Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:47:09

Прокуратурою м.Чернігова виявлені порушення в працевлаштуванні випускників

13.09.2013   09:10

Результатом прокурорської перевірки в одному з професійно-технічних навчальних закладів Чернігова стало виявлення численних порушень прав його випускників на працевлаштування.

Держава гарантує випускникам професійно-технічного навчального закладу, які навчались за державним замовленням, надання першого робочого місця за одержаною професією (ст..38 Закону України “Про професійно-технічну освіту”).

Перевірений навчальний заклад не вживав належних заходів для виконання цієї норми закону. Зокрема, тут не було укладено жодної багатосторонньої угоди для працевлаштування учнів, передбаченої Порядком працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів, підготовка яких проводиться за державним замовленням (затв. Постановою Кабінету міністрів України №784 від 27.08.2010р.).

Не належним чином було налагоджено і взаємодію з державною службою зайнятості. А саме, не формувався банк даних роботодавців-замовників освітніх послуг навчального закладу, не здійснювався моніторинг потреб ринку праці у таких робітничих кадрах, не надсилались до державних центрів зайнятості повідомлення про непрацевлаштованих випускників. При цьому і довідки про самостійне працевлаштування за встановленою формою, необхідні для реєстрації у центрах зайнятості в якості безробітних, адміністрацією навчального закладу учням теж не видавались.

Також у деяких випадках не відповідали дійсності дані навчального закладу про фактичне працевлаштування тих, хто завершив підготовку.

Як результат, 80 випускників 2013 року на даний час залишились не працевлаштованими. Серед них – і особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Цілий ряд випускників працевлаштовані не за тими спеціальностями, яким вони навчались за державні кошти, а як особи без кваліфікації: вантажниками, підсобниками, реалізаторами товарів.

Окремі випускники в навчальному закладі обліковуються як вже працюючі за направленнями – а фактично на роботу не приймались. Деякі були прийняті – і звільнені звідти за один-два місяці, але навчальний заклад цього вже не відслідковував.

Виявлені порушення призводять не тільки до ущемлення прав випускників, але й до необ’єктивності при формуванні обсягів державного замовлення на підготовку робітничих кадрів.

Прокуратурою м.Чернігова на ім’я директора даного професійно-технічного навчального закладу направлене подання з вимогою виправити виявлені порушення і вирішити питання про притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.