Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:55:11

Інтерв`ю з приводу: Валерій Іванов тримає марку

08.01.2013   12:40Агенцiя

Однією з найгучніших подій минулого року, для Чернігівського району зокрема й усієї області в цілому, стало відкриття Седнівського навчально-виховного комплексу. Наприкінці грудня виповнилося 100 днів, як цей навчальний заклад прийняв своїх перших вихованців.

Валерій Іванов

Валерій Іванов

Майже тими ж грудневими днями у Седнівській alma-mater відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція. З робочим візитом у містечку над Сновом побували науковці, керівники навчальних закладів, педагоги-новатори з усіх куточків нашої держави. Яке враження отримали гості, чим живе школа-птах сьогодні й чи задоволені умовами навчання її вихованці, про це та багато іншого ми поцікавилися у директора Валерія Іванова.

– Валерію Михайловичу, які враження справив Седнівський навчально-виховний комплекс на гостей з усієї України?
– Вони були у захваті від побаченого. Звичайно, ми запланували що саме продемонструємо, але гості зажадали оглянути увесь навчальний комплекс. Захід було ініційовано Асоціацією керівників закладів освіти України «Відроджені гімназії України» за підтримки управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського. Відтак, налагоджено співпрацю й обмін досвідом з педагогами Київського технічного ліцею, навчальних закладів Маріуполя. Тісні взаємозв’язки підтримуємо з Чернігівською ЗОШ № 25, Чернігівським національним педагогічним університетом, Технологічним університетом, Городнянською школою № 2 та іншими навчальними закладами області.
– Коли школа лише відкривалася, йшлося про організацію на її базі широкої мережі позашкільних закладів – гуртків, секцій, навіть філії Чернігівського музичного училища ім. Л. Ревуцького. Що вдалося втілити в життя?
– В нашому НВК працює шістнадцять гуртків різного спрямування. Відповідно до графіку роботи, навіть на канікулах діти задіяні. Олена Грецька, Валентина Коробка, Світлана Черниш проводять заняття від районного Будинку школяра, навчають різним видам рукоділля. Працює чимало спортивних секцій, зокрема від ДЮСШ «Колос». Григорій Клименок тренує лижників, Сергій Луговський займається туристично-краєзнавчим напрямком. Місцевий священик, отець Євгеній, веде секцію карате. Є у нас і юні пожежники, юні інспектори дорожнього руху, діє ціла низка закладів художньо-естетичного виховання. Професійний художник Андрій Черниш навчає образотворчому мистецтву.
До речі, завдяки викладачам музичної школи при Чернігівському училищі ім. Л. Ревуцького наші учні опановують гру на духових інструментах. На Новий рік у актовій залі зібрали батьків, бабусь і дідусів. Діти виступали з музичними номерами. Звичайно, ми раділи цим першим успіхам. Мрію, щоб у нашій школі сформувався свій духовий оркестр, а на 9 Травня, в День Перемоги, лунали марші у його виконанні на шкільному подвір’ї.
– Отож відповідь на питання доцільності будівництва навчального закладу такого масштабу саме у сільській місцевості, яке неодноразово порушувалося в засобах масової інформації, дало саме життя?
– Лише на сьогоднішній день ми, педагоги, остаточно зрозуміли наскільки функціональним є цей заклад. Створено всі умови для роботи в предметних кабінетах. Наприклад, у лінгафонному кабінеті, де проходять навчання з іноземної мови, або кабінеті хімії, де кожна парта обладнана для проведення дослідів, і таке інше.
Ми живемо в ХХІ столітті, й маємо забезпечити дітям сучасні умови навчання. Й учні це дуже добре розуміють. Цим все сказано. До того ж, поліпшується демографічна ситуація. Коли цьогоріч у перший клас прийшло 17 учнів, то на наступний буде аж 26. Чимала черга у дитячий садок, вже задумалися над розширенням дошкільного закладу.
– На будівництво Седнівського НВК було використано майже 40 мільйонів гривень. Й хоча йдеться про бюджетні кошти, у народі, як ведеться, подейкують, що, мовляв, чимало грошей пішло в кишеню чиновників. Що Ви скажете на таке?
– Вичерпну відповідь на це питання дала Рахункова палата України – конституційний орган, що здійснює незалежний публічний фінансовий контроль за законністю, ефективністю і доцільністю використання коштів Державного бюджету, а також інформування громадян України. Жодних порушень виявлено не було.
– Валерію Михайловичу, певно, за час функціонування закладу тут побувало чимало відвідувачів. Кого доводилося приймати й чи всі приходять із доброю душею?
– Передусім сюди приходять колишні учні, які навчалися 20, 30, 40 років тому. Гадаю, найліпша оцінка – від них. Коли бачать, у яких умовах навчатимуться їхні діти, онуки, – дякують. Можливо, не зовсім коректно так казати, але є й такі, що просто заздрять, намагаються відшукати найменшу недоречність. Мені це дуже неприємно. Коли людина й пальцем не поворухнула, аби допомогти з будівництвом, щось зробити, починає критикувати, до того ж, необ’єктивно критикувати, це викликає біль у душі. Певно, ці люди роблять таке не з власної ініціативи.
– Ми щойно перегорнули першу сторінку нового року. Які надії покладаєте на 2013-й?
– Працюємо разом із педагогічним колективом над тим, щоб зробити наш навчальний заклад взірцевим. Як бачите, зараз, хоча й канікули, усі педагоги знаходяться на робочих місцях, облаштовують кабінети. Якщо зможемо повністю забезпечити навчально-виховний процес сучасними технологіями, це буде відповідний рівень. Хоча й зараз наші діти не пасуть задніх. Гадаю, Седнів – має зайняти гідне місце на мапі України, стати туристичним центром. Цього й прагнемо усією громадою. А ті проблеми, що трапляються, ми успішно вирішуємо спільно з виконавчою владою району.


Розмовляла Наталія БУШАЙ

Валерій Михайлович люб’язно погодився дати телефони навчального закладу: 68-27-41, 68-27-43, 68-27-38. Дзвоніть, гостям тут дуже раді, коли вони не тримають у пазусі каменюки.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини