Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:15:53

Школярів Чернігівщини навчили правилам онлайн-безпеки

16.05.2014   16:20Агенцiя

15 травня «Київстар» у партнерстві з Чернігівським національним педагогічним університетом імені Т.Г. Шевченка реалізував проект «Безпечний Інтернет від «Київстар» в рамках соціальної програми оператора «Безпека дітей в Інтернеті».

Захід відбувся у форматі відео-конференції між студентами університету та учнями школи м. Чернігова. Завершальним етапом проекту став круглий стіл «Студенти за безпечний Інтернет дітям», учасники якого обговорили шляхи формування у школярів навичок онлайн-безпеки.

За сприяння компанії «Київстар» у квітні цього року студенти Чернігівського педагогічного університету провели соціальне опитування на тему «Моніторинг загроз та ризиків безпеки дитячої та підліткової Інтернет-аудиторії», в якому взяли участь 1004 учня 6-7 класів шкіл №1, 9, 12, 20, 22, 27, 28, 29, 30, 31 віком від 11 до 13 років. Результати опитування школярів міста вразили майбутніх педагогів:
-    48% респондентів вважають Інтернет безпечним онлайн-простором, що не несе жодних загроз;
-    хоч 47% опитаних дітей стають жертвами приниження в Мережі, 14% з них – частіше 2 разів на місяць;
-    а 67% опитаних спілкуються в Мережі з особами, з якими вони не знайомі в реальному житті. 18% з них ходили на зустрічі з незнайомцями;
-    50% дітей взагалі не обговорюють з батьками те, чим вони займаються в Інтернеті.

Під час круглого столу була обговорена актуальність проблематики безпеки дітей в Інтернеті. Cтуденти презентували результати соціального опитування та провели відео-конференцію з учнями однієї із шкіл, підключеної до високошвидкісного Інтернету «Київстар». В рамках прямого включення відбувся онлайн-квест – в ігровій формі школярів навчили правилам безпеки в Інтернет.

Необхідність активізації просвітницької діяльності серед юних мешканців міста стала особливо актуальною саме напередодні літніх канікул, коли діти більше вільного часу витрачають на перебування в Мережі без нагляду дорослих.

Наталія Дадівєріна, менеджер зі зв'язків із громадськістю у Центральному регіоні компанії «Київстар»: «Компанія з 2009 року системно реалізовує соціальну програму «Безпека дітей в Інтернеті». З цією метою, ми проводимо в школах та бібліотеках уроки для дітей, семінари для батьків і вчителів на тему «Безпека дітей в Інтернеті». З усіма напрацюваннями програми можна ознайомитись на www.online-bezpeka.kyivstar.ua».

Анатолій Тимошенко, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка: «Інтернет стає невід’ємною частиною нашого життя, актуалізуючи проблематику безпеки у віртуальному просторі, особливо серед школярів. Інформаційна культура повинна формуватись зі школи, а навички інформаційної безпеки та інформаційної гігієни повинні стати повсякденними практиками. Саме тому проект, присвячений безпеці дітей в Інтернеті, став для нас актуальним та важливим. Проект «Київстар» демонструє  зразок справжньої соціальної відповідальності бізнесу перед суспільством. А реалізація його у співпраці з університетом є гарним взірцем інноваційної освітньої практики, яку можуть підхоплювати інші педагогічні заклади в інших областях».

Національний оператор телекомунікації встановив на кожному з комп’ютерів власний програмний продукт - «Батьківський контроль», тематичні заставки та килимки з правилами онлайн-безпеки та подарував Чернігівському педуніверситету та Ліцею № 15 сучасне обладнання для проведення відео-конференцій і спеціалізовану навчально-методичну літературу.

Олена Жовтопляс, директор Чернігівського Ліцею № 15: «Примітно, що гостро стоїть питання безпеки дітей в Інтернеті нашого регіону. Особливо важливо звернути увагу на це напередодні літніх канікул, коли у дітей з’являється багато вільного часу, і, часто, вони проводять його в мережі без нагляду дорослих. Ми вдячні компанії «Київстар» за створення таких корисних програмних забезпечень, як «Центр сімейної безпеки» та «Безпека дітей в Інтернеті», які допоможуть батькам вберегти своїх дітей від онлайн-загроз».
«Київстар» в рамках своєї соціальної відповідальності системно реалізує програму «Безпека дітей в Інтернет» з 2009 року.

Довідка про соціальну програму «Київстар» «Безпека дітей в Інтернеті»

Соціальну програму «Безпека дітей в Інтернеті» спрямовано на формування культури безпечного використання Інтернету. Ініціатива реалізується «Київстар» з 2009 року. В партнерстві з Інститутом психології ім. Г.С. Костюка НАПН України «Київстар» видав перший в Україні посібник для батьків «Діти в Інтернеті: як навчити безпеці у віртуальному світі» та створив «білий список» рекомендованих дитячих сайтів. На основі «білого списку» фахівцями компанії впроваджено унікальну на телеком-ринку України соціальну послугу «Батьківський контроль» для мобільного телефону. Співробітники-волонтери «Київстар» постійно проводять семінари з онлайн-безпеки для школярів, їх батьків і вчителів по всій країні. У квітні 2012 року «Київстар» провів першу всеукраїнську соціальну кампанію «Розкажіть дітям про безпеку в Інтернеті». Заклик компанії не залишив байдужим кожного третього українця, кожен четвертий батько поговорив з дитиною про правила онлайн-безпеки. У листопаді 2012 року стартувала нова всеукраїнська соціальна кампанія «Київстар» «За безпеку дітей в Інтернеті».  «Батьківський контроль» - новий соціальний сервіс для захисту від онлайн-загроз інтернет-користувачів персональних комп'ютерів, розроблений у співпраці з «Майкрософт».

За допомогою Інституту соціології Національної Академії Наук України компанія провела перше в Україні дослідження «Знання та ставлення українців до питання безпеки дітей в Інтернеті». Також було проведено соціальну рекламну кампанію щодо безпеки дітей в Інтернеті. «Київстар» приділяє значну увагу питанню протидії поширенню в мобільній мережі нелегального контенту. Компанія співпрацює з профільним департаментом МВС України. Розроблена та діє спеціальна процедура взаємодії щодо виявлення та запобігання розповсюдженню нелегального контенту (порнографії).
Більше інформації про програму – на тематичному сайті http://online-bezpeka.kyivstar.ua/

Вікторія Сидорова

Останні новини Чернігівщини

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.