Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 11:58:44

Бюджет Чернігова-2024: пів мільярда на ЗСУ, решта — на ремонт дахів у закладах освіти, медобладнання для лікарень та заміну каналізаційних колекторів

08.11.2023   13:14Агенцiя

На засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьомого листопада було розглянуто проєкт бюджету Чернігівської міської територіальної громади на 2024 рік. Головні статті витрат — підтримка ЗСУ, говорить в.о. міського голови Олександр Ломако, решту коштів розподілено між відбудовою, підтримкою інфраструктури, соціальними питаннями та утриманням міста.

    — Наразі ми вже досить суттєво відстаємо від інших обласних центрів України. Нам потрібно шукати кошти на підтримку нашої міської інфраструктури. Але, ми розуміємо, що в умовах воєнного стану, коли кожного дня на фронті гинуть наші найкращі хлопці та дівчата, наша Перемога — головна ціль 2024 року. Основні кошти, які ми закладаємо — на ЗСУ, —  говорить очільник міста.

Сума асигнувань на армію з бюджету Чернігова у 2024 році сягне позначки у півмільярда гривень.

     — Це дуже суттєво, тому що весь бюджет розвитку міста Чернігова 862 млн грн, —  зазначає Ломако.

Разом з цим в бюджеті передбачаються кошти для утримання міста та продовження процесів відбудови закладів освіти та медицини, об'єктів інфраструктури, йшлося під час розгляду проєкту головного фінансового документа.

— Це просто підтримка інфраструктури, щоб місто не почало деградувати на очах. Без цього Чернігів не виживе, я переконаний. Сумно приймати такий бюджет, тому що хотілося, щоб місто йшло вперед і мало більше можливостей, зокрема, підтримати військових. Це бюджет виживання і нам потрібно наступний рік просто прожити, сподіваючись, що у нас буде більше можливостей. Буде багато проєктів по яким нам потрібно буде співфінансування. Будемо їх готувати і направляти на Міністерство інфраструктури та Уряд, просити нардепів, позайматися підтримкою Чернігова. Без допомоги багато цих проєктів ми реалізувати не зможемо, — говорить в.о. міського голови.

 

Нижче про роботи, виконання яких заплановано профінансувати у 2024-му з бюджету Чернігівської міської територіальної громади.

    Перш за все, мова про освіту

Цей напрямок залишається серед пріоритетних. У 2024 році важливо профінансувати наступні види робіт та послуг, для підтримки сфери освіти:  

    харчування дітей (118 млн грн);
    ремонт дахів у дитсадках №2, 32, 60, 65, 76 та школах №12, 28, 32;
    облаштування укриттів  (7,3 млн грн);
    облаштування предметних кабінетів у ліцеях №1, 12, 15, 22  (12 млн грн);
    ремонт вхідної групи в школах №15, 16, 34;
    модернізація харчоблоків у школах № 1, 3, 11;
    виготовлення проєктної документації школи на 1200 місць в мікрорайоні Подусівка;

    — Будувати її в наступному році ніхто не буде, але проєкт — це серйозна робота, яка займе не один рік. Потім під цей проєкт можна буде залучати й міжнародних донорів, просити й державну допомогу, — пояснює в.о. міського голови Чернігова.

    продовження ремонту школи №19 (закладається 20 млн грн при потребі 50);
    заходи протипожежної безпеки, аби школи №1 та 20, могли й надалі працювати;
    відновлення вбиралень в школах №32, 33, гімназії № 31 та дитсадку №32;
    і т.д.

    — Тут нічого зайвого немає, лише підтримка функціонування закладів, тоді, коли ми повинні направити на цей напрямок у п’ять разів більше, — говорить про можливості бюджету і підтрику сфери освіта у наступному році Олександр Ломако.
    Сфера ЖКГ

На цей напрямок вперше за багато років виділяються значно менші кошти, а це і утримання міста та доріг, і ремонт мереж критичної інфраструктури.  В планах зробити наступні важливі для міста проєкти.

    Шляхопровід на Масани

Важливо вирішити питання і зі сполученням мікрорайону Масани.

    — Найбільший проєкт, який ми хочемо зробити у наступному році, це шляхопровід на Масани. Там велика проблема для населення всього мікрорайону, оскільки існуючий шлях має низьку пропускну спроможність і там завжди затор. А кількість населення продовжує збільшуватися. Загалом на цей проєкт планується 57 млн грн, оскільки я думаю він потрібний для міста, — говорить Ломако.

Крім того, закладаються кошти, 3 млн грн, і на проєктування шляхопроводу для мікрорайону Шерстянка, а також 2 млн грн для проєктних робіт мосту через Стрижень.
Ремонт водопровідно-каналізаційних мереж

    співфінансування для реалізації проєкту будівництва каналізації у приватному секторі — 10,3 млн грн;
    каналізація на просп. Миру;
    водопровід на вул. Полуботка;

    — Там одна із найбільших аварійних ділянок для КП «Чернігівводоканал» і застаріла комунікація. Якщо ми її не зробимо, в якийсь момент вся центральна частина міста залишиться без води, — зазначає Ломако.

    колектор на вул. Гетьмана Полуботка— О. Молодшого;
    колектор на вул. Глібова.

    — Ми закладаємо 80 млн грн, при потребі 260 млн грн. Проситимемо співфінансування з державою. Якщо колектор по вул. Глібова не зробимо, то мікрорайон Масани буде без води і без каналізації. Це питання стратегічне і питання безпеки міста.  Його не можна не робити, — пояснив в.о. міського голови.

     
    Медицина

Передбачаються за проєктом бюджету-2024 і кошти на зміцнення матеріально-технічної бази медичної галузі Чернігова, говорить Олександр Ломако. Перш за все, зміцнення системи реабілітації — ремонт профільних відділень та придбання відповідного медобладнання (35 млн грн).

В планах також придбати й інше обладнання, на загальну суму 85 млн грн:

    магнітно-резонансний томограф для міської лікарні №2;
    рентген-апарати для міських лікарень № 3 та 4;
    УЗД апарат для пологового будинку.

Також закладаються кошти на ремонті роботи медзакладів міста, включаючи утеплення, укриття та протипожежну безпеку — 25 млн грн.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Заміна вікон, ремонт харчоблоків та укриттів – проєкти, що реалізуються у дитсадках і школах Чернігова 10:09

Про роботу закладів освіти Чернігова й реалізацію проєктів щодо їх відновлення доповідав начальник міського профільного управління Василь Білогура на розширеній нараді в міській раді 30 квітня.

«Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги»: в Корюківському районі боролись за першість з баскетболу 10:01

На Чернігівщині триває третій (районний) етап ініціативи Президента України «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги». Його переможці змагатимуться на обласному рівні.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:58

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 7 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа загинула та 1 особа постраждала.

2 травня: цей день в Україні і світі

2 травня: цей день в Україні і світі 09:48

ДЕНЬ 799 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 799 RUSSIAN AGRESSION

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини