Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 10:44:25

Щоб займатись деревообробкою, треба знати математику

07.03.2014   11:52Агенцiя

Справжньому чоловічому ремеслу навчаються хлопчаки з Понорницької школи, які відвідують гурток різьби по дереву під керівництвом вчителя праці Олександра Сороки.

Ми спитали в Олександра Дмитровича, як йому вдається у вік комп’ютерів та інтернету зацікавлювати юнаків різьбою та столярством, тримати у руках не комп’ютерну мишку, а пилку, рубанок чи лобзик.

- Та як їх зацікавиш? Тільки власним прикладом, своїм натхненням до роботи, - говорить учитель-трудовик. – Бачать, що я своїми руками зробив ось такий стільчик і вони теж можуть його зробити, якщо захочуть навчитися… Головне – не лукавити, діти це відразу відчувають.

Шкільна майстерня, де проходять заняття гуртківців, - це оазис трудової діяльності. Тут зосереджені і станки та верстаки, які залишились ще з радянських часів і у своїй більшості вже «відслужили», і нові сучасні електроінструменти, якими хлопчаки вчаться користуватися, і, звичайно, готові вироби, якими прикрашені стіни та столи.

- Я п’ятий рік працюю у Понорницькій школі, а до того десять років викладав фізичну культуру у Радичеві, тільки рік там вів трудове, - розповідає Олександр Сорока. – За освітою – вчитель трудового навчання, здобував освіту у Чернігівському педагогічному. Сам я із Понорниці, у Радичеві хоч і легше працювалося (все таки фізкультуру викладати простіше), та їздити туди набридло вже трохи. Коли вчитель трудового Петро Петрович Пушанко, ветеран праці, пішов на пенсію, то я перейшов у Понорницьку школу.

Хлопчаки до нового учителя швидко звикли і сприйняли його за свого.

- Ми вже з сьомого класу починаємо займатись чоловічими справами – знайомлю хлопців із деревообробкою. До цього вони ще на трудове разом з дівчатами ходять, щось там вишивають, - усміхається Олександр Дмитрович. – Хто цікавиться столярством та різьбою по дереву, приходять на гурток. У мене займаються учні 8-11 класів, усі разом. У декого краще виходить, то відправляємо їхні вироби на виставки. Так, одинадцятикласник Олег Колодій – постійний учасник районних конкурсів, займає призові місця в районі. Торішній випускник Сергій Стельмах теж займав перші місця в районі, деревообробка – це його покликання. Він такий трудяга – не може без праці, і вдома все виробляє. Вступив навчатися до Чернігівського НДПУ – теж на вчителя трудового навчання.

Багато різних виробів із дерева вчаться робити своїми руками хлопчаки. Стільчики, табуретки, кухонні дощечки, качалки, навіть граблі.

- Якось пробували робити і декоративні скриньки, але хлопцям це не пішло. Кажуть, давайте виготовляти щось таке, щоб вдома в господарстві знадобилось. Буває, й самі щось пропонують. Ось цей стільчик, наприклад, один з гуртківців захотів зробити, - Олександр Дмитрович показує дерев’яний розкладний стілець, такі беруть з собою на природу. – Він із дуба, то трішки важкуватий вийшов, але конструкція правильна. На вигляд наче простий, але щоб його зробити, треба мати навики креслення. Іноді діти приходять на гурток і відразу: «Давайте щось пиляти!». Доводиться пояснювати, що деревообробка потребує не лише вміння пиляти та стругати, а головне – усе правильно розмітити, треба знати математику і креслення, щоб стільчик рівно стояв, вийшов не хитким чи кривобоким. А якщо по математиці три бали, то столяром не станеш. Як би не хотів відміряти-відпиляти, але рахувати доведеться. Є такі здібні діти, що на лету схвачують. А теорії щось не хочуть, люблять більше практичні заняття. Але без теорії не можна...

Готові вироби гуртківці прикрашають декоративної різьбою. Олівцем на деревину наносять малюнок, а потім його вирізають.

- Ось наче звичайний ослінчик, а вирізьбили на ньому троянду – і вже декоративний виріб, - показує майстер. – Той самий малюнок можна по різному вирізати. Ось контурна різьба. Малюнок робиться випуклий, а фон вирізається. Але ми іноді, щоб швидше вийшло, вирізуємо по контуру сам малюнок, а потім за рахунок лаку різних відтінків досягаємо ефекту об’ємності. Найлегша – геометрична різьба, це коли всі елементи – геометричні фігури, але ми вирізьблюємо і рослини, птахів, квіти тощо. Тут вже треба або самому вміти намалювати картинку, або ж когось попросити про це.

Деревину керівник гуртка заготував колись заздалегідь, хоч якість її і не найкраща, але учням вистачає. Приносять матеріали для роботи хлопці і з дому.

- Станки старі, ще радянські. Але в жодній школі району не знайдете нових. Хоч і на совість тоді робили, але вже позношувалися деякі. У верстаках тисків уже немає, тож якщо треба постругати, закріплюємо деревину у тисках по металу в іншій майстерні. Маємо електроінструменти – є електрорубанок, електродриль, електролобзик… Та жодні інструменти не допоможуть в роботі, якщо немає наполегливості і витримки. Тут потрібно не опускати рук, якщо з першого разу нічого не вийшло, а пробувати ще і ще. Діти люблять отримувати все і відразу, а деревообробка потребує часу та зусиль.

Коропщина", Олена Шевченко, фото автора

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.