Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:03:19

У Чернігові обговорили новий Закон про державне фінансування партій

10.12.2015   09:52Агенцiя

З 1 липня 2016 року Чернігівські осередки політичних партій будуть по-новому звітуватися про свої фінансові операції. З цієї дати вступає в силу нещодавно ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції».

Яким чином нове законодавство зменшать політичну корупцію в країні обговорювали в Чернігові, під час круглого столу, 9 грудня.

Голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран, один із співавторів Закону, розказав про особливості застосування нового законодавства. Зокрема, всі парламентські партії з наступного року отримуватимуть державне фінансування, а після наступних парламентських виборів право на державне фінансування матимуть  партії, які  отримали не менше 2% голосів виборців. Значно посилюється контроль за фінансуванням партій від фізичних та юридичних осіб, обмежуються суми коштів, які можуть перераховуватися партіям(фінансування має становити 400 мінімальних зарплат для фізичних осіб і 800 мінімальних зарплат для юридичних осіб). Також вводиться, в тому числі, кримінальна відповідальність, за непрозоре фінансування та використання державних коштів.

Голова Центру громадської активності «Результат» Дарія Тихонова розповіла учасникам круглого столу про міжнародний досвід державного фінансування політичних партії. За її словами, більшість країн Європи запровадили цю практику ще кілька десятиріч тому.

Голова ГО «Чернігівський освітній центр «Ініціатива» Павло Пущенко розповів про те, яким чином впровадження нового Закону вплине на регіональну чернігівську політику. За його словами, останнім часом Чернігів став «ареною» відпрацювання брудних виборчих технологій, і, питання не лише в тому, аби посили контроль над фінансування партій, а й у виведенні або легалізації, так званих, «тіньових» коштів, які, під час виборчих кампаній, ідуть на оплату агітаторів, працівників виборчих штабів та інші витрати. Також важливим питанням є боротьба  з діяльністю так званих благодійних фондів, які фактично займаються підкупом виборців.

Присутні на обговоренні представники політичних сил, громадські діячі та журналісти підтримали думку спікерів про те, що без запровадження реального моніторингу фінансування партій на місцях, ефективність реалізації норм Закону буде мінімальною. Тому, і громадськості, і політичним партіям треба готуватися, аби після 1 липня система фінансування партій дійсно змінилася.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини