Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 14:31:50

Бізнес в умовах війни – виклики і можливості, або Що треба знати підприємцям Чернігівщини

12.11.2023   11:28Агенцiя

Повномасштабне вторгнення залишило свій негативний відбиток на підприємництві регіону: 500 зруйнованих та пошкоджених суб’єктів господарювання, зменшення виробництва в промисловості більш ніж на чверть, в сільському господарстві - більш ніж на 20%, зменшення експорту майже на 40%.

Ситуацію ускладнює віддаленість від західних кордонів, звідси і ускладнена логістика, яка значно здорожчує продукцію, збільшує витрати як на її реалізацію, так і на доставку сировини та матеріалів.

    «Втім, попри складнощі, завдяки підтримці Уряду та  міжнародних партнерів економіка області вистояла та поступово відновлюється», – наголосила заступниця директора Департаменту економічного розвитку ОДА Світлана Полторацька під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

Більше того, станом на вересень поточного року кількість зареєстрованих нових фізичних осіб – підприємців б'є рекорди у порівнянні з періодом до повномасштабного вторгнення рф.

Так, з початку року зареєстровано та взято на облік 5960 суб’єктів підприємництва, з них 388 юридичних та 5572 фізичних осіб – підприємців (найвищий показник за аналогічний період впродовж останніх трьох років).

     «Цей феномен можна пояснити спрощенням процедури реєстрації та закриття ФОПу та систем оподаткування, а головне – широкими можливостями отримання грантів за державними та програмами міжнародної допомоги», – пояснила спікерка.

Приміром, тільки завдяки державним грантовим програмам в рамках проєкту «єРобота» бізнес Чернігівщини отримав допомогу в майже 216 мільйонів гривень.

Детальніше про види та умови державної підтримки розповіла директорка обласного центру зайнятості Людмила Ключник.

    «Якщо говорити про програму з надання мікрогрантів, то за створення одного робочого місця, можна отримати  грант до 150 тисяч гривень,  за два робочих місця – до 250 тисяч. Витратити кошти можна на оренду нежитлових приміщень (не більше 25 % розміру мікрогранту), на придбання меблів, обладнання, транспортних засобів, на послуги маркетингу та реклами і т.п.».

Ознайомила Людмила Ключник і з алгоритмом отримання такої допомоги:

      подати заяву з готовим бізнес-планом в Дія;
      банк перевіряє ділову репутацію;
      якщо оцінку банку вище 99 балів – захистити бізнес-план під час онлайн-співбесіди з фахівцями регіонального центру зайнятості;
      якщо  бізнес-план потребує доопрацювання, то це можна зробити протягом 15  календарних днів.

Рішення про отримання гранту приймає державний центр зайнятості. Мікрогрант видається одноразово, у безготівковій формі. У разі відмови у надані мікрогранту заявка на його отримання може бути подана повторно.



Що стосується надання гранту для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, то до 250 тисяч гривень можуть отримати зареєстровані ФОПи у разі зобов’язання створити одне робоче місце після отримання гранту та працевлаштувати найманого працівника.

Отримати до 500 тисяч гривень може і член родини, де є учасник бойових дій та/або особа з інвалідністю внаслідок війни (у разі створення двох робочих місць після отримання гранту та працевлаштування двох найманих працівників).

До 1 мільйона гривень можуть отримати ті з них, хто вже займався підприємництвом не менше трьох років та які зобов’язуються створити чотири робочих місця після отримання гранту та працевлаштувати чотирьох найманих працівників (з яких не менше двох мають бути учасниками бойових дій та/або особами з інвалідністю внаслідок війни).

Загалом, у поточному році надійшло 699 заяв на отримання мікрогрантів, погоджено – 119 на суму більше 26 мільйонів гривень.

Діють в регіоні і компенсаторні механізми для роботодавців. Загалом за різними такими програмами їм виплачено 1,5 мільйона гривень.

    «За працевлаштування ВПО роботодавці також отримують суттєву допомогу.  Так, одна з програм протягом 6 місяців компенсує роботодавцю фактичні витрати на оплату праці за працевлаштованих на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб.  Максимальний місячний розмір компенсації за кожного працевлаштованого переселенця – 13400 грн. Скористалися цією програмою у поточному році 9 роботодавців регіону», – поінформувала спікерка.

Також роботодавці можуть розраховувати на компенсацію витрат на оплату праці протягом 2 місяців за працевлаштування переселенців незалежно від наявності у них статусу безробітних чи строковості трудового договору. За цією програмою сума компенсації — 6700 гривень на місяць (скористалися 62 роботодавці).

Читати також: Компенсації роботодавцям: які програми пропонує служба зайнятості

До обговорення долучився і Сергій Мозолев, начальник відділу мікро-малого та середнього бізнесу Чернігівської філії АТ "Ощадбанк".

    Він зауважив: «Переважну більшість кредитів наш  банк видає за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Адже кредитування проходить за значно зниженими відсотковими ставками. Пріоритетними напрямками можна назвати кредити на посівну, відбудову бізнес-активів, підтримку переробних підприємств та ін. Щодо останньої, то в поточному році держава дозволила розглядати грантові проєкти із співфінансуванням 20% власних коштів та 80% грантових, оскільки наш регіон область значно постраждав від окупації».

Ощадбанк активно долучається до фінансування енергосервісу, підтримки ФОПів, поповнення обігових коштів, інвестиційних фінансувань. Співпрацює з міжнародними організаціями, грантовими компаніями та з Експортно-кредитним агентством.

Зокрема, позичальники, які здійснюють експорт товарів, можуть отримати передекспортне фінансування до 85% від розміру зовнішнього економічного контракту. Більше того, тут і відсутність застави для позичальника, і можливість комбінації цього фінансування з програмою «Доступні кредити 5-7-9%».


Говорили у медіацентрі і про таку корисну для підприємців практику як Центр підтримки підприємництва інновацій та стартапів, створений базі Агенції регіонального розвитку.

Це сучасний простір, де підприємці та стартапи (в тому числі представники інститутів громадянського суспільства) мають можливість пройти навчання в інкубаційній та акселераційній програмах; скористатися послугами коворкінгу; отримати консультаційну, менторську підтримку щодо відкриття та ведення власної справи, тощо.

У цьому році реалізується проєкт «Студія соціального підприємництва» за підтримки ПРООН. В семи пілотних громадах області (Чернігівська, Іванівська, Ніжинська, Прилуцька, Михайло-Коцюбинська, Ріпкинська, Городнянська) велися заходи для підтримки соціально-відповідального бізнесу.

А з 31 жовтня розпочав роботу бізнес-інкубатор для ветеранів/ветеранок та членів їхніх сімей, який організовано у партнерстві з ГО «Ветеранський простір України «Серцевір» та Ab InBev Efes Україна.

В регіоні ухвалені й обласні програми, спрямовані на підтримку місцевого бізнесу. У їхніх рамках надається одноразова безповоротна фінансова підтримка бізнесу у розмірі:

    50 % від фактичних витрат з оцінки шкоди та обсягу збитків, завданих внаслідок збройної агресії рф, але не більше 20 тисяч гривень;
    30% від суми витрат юридичних осіб на проведення сертифікації продукції чи систем управління, але не більше 50 тисяч гривень;
    а також 30 % від фактичних витрат на участь у виставково-ярмаркових заходах, але в обсягах не більше: 50 тисяч гривень (у разі  очної участі підприємства у  виставково-ярмаркових заходах) або 5 тисяч гривень (у разі  заочної участі підприємства у  цих  заходах).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Заміна вікон, ремонт харчоблоків та укриттів – проєкти, що реалізуються у дитсадках і школах Чернігова 10:09

Про роботу закладів освіти Чернігова й реалізацію проєктів щодо їх відновлення доповідав начальник міського профільного управління Василь Білогура на розширеній нараді в міській раді 30 квітня.

«Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги»: в Корюківському районі боролись за першість з баскетболу 10:01

На Чернігівщині триває третій (районний) етап ініціативи Президента України «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги». Його переможці змагатимуться на обласному рівні.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:58

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 7 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа загинула та 1 особа постраждала.

2 травня: цей день в Україні і світі

2 травня: цей день в Україні і світі 09:48

ДЕНЬ 799 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 799 RUSSIAN AGRESSION

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини