простою і зрозумілою мовою, тим більше шансів отримати здорову націю, запобігти небажаній вагітності та загальмувати поширення інфекцій, які поширюються статевим шляхом.

За словами організаторів ставлення людей до питань збереження репродуктивного здоров’я та інформаційних матеріалів суттєво змінилося. Якщо раніше два роки тому, перехожі соромилися цікавитися листівками та запитувати волонтерів про репродуктивне здоров’я, то тепер інтерес збільшився і вже батьки беруть матеріали для дітей, бабусі для онуків. У європейських країнах це нормальна практика говорити про планування сім’ї, про репродуктивне здоров’я, а в українських сім’ях про це не говорять, в школах класному керівнику або вчителю анатомії про це складно розповідати учням. Саме тому важливо поширювати інформацію серед молоді, щоб не стало запізно.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини