Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 03:16:17

До «Армії відновлення» на Чернігівщині залучено понад вісім тисяч осіб

13.01.2024   11:07Агенцiя

Урядовий проєкт «Армія відновлення» стартував у жовтні 2022 року. Його мета – залучення незайнятих громадян до суспільно корисних робіт, які в умовах воєнного стану мають оборонний характер або ж спрямовані на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, задоволення потреб Збройних Сил України, а також підтримку економіки області.

Роботи не потребують спеціальної професійної підготовки. Програма орієнтована на працездатних осіб, які за віком та станом здоров’я не мають обмежень для участі.

Про підсумки проєкту «Армія відновлення» на Чернігівщині у 2023 році розповіли сьогодні директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник та заступник директора Департаменту економічного розвитку ОДА Юрій Сухомлин на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Чернігівщина  однією із перших долучилась до реалізації проєкту. Як результат – область увійшла до п'ятірки областей з найбільшою кількістю залучених безробітних – більше 8 тисяч осіб.

    «У 2023 році 52 громади області ухвалили рішення про організацію таких робіт в умовах воєнного стану. Завдяки цьому вдалося розв’язати низку актуальних питань як для громад, так і для задоволення потреб Збройних сил України. Хочу нагадати, що ці види робіт в обов’язковому порядку погоджуються з військовим командуванням», – зазначив Юрій Сухомлин.

Фінансування участі безробітних у суспільно корисних роботах здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. За 2023 рік його розмір становив понад 41 мільйон гривень, на 2024 – прогнозуються видатки у розмірі 60 мільйонів.

Наразі оплата за відпрацьований місяць на суспільно корисних роботах складає до півтора мінімальних заробітних плат, тобто 10 650 гривень.

    «Минулого року обласною службою зайнятості були укладені договори з 76 підприємствами та організаціями. Всі ці роботи були спрямовані переважно на облаштування укриттів, прибирання та утримання у належному стані придорожніх смуг, плетіння маскувальних сіток, виготовлення окопних свічок, чергування у пунктах незламності, приготування їжі військовим», – розповіла Людмила Ключник.

Віднедавна до участі у суспільно корисних роботах за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття можуть залучатися незайняті внутрішньо переміщені особи без офіційного статусу безробітного. За 2023 рік таких 224, загалом же минулого року на суспільно корисні роботи направлено 8354 особи. Найбільше – у Чернігівській, Вертіївській, Борзнянській, Варвинській, Городнянській, Крутівській, Бахмацькій громадах.

    «Наразі середній розмір допомоги по безробіттю складає 4053 гривні, тому участь у суспільно корисних роботах – це можливість отримувати заробітну плату, здобувати страховий стаж, а також долучатись до підтримки економічного фронту не втративши при цьому статус безробітного», – зауважила Людмила Ключник.
 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.