Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:19:33

Освітній Дім Прав Людини нарешті має дім у Чернігові

27.03.2014   13:09Агенцiя

26 березня у приміщенні дискусійного клубу «Експертна думка» відбулася презентація унікального освітнього проекту – Освітній Дім Прав Людини в Чернігові.

Вперше ідея створення Дому прав людини в Україні з’явилась у 2006 році. Однак, її втілення відбулось у 2013 році, коли правозахисні організації України стали інституційно спроможними здійснити значну роботу для досягнення давньої спільної мети - створення координаційного центру освіти у сфері прав людини в Україні.
Важливо, що ці організації представляють східний, західний, північний та південний регіони держави.
Освітній Дім Прав Людини у Чернігові стане проектом загальнонаціонального масштабу. Він буде ресурсним центром та надаватиме послуги з проведення освітніх та просвітницьких заходів для правозахисників, фахівців у сфері права та громадських активістів зі всієї України

На прес-конференції представники українських правозахисних організацій-засновників Освітнього Дому Прав Людини в Чернігові розповіли чим цей проект важливий для всієї України і Чернігова і висловили свої думки з приводу ролі Освітнього Дому Прав Людини в Чернігові в тій ситуації, яка склалася на даний час в Україні.

Сергій Буров, Міська молодіжна громадська організація «М’АРТ», Чернігів
 
Людська гідність, права людини та фундаментальні свободи є найважливішими цінностями тих хто, причетний до Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини». Її випускники - громадські активісти, журналісти, активні молоді люди цими своїми діями роблять успішний внесок в те, щоб ці цінності стали реальністю.
Тепер ми матимемо ще більше можливостей для втілення в життя ініціатив із захисту прав людини, тому що створили Освітній дім з прав людини. Для програми «Розуміємо права людини» —це мрія, що стала реальністю і це певний результат нашої багаторічної роботи.

Освітній дім з прав людини — це не просто будинок, де будуть проводитися тренінги, школи з прав людини, де буде можливість перебування осіб, які за певних причин потребуватимуть тимчасового притулку. Дім — це передусім консолідована співпраця однодумців – громадських активістів, кількість яких постійно зростає. Це можливість і ресурс для розвитку та підтримки громадських ініціатив у сфері прав людини.
Освітній дім з прав людини – це організація, яка є частиною міжнародної Мережі Домів Прав Людини. Такі спільноти існують у Норвегії, Польщі, Боснії та Герцеговині, Хорватії, Сербії, Великій Британії, Грузії, Азербайджані, Уганді, Вірменії, Росії, Білорусі. Це підсилює можливості для міжнародних солідарних дій громадянського суспільства, спрямованих на захист та підтримку прав людини.

Хоча за основним призначенням Дім в Чернігові працюватиме як ресурсний центр для освітніх заходів з прав людини, ймовірно першими він прийматиме кримчан, які потребуватимуть тимчасового притулку.

Для Чернігівців наявність такого ресурсу дає особливі можливості в силу свого розташування. Будемо раді ініціативам активістів і громадських організацій, що можуть бути реалізовані на базі Дому.
Першу фінансову підтримку, завдяки якій було створено Освітній дім прав людини в Чернігові зробив Норвезький Фонд Домів Прав Людини разом з Міністерством закордонних справ Королівства Норвегія, допомогу надали організації-засновники та окремі громадські активісти. Наразі ми очікуємо й інших внесків, оскільки приміщення ще потребує реконструкції та облаштування для виконання своїх функцій.

Володимир Феськов, Громадська організація «Закарпатський громадський центр», Ужгород

Сьогодні в Україні права і свободи людини отримали нове дихання. Всі ці з одного боку далекі для переважної більшості українців поняття, стали доволі близькими. Загалом, суспільство стало більш чутливе до прав і свобод, які невід’ємно належать нам всім і на які держава у вигляді міліції, судів, місцевої чи центральної влади не може і не повинна зазіхати.

Коли починалась євро революція громадськість боролася за явища, яких по факту в неї не було, але до яких вона, безумовно, прагнула. Після того як стало очевидно, що євроасоціації не буде, а значить здобуття цінностей, які існують в країнах розвинених демократіях - відтерміновано, багато хто опустив руки і приготувався жити далі в країні, яку ми мали, очікуючи в далекому майбутньому новий шанс.

