Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 19:39:18

У Чернігівській області відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

13.07.2013   13:34Агенцiя

10 липня в конференц-залі будинку засідань обласної ради відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, яке провела його голова Лілія Гриневич.

У ньому взяли участь народний депутат України Валерій Дубіль, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, депутати міської та районних рад Чернігова, керівництво управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації, ректори вишів, директори професійно-технічних навчальних закладів м. Чернігова, шкіл та дошкільних закладів.

Під час засідання були розглянуті питання про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування Чернігівської області щодо дотримання законодавства  про освіту.

З вітальним словом до  його учасників звернувся заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. Він, зокрема, зазначив, що тема  засідання парламентського Комітету – актуальна і життєво важлива, адже   дотримання законодавства  про освіту – це одне головних завдань влади на місцях.

За словами Валентина Мельничука, на сьогодні обласною радою прийнято і контролюється низка галузевих програм, які безпосередньо стосуються розвитку освітньої галузі на теренах області. В їх числі: Програма забезпечення шкіл області ліцензійними електронними засобами навчального призначення та мультимедійним обладнанням на 2011-2016 роки, Програма «Шкільний автобус», завдяки яким близько трьохсот загальноосвітніх закладів області уже забезпечені новими комп’ютерними класами, мультимедійними дошками та шкільними автобусами для підвезення учнів. Продовжує діяти обласна Програма «Вчитель», яка допомагає добирати перспективних студентів із числа здібних до педагогічної справи юнаків і дівчат, удосконалювати цільову підготовку учителів, зміцнювати зв’язки педагогічної науки з практикою.

Лілія Гриневич акцентувала увагу присутніх на основних аспектах роботи очолюваного нею парламентського Комітету,  а також озвучила немало проблемних питань, які треба  вирішувати в освіті. І насамперед – це хронічне недофінансування галузі, від чого потерпають не лише Чернігівська область, але й інші регіони України. Державний бюджет не має можливості забезпечити повноцінне функціонування навчально-виховних закладів, а органи місцевого самоврядування взагалі фінансово і матеріально обмежені у виконанні  повноважень у цій сфері. Недофінансування сфери освіти – це всеукраїнська ситуація, адже на заробітну плату у місцевих бюджетах є кошти лише на 7,5-8 місяців.

На часі – підготовка освітньої мережі до нового навчального року, але ж проблем - хоч відбавляй. І найперша – дефіцит коштів на ремонтні та інші роботи. В числі наболілих і тема закриття малокомплектних шкіл. І особливо це велика проблема на Чернігівщині, де таких освітніх закладів чи не найбільше в Україні. Зробила акцент голова парламентського Комітету і на багатьох інших проблемних питаннях, які треба вирішувати спільно – як в регіонах, так і на вищому законотворчому рівні.  Звертаючись до представників освітянської галузі Чернігівщини, які прибули для участі в робочому засіданні Комітету з усіх районів області, Лілія Гриневич попросила їх акцентувати увагу на недоліках уже діючих галузевих законів та висловлювати свої пропозиції і зауваження щодо їх покращання.

- З державного бюджету на місцях можуть підтримуватися тільки захищені статті – зарплата і комунальні послуги, - зауважила Лілія Гриневич. – Жодних інших видатків, зокрема з підготовки до нового навчального року не передбачено і тому профтехосвіта може, могла б і мала туди спрямовувати кошти, які заробила своєю виробничою діяльністю. Але навіть ці кошти Держказначейство не виплачує вже три місяці.

Про роботу органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування області в галузі дотримання законодавства про освіту на засіданні парламентського Комітету доповів голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський. 

Народний депутат України Валерій Дубіль зауважив, що наразі на доопрацюванні у Верховній Раді знаходиться проект закону №2257-а, який передбачає переведення  рахунків  спецфонду з казначейства у банківські установи. Крім того народний депутат повідомив про прийняття Верховною Радою законопроекту №2087, який наразі на підписі у Президента.  Якби там не було, та попри складність роботи другої сесії сьомого скликання, депутатам Верховної Ради  вдалося вирішити одну проблему щодо фінансування закладів освіти. Відзначив як вдалу і вкрай потрібну законодавчу ініціативу законопроект №2087 і начальник управління освіти та науки ОДА Анатолій Заліський.

- Останнім часом ми тісно співпрацюємо з комітетом з питань освіти і науки. І такі виїзні засідання дуже важливі, адже дозволяють більш детально вивчити і оцінити проблематику у сфері освіти. Зажди казав, що закони потрібно писати на місцях. Тоді вони будуть працювати для людей, - підсумував Валерій Дубіль.

Учасники заходу запевнили, що за результатами роботи виїзного засідання Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти будуть прийняті відповідні рекомендації, спрямовані на поліпшення ситуації в освітній галузі.

За інформацією сайту Чернігівської обласної ради та прес-служби В.Дубіля

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.