Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 23:53:30

Компенсація за зруйноване житло: що потрібно знати і як отримати

27.11.2023   14:58Агенцiя

Детально розповідаємо про умови державної програми «єВідновлення»

Компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло в Україні надає держава за програмою «єВідновлення». З часу запуску проєкту власники таких помешкань вже отримали перший мільярд гривень.

Chas News детально розповідає, як подати заявку на відшкодування за зруйноване житло.

«єВідновлення»: на що розповсюджується програма

Державна програма компенсації поширюється на житло, яке було зруйноване або пошкоджене після 24 лютого 2022 року. Йдеться про квартири, приватні будинки, садові й дачні будинки, об'єкти незавершеного будівництва.

Кошти на ремонт пошкодженого помешкання можна отримати, якщо власник ще не відновив його за власний кошт. Компенсацію за зруйноване житло можна отримати тільки в тому випадку, якщо воно не підлягає відновленню.

Хто може отримати компенсацію за зруйноване житло

Отримувачами компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна є:

  • фізичні особи-громадяни України;
  • об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, які здійснюють утримання відповідних будинків.

Не можуть отримати компенсацію:

  • особи, до яких застосовано санкції;
  • особи, які мають судимість за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених розділом I "Злочини проти основ національної безпеки України" Особливої частини Кримінального кодексу України;
  • їхні спадкоємці.

Пріоритетне право на відшкодування мають учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, мобілізовані українці, багатодітні сім’ї та особи з інвалідністю I та II груп.

Які є види компенсації за зруйноване житло

Українці можуть отримати відшкодування за знищені помешкання двома способами:

  • компенсація у вигляді сертифіката;
  • компенсація у вигляді грошової виплати.

Відшкодування у вигляді сертифіката дає змогу придбати нову домівку. Суму сертифіката розраховує спеціальна комісія за формулою, затвердженою Кабміном. Використати документ можна протягом п'яти років, але й продавати придбане таким чином житло не дозволяється протягом п'яти років.

Ті, кому не підходить сертифікат, зможуть отримати грошову виплату на будівництво. Її надаватимуть власникам зруйнованих приватних будинків, які планують самостійну відбудову. Заяву треба подати, коли розпочнеться другий етап програми.

Як розраховують суму компенсації за зруйноване житло

Розмір компенсації визначають, зважаючи на:

  • тип знищеного об’єкта;
  • його загальну площу; 
  • кількість кімнат;
  • рік забудови;
  • показник вартості 1 кв. метра житла в цілому по Україні;
  • регіон розташування.

Ознайомитись із детальною формулою можна тут.

Як отримати житловий сертифікат 

Для того, аби отримати сертифікат на покупку нового житла, необхідно:

  • Установити на смартфоні останню версію застосунку «Дія».
  • Подати повідомлення про знищене нерухоме майно. 
  • У застосунку обрати електронну послугу «єВідновлення» та подати заяву про виплату за зруйноване житло. 

Також заяву можна подати у паперовій формі через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

 

Chas.News

 

Після цього спеціальна комісія, створена в межах органів місцевого самоврядування, розгляне заяву, обстежить майно, внесе дані до Реєстру пошкодженого та знищеного майна та визначить суму компенсації.

Житловий сертифікат надійде заявнику в «Дії» чи на електронну пошту. Після цього в застосунку потрібно подати заявку про бронювання коштів за сертифікатом. Їх можна використати для купівлі нового житла протягом 30 днів. Якщо цього не зробити, доведеться знову здійснювати бронювання.   

Перед купівлею нерухомості за сертифікатом потрібно звернутись у ЦНАП або до нотаріуса, щоб припинити право власності на знищене житло. Також до нотаріуса слід звернутись для посвідчення купівлі нового помешкання і вказати сертифікат як спосіб оплати. Заброньовані кошти надійдуть на рахунок продавця.

Яке помешкання можна придбати за житловим сертифікатом

За допомогою сертифікату можна придбати квартиру або будинок і на первинному, і на вторинному ринку. Помешкання дозволяється купити в будь-якому населеному пункті країни, окрім окупованих територій та громад в зонах ведення бойових дій.

Чи можна використати сертифікат для купівлі житла на етапі будівництва

Житловий сертифікат можна використати не тільки для придбання готового помешкання. Також документ дійсний для купівлі будинків і квартир, які зводять, та для інвестицій у заплановану забудову. 

Якщо договір про придбання житла стосується об’єкта, який побудують в майбутньому, або фінансування його будівництва, нотаріус перевіряє:

  • наявність порушених проти замовника справ про банкрутство;
  • відсутність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань судового рішення про визнання юридичної особи банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури;
  • відсутність факту перебування замовника будівництва у стані припинення шляхом ліквідації;
  • наявність у замовника будівництва права на виконання будівельних робіт щодо відповідного об’єкта.

Чи можна отримати відшкодування з репарацій після отримання сертифіката

Після отримання житлового сертифіката від держави людина більше не може розраховувати на виплати за зруйноване житло з майбутніх репарацій. На інші категорії репарацій це не поширюється.

Чи можуть відмовити у компенсації за зруйноване житло

У відшкодуванні за знищене житло можуть відмовити, якщо:

  • заяву на компенсацію подала особа, яка не може бути отримувачем або не має повноважень для подання заяви;
  • виявили недостовірні дані у заяві;
  • заяву подали після спливу строку, встановленого для її подання.

Комісія повинна повідомити заявнику про відмову не пізніше, ніж наступного робочого дня після ухвалення такого рішення.

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини