Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:40:07

Обговорюємо законопроект "Про освіту"

09.12.2015   07:49Агенцiя

Нещодавно відбувся пленум комітету Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України. Одним із питань пленуму було обговорення законопроекту «Про освіту».

Не заперечуючи необхідності реформування освітньої галузі, учасники пленуму звернули увагу на недопущення погіршення прав учасників навчально-виховного процесу порівняно з діючим законодавством.

Особливу небезпеку криє у собі ч. 5 та ч. 7 ст. 11 законопроекту, яка передбачає мінімальну наповнюваність класів базової середньої освіти та мінімальну наповнюваність закладів профільної середньої освіти. У Чернігівській області 1579 класів шкіл ІІ та ІІІ ступенів мають наповнюваність менше 10 учнів. Причому 215 шкіл ІІ та ІІІ ступенів не мають жодного класу по 10 учнів. На весь Варвинський, Новгород-Сіверський та Талалаївський райони кількість учнів на паралелі не досягає 100, а на Куликівський, Сосницький та Срібнянський – навіть 75 учнів. Відстань від дому до школи вже нині в ряді випадків перевищує 40 км. Неврахування демографічної ситуації призведе до того, що у деяких районах базові школи залишаться лише у райцентрах, а профільні будуть навіть не у кожному райцентрі. Таке «реформування» призведе не лише до масового звільнення працівників, а й до позбавлення значної частини учнів права на освіту. Так, в умовах нинішньої економічної ситуації та стану доріг ні батьки, ні органи влади не матимуть змоги забезпечувати навчання учнів за десятки кілометрів від дому.

Учасники пленуму дали негативну оцінку законопроекту в частині фінансування освітньої галузі, гарантій в оплаті праці педагогічних працівників та спеціалістів освіти, сертифікації. Вони висловили незгоду щодо запровадження контрактної форми трудового договору з педагогічними працівниками та обрання їх за конкурсом, визначення максимального навчального навантаження на рівні підзаконних нормативних актів, а не закону. Неприпустимими, вважають члени комітету, є також норми про збільшення робочого часу учителя, оплату вчителем підвищення своєї кваліфікації й повернення студентами коштів за навчання.

Учасники пленуму прийняли звернення щодо законопроекту «Про освіту». Таку ж позицію засвідчили своїми особистими підписами понад 640 тисяч освітян з усієї України, серед яких 8 тисяч – це підписи працівників закладів освіти Чернігівщини. Усі ці підписи надіслані Комітету Верховної ради з питань науки і освіти, який провів 25 листопада розширене засідання щодо обговорення проекту Закону України «Про освіту». Голова Комітету Лілія Гриневич повідомила, що робоча група, куди увійшли співробітники Комітету, Міністерства освіти і науки України, представники громадськості, академій, освітніх установ та експерти, виявила системні недоліки документу, які не дозволять вирішити повною мірою покладені на нього завдання удосконалити правові механізми реалізації конституційного права громадян на рівний доступ до якісної освіти на всіх рівнях, забезпечення децентралізації управління системою освіти, чіткого розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування тощо, які заявлені у Пояснювальній записці до проекту Закону.

І після голосування Комітет рекомендував Верховній Раді України проект закону України «Про освіту», внесений Кабінетом Міністрів України, повернути суб’єкту законодавчої.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини