Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:37:40

Микола Носко про особливості цьогорічної вступної кампанії до ВНЗ

02.07.2014   12:32Агенцiя

Вже скоро розпочнеться гаряча пора для абітурієнтів. Більшість із них вже отримали результати зовнішнього незалежного оцінювання і наразі визначаються з вибором вищого навчального закладу та майбутньої професії. Про особливості цьогорічної вступної кампанії, яка розпочнеться 11 липня, розповів ректор Чернігівського національного педагогічного університету, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України Микола Носко.

Цього року випускників загальноосвітніх навчальних закладів як і їх батьків хвилюють нововведення, пов’язані зі вступом до вищих навчальних закладів. Чи варто з цього приводу турбуватися?

- Вступ до вищого навчального закладу – це дуже важливий крок у житті кожної людини і без хвилювання тут дійсно не обійтися. Головне, щоб це хвилювання не завадило успішно скласти зовнішнє незалежне оцінювання. Що ж стосується нововведень, то вони не такі вже й значні, як здається на перший погляд. Я умовно розділив би їх на дві групи: зміни, пов’язані з термінами подачі документів та корективи, внесені в перелік сертифікатів ЗНО на окремі напрями.

На Вашу думку, чи виправдано скорочення термінів прийому документів?

- Цього року ми дійсно розпочинаємо прийом документів дещо пізніше – з 11 липня. Як показує практика минулих років – трьох тижнів цілком достатньо, щоб у спокійному режимі приділити увагу всім абітурієнтам. Тому я настійливо рекомендую і випускникам, і їх батькам підійти до цього процесу зважено і спокійно. Не варто намагатися подавати заяви у перший же день, вистоюючи годинами у чергах. Місце у рейтинговому списку аж ніяк не залежить від того, у який день – перший чи останній було подано документи. Крім того, хочу ще раз наголосити на тому, що в Україні вже третій рік діє система «Електронний вступ». Абітурієнти мають змогу подати документи до обраного вишу, не виходячи з дому. Головне, щоб під рукою був комп’ютер або ноутбук, підключений до мережі Інтернет.

Ви зазначали, що відбулися певні зміни в переліку сертифікатів, які абітурієнти мають подавати на окремі спеціальності. Які саме?

- У нашому університеті відбулися зміни при вступі на напрям «Технологічна освіта». Абітурієнти, які виявили можливість отримувати вищу освіту за цим напрямом повинні крім подання сертифікатів скласти творчий конкурс, який є профільним. Такий підхід дозволить відібрати абітурієнтів, які мають хист до технічної творчості, декоративно-вжиткового мистецтва, але не можуть похвалитися високими балами в сертифікатах.

Чи є ще в університеті спеціальності, для вступу на які потрібно складати творчі конкурси?

- Так, це фізичне виховання і музичне мистецтво. Протягом багатьох років у нашому університеті відпрацьована чітка система проведення творчих конкурсів, яка дозволяє відібрати дійсно талановиту і перспективну молодь. Загалом же ми здійснюємо прийом абітурієнтів на 35 спеціальностей і спеціалізацій. Більш детальну інформацію про особливості цьогорічної вступної кампанії можна знайти на сайті нашого університету або у приймальній комісії за тел. 3-70-09.

Внаслідок напруженої ситуації на Сході нашої країни у випускників Луганської та Донецької областей виникло чимало проблем із складанням ЗНО. Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т.Г.Шевченка готовий надати необхідну для вступу допомогу абітурієнтам цих регіонів?

- Безумовно. До мене особисто та до працівників приймальної комісії неодноразово зверталися і абітурієнти, і батьки з Донеччини та Луганщини. Найчастіше вони просили допомогти у реєстрації на додаткову сесію ЗНО. По кожному, без виключення, зверненню була надана необхідна допомога. Хочу відзначити, що в нашому університеті навчається чимало студентів не лише з районів і міст Чернігівщини, а й з інших областей України. Всі вони забезпечуються гуртожитком і мають можливість якісно навчатися та відпочивати.

Користуючись нагодою, бажаю всім випускникам успішного складання ЗНО і свідомого обрання майбутньої професії. Наш університет завжди відкритий для всіх, хто бажає отримувати нові знання, цікаво та змістовно проводити вільний час.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини