Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 23:40:46

Огляд основних законодавчих змін на семінарі у податковій

29.01.2016   09:24Агенцiя

Днями в ДПІ у м. Чернігові відбувся загальний безкоштовний семінар для платників податків міста з питань основних змін, внесених до чинного законодавства.

Днями в ДПІ у м. Чернігові відбувся загальний безкоштовний  семінар для платників податків міста з  питань основних змін, внесених до чинного законодавства  Законом України від 24.12.2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 року», а саме:  нових правил адміністрування податку на прибуток, зміни ставок ПДФО, ЄСВ, єдиного податку для платників третьої  та четвертої груп спрощеної системи оподаткування, особливостей справляння платежів до місцевого бюджету, введення електронного адміністрування акцизного податку.

Про особливості складання податкових накладних, коригування податкових зобов’язань, бюджетного відшкодування, повернення переплати з ПДВ,  відкриття  додаткових електронних рахунків для сільгосппідприємств розповіла присутнім начальник відділу  контролю за декларуванням податку на додану вартість Вікторія Соломко.

 У своєму виступі начальник  відділу податку на прибуток  Ольга Зубок повідомила, що для платників податку на прибуток у 2016 році повертається квартальний звітний період лише для тих, хто має доходи більш ніж 20 млн гривень (п. 137.4-137.5 ст. 137 Кодексу). Скасовано авансові платежі з податку на прибуток, проте є виняток для сплати авансового внеску у розмірі 2/9 суми податку, визначеного до сплати у декларації за 9 місяців 2016 року. Цей авансовий внесок потрібно сплатити  до 31.12.2016 р., і сплачуватимуть його відповідно лише ті, хто подаватиме декларацію поквартально. Базова ставка податку  на прибуток становить, як і раніше, 18%.
 
«Декларація з податку на прибуток подається за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015р. №897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», - поінформувала керівник підрозділу інспекції. Вона детально зупинилася на її заповненні.  Виступаюча  також надала роз’яснення щодо подання податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій та закликала «неприбутківців» завчасно привести свої  установчі документи у  відповідність із нормами законодавства до 1 січня 2017 року.

Про новації в оподаткуванні доходів громадян, розмір мінімальної заробітної плати та податкової соціальної пільги у 2016 році, адмініструванні військового збору розповіла  начальник  відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Алла Супрун.

«У частині податку на доходи фізичних осіб з 1 січня 2016 року  встановлюється єдина ставка в розмірі 18% від бази оподаткування (замість 15% та 20%). Однак, до ряду доходів застосовуються інші ставки для оподаткування, а саме: 0%, 5%, 15% та 18%.  Розмір податкової соціальної пільги дорівнює 50% від прожиткового мінімуму для працездатної особи  і складатиме 689 грн, а  граничний розмір доходу для застосування податкової соціальної пільги становитиме 1930 гривень», - довела до присутніх фахівець податкової. Також учасники заходу обговорили питання легалізації доходів громадян та оформлення трудових відносин, що забезпечить ріст надходжень податку з доходів фізичних осіб та військового збору. Окремо Алла Супрун акцентувала увагу на декларуванні громадянами доходів, отриманих у 2015 році.
   
Основні зміни, що стосуються визначення  бази для нарахування ЄСВ, ставок ЄСВ висвітлила під час семінару головний державний ревізор - інспектор відділу адміністрування єдиного соціального внеску Ганна Циган. Вона зосередила увагу на тому, що  усім страхувальникам  встановлено єдину ставку  для нарахування ЄСВ, а саме 22 %.

«Тепер не потрібно щорічно уточнювати  клас професійного ризику виробництва для отримання індивідуальної ставки. При цьому для підприємств, які сплачували ЄСВ за ставками 8,41%, 5,3% та 5,5% ставки нарахування ЄСВ залишаються колишніми. Крім того  збільшилася максимальна величина бази для нарахування ЄСВ. Тепер вона становитиме 25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом»,- зазначила податківець.
          
З учасниками заходу фахівці податкової поспілкувалися і з питань своєчасності сплати податків і зборів, подання звітності в електронному вигляді, роботи електронних сервісів та надання адміністративних послуг тощо.

Про оновлений формат офіційного видання ‪ДФС‬ України - журналу «Вісник. Право знати все про податки і збори» та його передплату вела розмову з присутніми директор  філії ДП «Сервісно - видавничий центр» у Чернігівській області  Ніна Жабинець.

По закінченню семінару фахівці інспекції надали відповіді на запитання платників.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини