Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:35:26

Нагальні питання розвитку освіти регіону

18.11.2014   07:38Агенцiя

14 листопада на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського відбулося розширене засідання Колегії Управління освіти і науки облдержадміністрації. Участь у заході взяли члени Колегії, начальники відділів освіти райдержадміністрацій, управлінь освіти міських рад, працівники Управління освіти і науки облдержадміністрації.

Відкриваючи засідання, начальник Управління освіти і науки Анатолій Заліський підкреслив, що у наш непростий час надання невідкладної психологічної допомоги дітям, які на власні очі бачили війну і відчули на собі її наслідки, набуває першочергового значення. Ці діти потребують особливої уваги, адже в їх віці вкрай важливими є соціальні зв’язки, які зараз розірвані, відчуття безпеки, яке вони втратили.

Аналізуючи питання психолого-педагогічного супроводу дітей-переселенців з Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей, заступник начальника Управління освіти і науки Микола Конопацький зазначив, що на даний час в області нараховується 1006 дітей даної категорії. Він також підкреслив, що питання розвитку психологічної служби, як складової державної системи охорони психічного здоров’я і соціального благополуччя, що покликана надавати допомогу особистості у кризові моменти її життя, перебуває на постійному контролі Управління освіти і науки.

Обласним центром практичної психології та соціальної роботи здійснюється систематичне якісне науково-методичне і організаційне забезпечення практичних психологів і соціальних педагогів навчальних закладів області. Зокрема, з початку навчального року надано 52 методичні консультації з питань роботи з дітьми-переселенцями, також за запитом проводяться психологічні консультації учнів та їх батьків.

Микола Конопацький також відзначив, що практичні психологи закладів освіти міста Чернігова, методисти обласного центру практичної психології і соціальної роботи, представники громадських організацій «Конкордія», «Єдиний волонтерський центр», «Центр правової та юридичної допомоги» об’єдналися з метою надання психологічної, соціальної, правової, гуманітарної допомоги переселенцям із зони АТО, учасникам бойових дій, сім’ям загиблих. Здійснено спільні виїзди до місць тимчасового перебування переселенців із зони АТО: санаторію «Десна» у селі Ладинці Чернігівського району; санаторію «Остреч» у місті Мені.

Практичний досвід надання психологічної допомоги та особливості адаптації дітей, переміщених з тимчасово окупованої території Криму та районів проведення АТО, до нових умов проживання і навчання презентувала завідуюча кафедрою психології обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського, практичний психолог спеціалізованої загальноосвітньої середньої школи №1 з поглибленим вивченням іноземних мов Ганна Чепурна. Цікавою була розповідь методиста психологічної служби методичного кабінету відділу освіти Чернігівської райдержадміністрації Ольги Ушакової про роботу з надання психологічної підтримки, яка проводилася мобільною групою фахівців у Краснянській ЗОШ І-ІІІ ст. та Ладинській ЗОШ І-ІІ ст.

Не менш важливим у наш час є питання роботи з педагогічними кадрами у закладах та установах освіти області.

Висвітлюючи цю проблему, начальник відділу вищих навчальних закладів, науки та кадрової роботи Управління освіти і науки Василь Глузд акцентував увагу на важливості компетентного підходу при підборі кадрів на посади педагогічних працівників, широкому залученні молодих спеціалістів до роботи у навчальних закладах. Крім того, він детально проаналізував існуючі недоліки в управлінській діяльності керівників закладів освіти, результативність роботи щодо видачі цільового направлення до ВНЗ. Окрему увагу Василь Глузд приділив питанням атестації та відзначення нагородами кращих педагогічних працівників області.

Начальник управління освіти Прилуцької міської ради Сергій Вовк, начальник відділу освіти Ічнянської райдержадміністрації Світлана Нагорна та начальник відділу освіти Носівської райдержадміністрації Наталія Баришовець ознайомили присутніх з системою роботи з педагогічними кадрами, яка проводиться в області.

Підбив підсумки розширеного засідання Колегії та окреслив основні напрями роботи з забезпечення якісного і безперебійного навчально-виховного процесу у навчальних закладах області на найближчу перспективу Анатолій Заліський.


Управління освіти і науки ОДА

 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.