Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:14:16

Навіщо обирають голів територіальних громад

16.03.2015   15:14Агенцiя

«Те, що ми хотіли показати як новину, насправді вже існує. Тобто активізація громадянського суспільства, різноманіття місцевих ініціатив – те, що має місце в Україні. Нам лишається лише надихнути вас для наступної роботи», – зазначив референт фонду Ганса Зайделя Юрген Вальхсхьофер, підбиваючи підсумки низки поїздок до територіальних громад Чернігівської області.

Протягом 12 – 14 березня він відвідав Срібне, Тростянець Ічнянського району, Жадове Семенівського району, Макошине Менського району, Ладинку Чернігівського району, Горбове Куликівського району, де провів консультації з сільськими та селищними головами – учасниками проекту «Сприяння розвитку державного управління та місцевого самоврядування в Україні». Таким чином, за географією це чи не найширше спілкування німецького експерта, який багато років очолював самоврядування в невеликому баварському місті, зі своїми чернігівськими колегами.

Обговорювалися можливості реалізації місцевих інціатив у таких сферах як культура, освіта, спорт, діяльність громадських об`єднань. Всього голови територіальних громад Чернігівщини розповіли про двадцять шість подібних починань – деякі з них вже тривають роками, інші – лише розпочалися, а якісь існують поки що у вигляді задуму.

Зокрема: батьки власними руками впорядкували ігровий майданчик біля дитячого садочка; громада вирішила без жодної бюджетної копійки впорядкувати колись занедбаний стадіон; в іншому випадку – утримує кілька дитячих спортивних команд; дім культури привернув до участі у різноманітних творчих колективах ледь не чверть мешканців селища; клуб рибалок утримує ставки; менш, ніж за два місяці в одному з сіл була створена добровільна пожежна дружина та відремонтована спецільна техніка; силами мешканців планується впорядкування захаращенної ділянки в центрі населеного пункту; формується музей човна, що під час минулої світової війни захищав підступи до Чернігова; громадська організація самостійно ремонтує будинок, аби на його базі розгорнути військово-патріотичну роботу серед молоді; створено український етнокуточок  та ін.

Незважаючи на різноманіття, такі ініціативи схожі, адже спираються на добровільну участь мешканців територіальних громад – тобто, важливий не лише об`єкт, а й те, що люди стають спільнотою. Як жартували під час обговорення, ключове питання тут – чи пітніли разом з громадською роботою члени територіальної громади, адже лише так можна створити відчуття взаємності інтересів її мешканів. Існує тут й глибинніший сенс – такий спосіб розв‘язання посильних проблем у сільській місцевості важливий ще й тому, що він стверджує цінність свободи, адже в разі місцевої ініціативи йдеться про власний вибір, про власну працю, а не про наказ згори та сторонні зусилля.

Як розвиватиметься подібна робота на Чернігівщині стане зрозуміло вже у найближчі місці – під час майбутніх зустрічей, запланованих протягом року. Зрештою, як зазначалося під час бесід, голів територіальних громад обирають не заради майданчиків, а для того, аби вони запалювали своїх земляків.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини