Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:31:28

Податківці міста розповіли про зміни у законодавстві

04.02.2015   08:15

2015 рік розпочався з реформ податкового законодавства: скоротилася кількість податків, прийнято закон про податковий компроміс, знижено ставки ЄСВ, запроваджено електронне адміністрування ПДВ, встановлено на 2 роки мораторій на перевірки контролюючих органів тощо.

З метою роз’яснення змін, які набрали чинності  згідно з Законами України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» та «Про збір та облік єдиного  внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» працівники податкової інспекції міста  провели два загальних семінари. Близько 600 представників бізнесу міста  отримали роз’яснення нових правил  і особливостей адміністрування податків з 1 січня  поточного року.

Відкриваючи захід, перший заступник начальника ДПІ у м.Чернігові Олександр Марухленко зазначив, що до бюджетів усіх рівнів у 2014 році від платників міста надійшло 1,1 млрд. грн. податків і зборів, в тому числі: до Державного бюджету зібрано майже 453,8 млн.грн., до місцевого бюджету - 611,1 млн.грн. та 1,3 млрд. грн. ЄСВ. Основними завданнями, які стоять перед органами фіскальної служби є стабільне наповнення бюджету, підвищення рівня добровільності сплати податків, залучення громадськості до співпраці і контролю діяльності органів фіскальної служби та якомога швидше роз’яснення платникам змін податкового законодавства.

Начальник відділу контролю за декларуванням ПДВ  Вікторія Соломко повідомила,  що з 1 січня 2015 року суттєво змінилися правила формування податкового кредиту звітного періоду. Насамперед, платникам слід пам’ятати, що задекларувати до податкового кредиту відповідного звітного періоду суми «вхідного» ПДВ можна лише за податковими накладними, які зареєстровані в ЄРПН. Для цього покупець має надіслати в електронному вигляді запит до Єдиного реєстру податкових накладних, за яким отримає електронне повідомлення про реєстрацію податкової накладної або розрахунку коригування в ЄРПН та вказані документи в електронному вигляді.

Правила формування податкового кредиту у випадках постачання послуг нерезидентом на митній території України також змінилися. Право на податковий кредит у платників відтепер виникає у дату складання платником податкової накладної за такими операціями, за умови реєстрації такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних.

«Термін реєстрації податкової накладної в ЄРПН залишився без змін – 15 календарних днів, наступних за датою її складання. Якщо 15-день припадає на вихідний або святковий – кінцевий термін реєстрації на наступний робочий день не переноситься»,- нагадала фахівець інспекції.
Нормами Податкового кодексу, що діяли до 1 січня 2015 року було передбачено, що у випадку, коли постачальник не зареєстрував в ЄРПН податкову накладну у зазначений термін, покупець міг задекларувати право на податковий кредит та отримати його, подавши скаргу на постачальника за формою додатку 8 до звітної декларації по ПДВ. Наразі подання такої скарги є лише підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця й не надає право на податковий кредит.  

Увагу присутніх  було зосереджено на поетапному запровадженні системи електронного адміністрування ПДВ. «Система електронного адміністрування ПДВ не вносить кардинальних змін до загальних принципів справляння ПДВ, затверджених Кодексом. Норми Кодексу, які визначають коло платників ПДВ, об’єкт оподаткування, принципи формування податкових зобов’язань та податкового кредиту, залишаються незмінними», - зазначила Вікторія Соломко.

Начальник відділу адміністрування  податку на доходи фізичних осіб Алла Супрун  зупинилася на змінах правил оподаткування податком на доходи фізичних осіб, розширенням бази оподаткування військовим збором.

Відповідно до нової редакції статті 167 Податкового кодексу України, у випадку, коли доходи, які нараховуються працівнику у формі заробітної плати, інших винагород у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (12180 грн.) – ставка ПДФО становить, як і раніше, 15 відсотків.

Якщо ж вказані доходи в календарному місяці перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати (12180 грн.) до суми такого перевищення застосовується ставка 20 відсотків.
Користуючись нагодою, вона нагадала, що з 1 січня   розпочалася кампанія декларування доходів громадян за минулий рік, яка триватиме до 1 травня. Податківець закликала платників сумлінно виконати свій громадянський обов’язок - своєчасно подати декларацію та сплатити податок.

Не залишилися поза увагою і зміни з податку на прибуток, плати за землю, єдиного податку, ЄСВ, податку на нерухоме майно та інших обов’язкових платежів. Учасники семінару мали можливість задати запитання фахівцям інспекції та отримати відповіді.

Підбиваючи підсумки семінарів можна сказати, що подібні заходи є надзвичайно важливі, адже вони дають змогу вирішити нагальні питання шляхом конструктивного діалогу та підвищити рівень обізнаності платників.

Такі заходи податковою інспекцією міста проводитимуться і надалі.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини