Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:05:51

Технікуми та коледжі виведуть з системи вищої освіти

14.05.2013   09:30Агенцiя

Міністерство освіти пропонуватиме проводити підготовку кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів у закладах професійної освіти

Про це розповів перший заступник міністра освіти і науки Євген Суліма, виступаючи у 13 травня у Національній академії педагогічних наук України.

За словами чиновника у діючому Законі “Про вищу освіту” міститься положення двох законів. Перший з них регламентує підготовку фахівців середньої ланки, а другий – фахівців з повною вищою освітою.

“Можна сказати, єдине, що об’єднує ці різні типи навчальних закладів – це спільна назва Закону та ступеневість освіти. Мається на увазі можливість випускників, які успішно закінчили технікум чи коледж, продовжувати освіту за скороченим терміном підготовки в університеті”, – повідомив Суліма.

Він також зазначив, що у Законі “Про вищу освіту” закладено певні протиріччя.

Зокрема, за його словами, підготовку молодших спеціалістів здійснюють технікуми та коледжі, а фахівців з вищою освітою – університети, академії та інститути. Структурними підрозділами коледжу чи технікуму є відділення та предметні (циклові) комісії, а університету – факультети та кафедри. У технікумах і коледжах навчання здійснюють педагогічні працівники, в університетах – науково-педагогічні, до цих категорій працівників зовсім різні вимоги та рівень навчального навантаження, крім того у технікумах і коледжах відсутня наукова робота та підготовка кадрів вищої кваліфікації, зокрема педагогічних та науково-педагогічних працівників. Також існують значні відмінності в системі оплати праці цих двох категорій викладачів.

“У зв’язку з цим Міністерством прийнято рішення розробити новий законопроект “Про професійну освіту”. До майбутньої системи професійної освіти увійдуть заклади, що готують кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів. Це заклади системи професійно-технічної освіти (усім відомі училища), а також заклади, що готують молодших спеціалістів (технікуми та коледжі)”, – заявив Суліма.

Головна ідея цього законопроекту полягає в тому, що буде існувати єдиний уніфікований тип навчального закладу – професійний коледж. У професійному коледжі за наявності відповідних ліцензій на освітню діяльність можна буде здійснювати підготовку як кваліфікованих робітників, так і молодших спеціалістів.

“Запровадження такого підходу дозволить покращити якість підготовки майбутніх фахівців та надасть можливість навчальним закладам оперативно реагувати на потреби ринку праці у фахівцях певної кваліфікації”, – зазначив перший заступник міністра освіти і науки.

http://osvita.ua/vnz/news/35880/

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини