Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 08:38:47

«Ми стоїмо перед загрозою, що у 2024-му у нас не буде бюджету», — Олександр Ломако

03.11.2023   15:57Агенцiя

Про це в.о. міського голови Чернігова повідомив під час сесії міської ради першого листопада, аналізуючи Звіт про виконання бюджету Чернігівської міської територіальної громади за дев'ять місяців 2023 року, який представила начальниця фінансового управління Олена Лисенко, та, говорячи про роботу над укладанням головного фінансового документа на 2024 рік.

Яким він буде, більшою мірою, залежить від депутатів Верховної Ради, які найближчим часом мають розглянути зміни до Бюджетного кодексу в частині вилучення надходжень від ПДФО військових із міських бюджетів.


— Ми стоїмо перед загрозою того, що у 2024 році у нас просто не буде бюджету. Якщо буде вилучено ПФДО військових, то для бюджету Чернігова це мінус приблизно 800 млн грн і, по суті, весь бюджет, який ми можемо витрачати на капітальні видатки. У нас залишиться 200-250 млн. Для такого міста це — ніщо. Нам доведеться «обрізати» видатки утримання міста.
Ми не хочемо бачити як Чернігів, через відсутність коштів, перетвориться на занедбане місто. Якщо ми третій рік не будемо направляти кошти на мінімальний розвиток, та й на ліквідацію наслідків бойових дій у нас фактично нічого не буде, то місто стане, — говорить Олександр Ломако.
Він закликав депутатів Верховної Ради не грабувати у такий спосіб міста та не вилучати ПДФО, або, принаймні, залишити його частково тим громадам, які постраждали під час бойових дій і межують з країною-агресоркою.
Пріоритетними напрямками фінансування у 2022 та 2023 роках було відновлення пошкоджених об'єктів, підтримка ЗСУ та постраждалих містян. Про розвиток весь цей період не йшлося, зазначив в.о. міського голови під час презентації Звіту про виконання бюджету за дев'ять місяців 2023 року. А без ПДФО військових і ці напрямки закривати стане неможливо, як і оперативно підтримувати ЗСУ.
— Де у цьому Звіті про виконання тротуари, барабани, стадіони? 95% витратної частини або Програми відновлення об’єктів, або підтримка ЗСУ та ТРО, або підтримка  наших людей, які постраждали. Тут немає витрат, які можна критикувати з точки зору доцільності, — зауважив в.о. міського голови.
Звіт про виконання бюджету за дев'ять місяців 2023 року
Загальний обсяг доходів бюджету за звітний період, враховуючи міжбюджетні трансферти, 2,8 млрд грн. Зокрема, загальний фонд — 2,6 млрд грн, спеціальний  — 197,8 млн грн.
Обсяги надходжень за січень-вересень, у порівняні з минулим роком, зросли на 461 млн грн, або майже на 20%. Такий результат – завдяки надходженням військового ПДФО, акцизного та місцевих податків, а також погашення заборгованості орендної плати за минулий рік. Також були отримані додаткові трансферти, зокрема, субвенція з Державного бюджету на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей учасників бойових дій та ВПО. А от обсяг освітньої субвенції зменшився на 43 млн грн, або 11%, у порівнянні з минулим роком.
Загальний обсяг доходів до загального фонду складає 2,2 млрд грн. Недовиконання – 36,5 млн грн, або 1,6%. Порівняно з минулим роком, досягнуто зростання на 340 млн грн, або майже 19%.
Податок на доходи фізичних осіб і надалі займає домінуючу позицію у наповненні бюджету міста – майже 70%.
У порівнянні з минулим роком, надходження збільшилися на 113 млн грн, або на 8,3%. Через запроваджені на початку року зміни оплати праці військовослужбовців, що не було враховано при затвердженні бюджету міста на поточний рік, надходження зменшилися, бюджет міста недоотримав майже 35 млн грн, або 6% від прогнозованого.

За звітний період надійшло до бюджету майже 200 млн грн акцизного податку, що перевищує у 2,2 рази надходження минулого року.
Місцеві податки та збори — надходження складають 432,6 млн грн, що більше на 58,5 млн грн, ніж минулого року. Проте, є недоотримання майже 75 млн грн, або 15%, через неповне відновлення ділової активності у місті та через прийняття Закону України №3050 щодо змін до Податкового Кодексу України, зокрема, щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та на нерухоме майно, якщо воно зазнало пошкоджень через активні бойові дії.
Видаткова частина бюджету Чернігівської міської територіальної громади за дев’ять місяців склала майже 2,4 млрд грн, це 56% від річного плану.
Найбільшою затратною частиною є соціокультурна сфера (освіта, охорона здоров’я, культура і мистецтво, соціальний захист) – 1,4 млрд грн, або 60,6%.
На заходи з територіальної оборони та роботи з ліквідації наслідків воєнних дій і на облаштування найпростіших укриттів  спрямовано майже 370 млн грн, або 16%.
На галузь «Освіта» — майже 1,1 млрд грн, з них: 727 млн грн, або 68% – заробітна плата, капітальні видатки (ремонт, облаштування укриттів та усунення аварій у закладах освіти) – 131,6 млн грн, або 12,3%.
На галузь «Охорона здоров’я» — 96,5 млн грн, майже вдвічі більше від показника минулого року. Це кошти на придбання медичного обладнання — майже 27 млн грн, комунальні послуги — 31,1 млн грн, капітальний ремонт — 18,4 млн грн.
На галузь «Житлово-комунальне господарство» вцілому спрямовано 438,7 млн грн, в 1,3 рази більше, ніж минулого року.
Зокрема, на аварійно-відновлювальні роботи житлового фонду — понад 100 млн грн, на будівництво, реконструкцію об’єктів ЖКГ — 54,3 млн грн, внески до статутного капіталу комунальних підприємств, які також пов’язані з відновлювальними роботами — майже 62 млн грн.
Підтримка транспортної галузі склала 167,6 млн грн, що у 2,4 рази більше, ніж минулого року.
На фінансову підтримку КП "ЧТУ" з початку року було спрямовано 20 млн грн, як внесок у статутний капітал – 56,7 млн грн. За ці кошти були придбані шість тролейбусів, проводиться заміна кабельних ліній, придбання спецавтотранспорту тощо.
Компенсація за пільгові перевезення електротранспортом склала 58,2 млн грн, на оплату перевізникам за надані транспортні послуги спрямовано 32,7 млн грн.
Видатки бюджету розвитку збільшилися на 276 млн грн, у порівнянні з минулим роком, переважна більшість з них – відновлювальні роботи по всім напрямкам та галузям.
— По факту, це не видатки розвитку, а видатки відновлення, — зауважила начальниця фінуправління Олена Лисенко під час презентації Звіту.
Цільові міські програми продовжують виконуватися. На них спрямовано 141 млн грн. З них: на підтримку закладів охорони здоров’я — 78,1 млн грн. На підтримку населення, яке постраждало від російської військової агресії — 61 млн грн.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

Вітаємо спортсменів спортивного клубу "Чернігів-Щит" із вдалим виступом на чемпіонаті 15:30

У період з 25 до 28 квітня 2024 року в місті Біла Церква проходив Чемпіонат України з кікбоксингу WAKO серед дорослих.

Ангеліна Шепель встановила Національний рекорд у віковій категорії дівчата до 18 років 15:28

У Кам’янець-Подільську триває ІІ етап Кубку України з легкоатлетичних метань, всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських Чемпіонів Ф.Мельник та А. Бондарчука.

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт 15:12

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя.

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам 13:49

Протягом 1-2 травня роботу громадського транспорту у Чернігові частково буде зупинено

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини