Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:55:57

Нові цінності нового покоління

06.11.2015   07:41Агенцiя

Третього листопада Рада регіонального розвитку Чернігівщини зібрала активну студентську молодь за круглим столом, щоб обговорити ідеї та пропозиції щодо майбутнього міста та регіону.

Гостем на цій зустрічі був відомий спортсмен Андрій Дериземля, нещодавно обраний до міської ради Чернігова. Вела засідання секретар Ради регіонального розвитку Ірина Соломаха. Вона звернулася до студентів із пропозицією оформити свої ідеї та побажання у вигляді конкретних проектів і подати їх на розгляд експертів до 10 грудня цього року.

А вже 21-23 грудня будуть визначені першочергові проекти для втілення в життя. Всі пропозиції будуть ретельно вивчені, а проекти-переможці оприлюднені з детальним поясненням, чому саме вони обрані для реалізації, у чому їх важливість для громади. «Головна ідея цього конкурсу – підтримати активну, цікаву, розумну молодь, яка живе в нашому місті, і дати їй можливість розвиватися далі», - пояснила Ірина Соломаха.

Отже,  замість пасивного очікування займатися конкретними справами, використовуючи для цього усі можливості – такий зміст вкладають організатори у свою діяльність і залучають молодь до активної співпраці. Ірина Соломаха нагадала у цьому зв’язку нещодавню подію, коли народний депутат від Чернігівщини Сергій Березенко запросив до Чернігова на святкування 300-ліття знаменитої Катериниської церкви відомого мецената зі Львівщини, народного депутата Андрія Мацолу. Результатом цього візиту стало фінансування Андрієм Мацолою іконостасу для нашої церкви, вартість якого сягає семи мільйонів гривень. Отже – шукаємо можливості для втілення ідей, а не виправдання для бездіяльності.

І.Соломаха запевнила студентів, що всі їхні проекти будуть розглянуті, а далі відбуватиметься пошук ресурсів для їх реалізації. Вона також нагадала про реформу децентралізації, яка зараз відбувається у країні і яка суттєво впливатиме на можливості громади облаштовувати своє життя. Так за попередніми підрахунками бюджет міста наступного року збільшиться майже на 100 мільйонів гривень від податків, які залишатимуться на розвиток.  Але наявність коштів – це ще далеко не все. Важливо вміло використати їх на благо міста і мешканців. І саме молоді люди як ніхто мають бути  зацікавленими можливістю розпоряджатися цими коштами і брати участь у розбудові свого міста, причому  ще на стадії планування. «Я хочу, щоб ви не шукали застосування своїм здібностям десь за кордоном. Вам жити у цьому місті, і від вас залежить, яким воно буде», - сказала Ірина Соломаха.

Обговорюючи майбутнє Чернігова, учасники круглого столу, студенти Чернігівських університетів, педагогічного ім..Т.Шевченка та технологічного, дійшли певного спільного знаменника. Об’єднуючою ідеєю стала мрія бачити Чернігів туристичною перлиною Сіверського краю. Звідси – безліч проектів і завдань, логічно пов’язаних цією спільною ідеєю. Випускник ЧНПУ, а нині викладач історії Богдан Кашка вважає  за необхідне створення у місті сучасного готельно-ресторанного комплексу з відповідною інфраструктурою, приведення у належний стан історичного центру міста, упорядкування парків, будівництво фонтанів. До цього ж списку додається дотримання чистоти у місті, що вимагає на початку хоча б належної кількості сміттєвих урн. Студентка ЧНПУ Валерія Федченко порушила питання про сміттєзвалище на Масанах, яке загрожує екології цілого міста,  і ця проблема не вирішується роками.  Безліч питань до організації  міського транспорту, які стосуються не лише туристичної привабливості, а й якості життя самих мешканців. Давно на часі оновлення парку тролейбусів і маршруток, а також  пристосованість транспорту до потреб людей з обмеженими можливостями, як це прийнято у цивілізованих країнах. Туристичний центр неможливий і без знання англійської. На цю тему запропоновано дуже оригінальний проект – заняття англійською  з дітьми незабезпечених родин, аби допомогти таким діткам бути успішними у подальшому житті, мати перспективу на якісну освіту. Цю ідею сподівається  реалізувати, співпрацюючи з Радою регіонального розвитку, Марина Ковтун. Важливий штрих – волонтерська складова цього проекту, адже викладачами планується залучати студентів, які у такий спосіб отримуватимуть необхідну практику.

Присутній на круглому столі Андрій Дериземля уважно прислухався до студентських пропозицій. Адже  зовсім скоро запрацює міська рада нового скликання, яка має слугувати виборцям у реалізації їхнього бачення розвитку міста. Пригадуючи нещодавню виборчу кампанію, Андрій Дериземля, зокрема, відзначив, що люди часто вимагають від влади елементарних речей, які здатні зробити самі. Навіть пофарбувати паркан, встановлений його клопотаннями на прохання мешканців, серед них не знайшлося охочих. Проте поспілкувавшись зі студентами під час круглого столу він переконався, що у майбутній роботі йому є на кого спиратися.

Підсумовуючи зустріч, Ірина Соломаха подякувала за цікаві пропозиції і зауважила, що деякі з проектів можуть бути реалізовані навіть на загальнодержавному рівні. Отже потраплять на розгляд народних депутатів, кураторів Чернігівщини у Верховній Раді Сергія Березенка та Олександра Черненка, приймальня яких продовжує працювати за адресою: Магістрацька, 19-а.

Ще раз нагадаємо, що оформлені проекти щодо розвитку міста можна подавати до офісу Ради регіонального розвитку до 10 грудня включно,  а підбиття підсумків цього конкурсу і оприлюднення результатів відбудеться з 21 по 23 грудня. Сподіваємося, що невдовзі Чернігів відчує молодіжну енергетику, втілену у реальні справи на користь громади.

Прес-служба Ради регіонального розвитку

PR

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини