Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 13:09:51

Політеху – 55! ВІДЕО

24.11.2015   09:00Агенцiя

Найбільший в області вищий навчальний заклад святкує ювілей. Починалося все в 1960-му році, коли в Чернігові був організований загально-технічний факультет, підпорядкований Київському політехнічному інституту.

Зараз Технологічний університет має статус національного, до його складу входять два коледжі, чотири навчально-наукові інститути, центр післядипломної освіти, діє аспірантура та докторантура.

Від загально-технічного факультету до багатопрофільного навчально-наукового центру – Чернігівському національному технологічному університету є чим пишатися. За 55 років роботи вишу в його структурі відбулося багато змін, і зараз велика й дружна студентсько-викладацька родина – це майже 15 тисяч людей. І всі єдині в головній меті, каже ректор Сергій Шкарлет, і мета ця – розвиток нашої держави. Основні успіхи університету, звичайно, навчальні й наукові, та не слід забувати й про людські. Сергій Шкарлет, ректор ЧНТУ: «Ми всі орієнтовані на забезпечення конкурентних переваг нашим випускникам, ми всі відповідальні перед батьками за дітей, яких беремо на навчання, самі перед собою за тих громадян, яких ми випускаємо: чи будуть вони свідомі, чи будуть вони патріотами своєї держави, мабуть, сьогодні це найважливіше».

Вищий навчальний заклад не може існувати без науки, студенти технологічного мають можливість займатися дослідженнями вже з перших курсів. Результатами пишаються, та не хизуються. Юрій Шоломій, наприклад, більш охоче розповідає про своє захоплення фотографією та гру в рок-гурті, а тим часом викладачі називають його одним з кращих студентів-науковців вишу. Юрій Шоломій, студент 6-го курсу ЧНТУ: «Є певна кількість наукових статей, участь в конференціях, проектах як наукового, так і практичного спрямування».

Усіх наукових здобутків університету не перелічити, та за цими численними успіхами стоять люди. Тут працює більше ста докторів і понад триста кандидатів наук. Цікаво, що значна частина викладачів вишу – його випускники, є й цілі викладацькі сім’ї. Ірина Прибитько розповідає, вступала тоді ще до філіалу КПІ свідомо, адже всі в родині мають технічну освіту. Тож вважає себе «технарем» за покликанням. На начебто непідходящій для дівчини кафедрі зварювання залишилася спочатку в аспірантурі, потім захистила кандидатську, а зараз вже сама завідувач. Ірина Прибитько, завідувач кафедри ЧНТУ: «Я люблю свій університет, і якби можна було вибрати інше життя, я б вибрала його, і це не банальність, я дійсно пишаюся. Моя дочка цього року також вступила до цього університету, і теж вона обрала його сама, дивлячись на мене, на те, як я працюю».

Олександр Велігорський – завідувач кафедри, також випускник чернігівського політеху. Працювати тут почав ще навчаючись на п’ятому курсі. Олександр Велігорський, завідувач кафедри ЧНТУ: «Працював спочатку інженером на кафедрі і займався ремонтом електрообладнання, потім вступив до аспірантури, захистив дисертацію, і таким чином залишився в університеті». Олександр розповідає, коли запрацювала програма стажування викладачів та студентів за кордоном, разом з колегами вирішили скористатися можливістю. З цього почалася співпраця з європейськими науковцями. Олександр Велігорський: «Після цього зв’язки по всій Європі – від Естонії і Швеції до Іспанії і Португалії».

Сьогодні університет має більше 50 зарубіжних організацій-партнерів з понад 30-ти країн світу, організовує міжнародні семінари та конференції. Започатковується у виші й англомовне навчання.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.