Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:19:28

Розпочалась вступна кампанія

11.07.2015   10:40Агенцiя

10 липня розпочали офіційно приймати документи у вищих навчальних закладах. Абітурієнти зможуть водночас подати 15 заяв до 5 вишів на 3 спеціальності у кожному. Можна подавати копії документів як в електронній, так і в паперовій формі. При цьому у заявах необхідно визначити пріоритети кожної із спеціальностей балом від 1 до 15.

Для майбутніх студентів змінились правила вступу на бюджетне навчання. Їх будуть приймати в одну хвилю, а не у три. Також серед нововведень — рейтинговий список абітурієнтів буде складати Єдина державна електронна база з питань освіти, а не виші.

Визначити свої шанси абітурієнт зможе, підрахувавши бали з ЗНО. Цього року їх не тільки потрібно буде скласти, а й помножити на відповідний коефіцієнт, який є різним у кожному виші, на різних факультетах.

Таким чином, вищий навчальний заклад самостійно встановлює коефіцієнт для кожного предмету окремо. Наприклад, на хімічному факультеті вищий навчальний заклад визначає коефіцієнт для хімії 0,5, а для української мови на цьому ж факультеті – 0,2, адже цей предмет не є профілюючим.

При цьому вираховувати бали можна лише за результатами цьогорічного сертифіката з ЗНО. Дійсними є лише сертифікати 2015 року. Проте, вступати без цього сертифікату щороку могли люди з обмеженими фізичними можливостями. Цьогоріч до цього списку додали осіб, звільнених з військової служби у рік вступу до вишів.Тож, демобілізовані та учасники АТО можуть вступати до вищих навчальних закладів без результатів ЗНО, а лише за вступними іспитами у виші. Абітурієнти, в яких хтось із батьків загинув на Сході, вступатимуть поза конкурсом.

Триватиме вступна кампанія 2015 до 2-го серпня. А до 5-го зараховані студенти мають принести до обраного вишу оригінали своїх документів.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини