Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 01:36:22

«Планувати та зменшувати енерговитрати — це економія бюджетних коштів», — Городнянський міський голова Андрій Богдан

18.07.2023   08:56Агенцiя

Навіщо громаді муніципальний енергетичний план, як економити на енергоносіях вже сьогодні та як з бюджетної сфери енергоефективні новації переносяться у побут? Про це у бліц-інтерв’ю з головою Городнянської міської ради на Чернігівщині Андрієм Богданом.

Городнянська міська громада, що на Чернігівщині, взяла участь в ініціативі U-LEAD з розробки муніципальних енергетичних планів. Ми взяли інтерв'ю у її голови, Андрія Богдана, про участь у програмі, їхню мотивації та досвід у цій сфері:

Що для вашої громади стало мотивацією для участі в ініціативі U-LEAD з розробки муніципальних енергетичних планів?
Сьогодні енергоносії виходять на вагому статтю витрат бюджету громади. І надалі вони не будуть дешевшати, а навпаки – дорожчати і дорожчати. Це вже багаторічна тенденція. Якщо ми не робимо аналіз і не зменшуємо енергоспоживання, ми просто викидаємо гроші, які можна використати більш ефективно на інші напрямки.

Друге питання – є таке обладнання, яке окуповується буквально за пів року. Тому це дуже перспективний напрямок, без якого сьогодні важко уявити зменшення енерговитрат. Енергоносії – це одна з найбільших статей витрат в бюджеті громади, після заробітної плати йдуть енергоносії.

Тож у вас була суто економічна мотивація, коли брали участь у конкурсному відборі, й зараз плануєте зменшити енерговитрати?
Не лише економічна. Є і певні моменти естетики та виховні моменти. Лампочки, до яких ми звикли, вже не вписуються у жодний сучасний дизайн. Якщо ми будемо дітям показувати такі сучасні енергозберігаючі світильники у школі, у інших бюджетних закладах, то вони і вдома захочуть такі.



Ви розумієте енергетичний план з перспективою на багатопланові заходи з далекосяжною метою?
В цілому наше завдання звернути увагу людей на енергозбереження не тільки в бюджетній сфері, але й вдома, у побуті мешканців. Щоб люди свідомо починали економити. Адже гроші, їхній тил. За допомогою таких заходів у бюджетній сфері ми хочемо певним чином прорекламувати таку стратегію. Якщо люди казатимуть, що це не лише гарно, але й ефективно, то цікавитимуться практичним впровадженням таких речей вдома. Загалом ми одразу плануємо роботу з населенням.

У вас у громаді вже є досвід впровадження проєктів з енергоефективності?
Так, ми вже запровадили певні заходи у комунальній сфері. Зокрема, у нас досить гарний показник витрат електроенергії на один кубічний метр води. Ми шукаємо енергоефективні насоси, ставимо так звані «частотники», щоб споживати менше електроенергії. А це впливає безпосередньо на вартість цієї послуги. Також у житлово-комунальному господарстві ми ставимо діодні світильники, бо вони набагато економніші. У багатоквартирних будинках приміщення загального користування освітлюються світильниками з датчиками руху. Плануємо ставити їх і у навчальних закладах, де люди менше ходять.

Хотілось би і у сфері вуличного освітлення переходити на більш економні варіанти. На невеликих вулицях і у провулках можна теж ставити датчики руху на світильниках, де мало людей ходить. Але до цього ми поки ще не дійшли.

Сподіваємось за допомогою експертів U-LEAD виробити комплексну стратегію зменшення енергоспоживання і покроково її впроваджувати.

 

Наталія Винничук
u-lead.org.ua

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.