Однак, влада скомпрометувавшись в своїй демократичності, розпочала новий наступ, цього разу на те що в нас наявне і невід’ємне — наші права і свободи. Тоді кожен почав відчувати, що від нього забирають щось важливе, щось що робить наше життя комфортним і безпечним. Це були саме права і свободи, на які демократична держава не має права посягати. Тоді почався новий етап революції, набагато потужнішої і дієвої, яка завершилася поваленням політичного режиму. І сьогодні, не зважаючи на те яку хто має освіту, всім стало очевидним і цінним те що він в країні має право. Право збиратися на мітинги і що влада не може в нас його віднімати і забороняти наші заходи. Право вільно виражати свої думки і погляди в тій формі , яку вважаємо доречною, і жодні закони, на кшталт тих які прийняті 16 січня 2014 року, не можуть обмежувати його. Держава у вигляді правоохоронних органів не може катувати та нелюдськи ставитися до людей. Що судова влада повинна бути справедлива і не може без реальних підстав порушувати наші права на свободу пересування та особисту недоторканість. І можна продовжувати цей перелік.

Головне, що суспільство змінилося і воно вже не буде таким, як ще влітку 2013 року. Кожен став чутливим до особистих прав і свобод, а тому діяльність людей, які проповідують ці принципи стала в рази актуальнішою. Тому такі програми як «Розумію права людини» отримали широкі фронти для робіт. Тому такі середовища як «Освітній дім прав людини в Чернігові» стають суспільноважливими центрами просвітництва. І тому «нова» влада, якщо вона справді хоче бути «новою», повинна розуміти це, і сприяти таким середовищам. Щоб підвищувати обізнаність суспільства про основоположні права і свободи. Так вона зможе уберегти себе від нових революцій, так вона зможе будувати міжнародні демократичні стандарти в Україні вже сьогодні, без формальних підписаних асоціацій.

Даша Свиридова, ОО "Центр гражданского просвещения "Альменда":

Идеей создания и работы СДПЧ является  защита, усиление и поддержка правозащитных организаций на местном уровне, а также, для объединения их в международную Сеть Домов прав человека.
Это и предоставление убежища правозащитникам.

На сегодня наша организация, которая планировала представлять интересы Образовательного Дома в Чернигове и вела активную просветительскую деятельность в Крыму, на сегодня была вынуждена практически всем активом выехать с территории Крыма.

Не исключено, что организация и ее деятельность в Крыму уже скоро будут попадать под действие Федерального закона "Об общественных объединениях" и определяться как деятельность "иностранных агентов".

За последнее время в Крыму активисты нашей организации и простые жители Крыма столкнулись с ранее незнакомой им проблемой - ограничениями права на выражение мнения, на свободу мирных собраний. Если еще 22 января 2014 года на набережной Ялты проходила мирная и позитивно воспринимаемая жителями акция молодых людей на День соборности Украины, с флагами и гимном Украины. То в марте 2014 года молодых ребят, женщин с детьми, жителей города, которые выходили на акции за мир и целостность Украины уже ждали полное отсутствие гарантий безопасности проведения мирных собраний и агрессивные молодые мужчины в спортивных костюмах, активно препятствовавшие проведению таких мирных собраний.

В ближайшее время, по нашим прогнозам, Крым ждут массовые нарушения в сфере защиты права собственности, свободы передвижения, доступа к правосудию и др.

Создание Дома не только позволит нашей организации в принципе продолжить свою деятельность, но и усилит возможности оказания помощи тем гражданам Украины, что остаются в Крыму, через объединение ресурса правозащитных организаций-учредителей Дома.

Віктор Тарасов, Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Відкриття та робота такого Дому є унікальною можливістю для міста Чернігова стати ресурсним центром громадянської активності, освіти з прав людини та й взагалі сприяти культурній та туристичній привабливості регіону. Адже учасниками різноманітних освітніх заходів на базі Дому будуть не тільки українські активісти, правозахисники, а й представники інших країн, в першу чергу, тих які мають проблеми з розвитком демократії та становищем громадянського суспільства, наприклад з Білорусі, Росії, а зараз нажаль вже й кримчани.
Також одним із завдань Дому є можливість надання тимчасового притулку активістам, які переслідуються або позбавлені можливості займатися громадською діяльністю у своїх країнах або інших регіонах України.

Експертна думка

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини