Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:21:49

Цього року перших класів більше, ніж торік

30.08.2013   14:09Агенцiя

А ось десяті класи набрали не всі школи

Володимир Купріяненко

Володимир Купріяненко

«Життя — вічна наука» — говорить народна мудрість. Реалії сьогодення ще раз підтверджують це. Великі соціальні зміни впливають на школу, вчителя.
Указом Президента України від 25 червня 2013 року ухвалено Національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року, що на основі аналізу сучасного стану розвитку освіти визначає мету, стратегічні напрями та основні завдання, на виконання яких має бути спрямована реалізація державної політики у сфері освіти. Новими соціальними ініціативами Президента окремо виділено блок питань, що стосуються всебічного розвитку кожної дитини. Про освітянські новації, проблеми та сподівання напередодні Дня знань «Відомостям» розповів начальник управління освіти міської ради, депутат міськ-ради Володимир Купріяненко.
— Перше питання завжди традиційне. Володимире Петровичу, скільки учнів сядуть за парти в новому навчальному році?
— Плануємо, що 1 вересня учбовий рік розпочнеться для 24660 учнів, що майже на 400 більше, ніж минулого року. Але остаточна цифра стане відома тоді, коли розпочнуться заняття у школах. Значно більше цього року і першокласників — зараз подано 2870 заяв, що майже на 300 більше (а це 11 класів) порівняно з минулим навчальним роком. Рекордсменом із першокласників, як і торік, стала загальноосвітня школа № 35. І це цілком зрозуміло, адже Масани — район, що відбудовується, і серед його жителів переважає молодь. А ось десятих класів набрали менше ніж запланували — станом на
20 серпня подано всього 1577 заяв, що становить 92,2% від плану через відсутність учнів. Десятих класів не буде в школах № 4, 17, 23.
— Наскільки школи міста готові до початку навчального року?
— Усі школи готові до зустрічі з учнями. У всіх навчальних закладах зроблено поточний ремонт, проводяться випробування системи опалення. Силами господарчої групи управління освіти Чернігівської міської ради здійснено ремонт фасаду загальноосвітнього навчального закладу № 21, триває ремонт фасаду ЗНЗ № 19. Відповідно до міської програми «Енергозбереження в установах освіти м. Чернігова на 2010-2014 роки» триває реновація колегіуму № 11. Відремонтовані дахи в ДНЗ № 2, 14, 35, 38, 42, 62, ЗНЗ № 1, 7, 15, 30, 33, 34. Проведені капітальні ремонти туалетів у садочках № 2 і 23 та школах № 5, 6, 23.
— Володимире Петровичу, батьки учнів початкових класів колегіуму № 11 турбуються, що до 1 вересня будівельники не встигнуть відремонтувати старе приміщення школи, де містяться початкові класи.
— Турбуватися не варто. Це питання знаходиться на особистому контролі міського голови Олександра Соколова. Будівельники твердо пообіцяли, що встигнуть до першого вересня закінчити всі внутрішні роботи у приміщенні початкової школи. Фасад же будуть ремонтувати протягом вересня, але це ніяк не вплине на організацію навчально-виховного процесу.
— Які новації очікують середню школу в новому навчальному році?
— Як ви пам’ятаєте, минулий рік був майже революційним в освітній галузі, адже змінилися всі державні стандарти — початкової, базової та загальної освіти. Впроваджуються вони поступово. Минулий навчальний рік розпочався введенням нового державного стандарту початкової загальної освіти, інноваційним аспектом якої є визначення предметів для учнів 1—4 класів. Першопрохідцями нового стандарту стали діти, які минулого року розпочали вчитися за новими програмами та підручниками. Цьогоріч нововведення чекають на другокласників, які вивчатимуть новий предмет — «Сходинки до інформатики». Наступним кроком також стало затвердження нових навчальних програм для 5—9 класів. Цього року в п’ятому класі розпочинається вивчення предмету «Інформатика» та обов’язкове вивчення другої іноземної мови. Хочу зазначити, що друга іноземна у п’ятому класі для нас не новина, адже більше ніж 50% шкіл уже мали такий досвід. Але якщо раніше це було за бажанням, то зараз — обов’язково.
— А яким мовам діти віддали перевагу?
— За попередніми даними, 38% учнів вивчатимуть німецьку мову, 11% — французьку, решта — російську.
— А якщо батьки бажають, щоб їхня дитина вивчала іспанську, польську або, наприклад, китайську?
— У нас уже була спроба вивчення іспанської та польської мов на факультативному рівні, але бажаючих, щоб сформувати групи належної чисельності, було недостатньо. І тому ми відмовилися від цієї ідеї. Якщо будуть охочі, з часом вирішуватимемо це питання. Щодо вивчення китайської, то наскільки мені відомо, вчителів такої спеціалізації для середньої школи в Україні взагалі не готують.
— Наскільки чернігівські школи забезпечені підручниками?
— На 99,9%. Хочу звернути увагу батьків: якщо ви купуєте підручники, посібники та навчально-методичні матеріали, то звертайте увагу, щоб на них був гриф Міністерства освіти України та посилання на рекомендаційні списки Міносвіти. Тільки такі підручники та посібники можна використовувати під час навчально-виховного процесу в школах України.
— Володимире Петровичу, чому досі частина шкіл працює у дві зміни?
— Це проблема не тільки Чернігова, а й усіх великих міст України. У зв’язку зі зміною організації навчально-виховного процесу (особливо навчального плану) змінився поділ класів на групи при вивченні окремих предметів. І так сталося, що школи, збудовані у радянські часи і розраховані на 1500 учнів, зараз одночасно не можуть вмістити 800 школярів, адже для них не вистачає кабінетів. Тож 15,9% шкіл міста вимушені працювати у дві зміни.
— Як планується харчувати учнів у новому навчальному році?
— Як і торік, учні 1—4 класів будуть їсти гарячі сніданки за схемою 4,00 — бюджет, 2,25 — батьки. Учні 5—11 класів харчуватимуться за гроші батьків. Діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, із багатодітних та соціально незахищених сімей харчуватимуться безкоштовно. Минулого року безкоштовне харчування отримували 2185 дітей.
— Чи планується цьогоріч переоснащення шкільних їдалень?
— Так, завдяки підтримці міського голови та депутатського корпуса ми зможемо частину застарілого енергоємного обладнання замінити на сучасне. Зараз уже оголошений тендер на закупівлю нової техніки, що найближчим часом буде змонтована у шкільних їдальнях. Це дасть змогу суттєво економити електроенергію, а заощаджені кошти спрямувати на покращення харчування наших школярів.
— Володимире Петровичу, як вирішується проблема з дитячими садками? Чи існує план щодо реконструкції та повернення будівель садків, що використовуються не за призначенням?
— На сьогодні черг до дитячих садочків у місті немає. Фактично всі заяви батьків щодо влаштування дитини до дошкільного навчального закладу задоволені стовідсотково. Проблемними залишаються райони Масанів, ЗАЗу, ремзаводу та центру міста. Там, на жаль, садочки переповнені й не можуть умістити всіх бажаючих. Але ми намагаємося забезпечити кожну дитину місцем, минулого навчального року були відкриті дві додаткові групи в
ДНЗ № 37 та 43. Цього року планується з 1 вересня відкриття додаткових груп на базі функціонуючих дошкільних навчальних закладів
№ 38, 45, 57, 62, 69, 77. На перспективу складено план-графік реконструкції та повернення будівель дошкільних навчальних закладів, що використовуються не за призначенням. Це дасть можливість збільшити кількість місць для дошкільнят. За ініціативою міського голови
Олександра Соколова прийняте рішення щодо відселення вечірньої школи з приміщення колишнього садочка по вулиці Музичній, 9. Зараз у цьому районі будується нове житло, і садок
№ 26 уже не в змозі задовольнити місцями всіх бажаючих. Тому й було прийнято відповідне рішення про його розширення. У літній час ми підселили вечірню школу до приміщення школи
№ 18, де їм виділено окреме приміщення та створені кращі умови. Нині в будівлі триває ремонт, але вже наприкінці вересня нові групи гостинно зустрінуть своїх маленьких вихованців. Із часом плануємо розширити дитячий садочок № 2 (район Шерстянки), відселивши спортивну школу, що знаходиться поруч. А проблему на Масанах вирішить дитячий садочок на 280 місць, будівництво якого найближчим часом розпочнеться в цьому районі.
— І наостанок. Що б Ви хотіли побажати напередодні Дня знань своїм колегам освітянам, батьківській громаді й, звичайно, учням шкіл міста?
— Дорогі освітяни, шановні батьки, наше майбутнє — учні!
Незабаром першовересневі дзвоники покличуть у класи сповнених кипучої енергії дітей: і тих, хто вперше сяде за парту, і тих, хто вже не вперше прокладає нові маршрути в країну знань. У цьому маєте допомогти ви, мудрі вчителі й наставники, чия праця цінувалась у всі часи. Сердечну вдячність висловлюю всім, хто щоденно передає новому поколінню не лише знання і вміння, а і вчить їх високої духовності, людяності, відповідальності та любові до своєї держави. Низький уклін ветеранам педагогічної праці.
Бажаю всім у новому навчальному році міцного здоров’я, творчої наснаги, порозуміння, нових конструктивних рішень, оптимізму, впевненості у власних силах.

ДОВІДКА:
Сьогодні в Чернігові 22 загальноосвітні школи, 1 гімназія, 1 колегіум, 4 ліцеї, 2 початкові школи, 2 спеціалізовані школи з поглибленим вивченням іноземних мов, 1 спеціалізована школа фізико-математичного профілю, 1 вечірня школа, 3 позашкільних навчальних заклади, 56 дошкільних навчальних закладів, серед яких 1 дошкільний навчальний заклад відомчий — УМВС, 1 приватний навчально-виховний комплекс, 1 комплекс «Дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад». Для дітей з особливими потребами працюють дві спеціальні школи: для дітей із вадами слуху та навчально-виховний комплекс № 55 для дітей із вадами розвитку


http://vid.cn.ua/content/view/9147/65/

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини