Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 17:40:14

Чернігівщина входить до п’ятірки областей з найбільшою кількістю залучених безробітних до «Армії відновлення»

15.06.2023   07:40Агенцiя

Про це повідомив під час брифінгу в медіацентрі ОВА заступник директора Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОВА Юрій Сухомлин.

«Армія відновлення» – урядовий проєкт, спрямований на залучення незайнятих працездатних осіб до виконання робіт, що необхідні в умовах воєнного стану. Ініціатива стартувала восени минулого року.

Громади спільно з районними військовими адміністраціями та військовим командуванням визначаються з переліком видів суспільно корисних робіт, враховуючи обставини у відповідному населеному пункті. Копії прийнятих рішень надсилають до служби зайнятості. Вже потім, відповідно до заявок, центри зайнятості пропонують офіційно зареєстрованим безробітним долучитись до виконання таких робіт. Це можуть бути облаштування укриттів, ліквідація стихійних сміттєзвалищ, прибирання придорожніх та прибережних смуг, плетіння маскувальних сіток, заготівля дров, приготування їжі для військових, розбір завалів тощо.

    «Загалом зі старту проєкту в області (ред.: Чернігівщина приєдналася до ініціативи у жовтні 2022 року) до виконання суспільно корисних робіт вже залучено понад три тисячі осіб, зокрема цьогоріч — 2680 безробітних громадян у 49 територіальних громадах області. Серед районів найактивнішими є Ніжинський та Прилуцький, серед територіальних громад – Семенівська, Вертіївська, Холминська, Ладанська та Варвинська», — розповів Юрій Сухомлин.

Як зазначив начальник Корюківської РВА Іван Ващенко, у Холминській громаді до «Армії відновлення» долучилися 126 осіб, у районі загалом – 277 (з 1 лютого по 1 червня). Найбільш популярним видом суспільно корисних робіт у Холминській ТГ, враховуючи географічні особливості місцевості, є заготівля дров. Ще один напрям, з яким асоціюють себе тамтешні жінки та дівчата, – плетіння сіток (називають себе «павучками»). Також у переліку робіт – упорядкування та відновлення територій. Саме близькість до державного кордону та логістична доступність, за словами Івана Ващенка, вплинули на активне залучення людей до ініціативи.
За виконання суспільно корисних робіт громадянам нараховується заробітна плата не менше мінімальної (на сьогодні – 6700 гривень на місяць). Передбачено збереження статусу безробітного та використання всіх соціальних гарантій трудового законодавства.
Фінансування робіт у повному обсязі здійснюється коштом Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Проблемним питанням організації суспільно корисних робіт директорка обласного центру зайнятості Лідія Падалка назвала нестачу на обліку безробітних чоловіків. Так, з-поміж усіх зареєстрованих безробітних (а це близько 4,8 тисячі) лише 20% – чоловіки. Переважна більшість – передпенсійного віку та з обмеженнями по здоров’ю.

    «Ми не направляємо, приміром, на розбір завалів осіб, які не можуть виконувати цю роботу. Це суттєво, адже людину ніхто ні до чого не змушує. Тому великих нарікань від роботодавців – замовників відповідних робіт – щодо неякісного виконання немає», – наголосила Лідія Падалка.

Розбір завалів, як розповіла Лідія Падалка, — напрям, в якому обласний центр зайнятості активно співпрацює з громадськими організаціями. Так, разом з об’єднанням добровольців «Бо можемо!» у червні будуть організовані такі суспільні  роботи на території Киселівської, Киїнської, Іванівської громад та мікрорайону Бобровиці у Чернігові (тут минулого року працювали з БФ «Іскра добра»).

Також триває підбір підсобних робітників для «Добробату» (характер робіт – відновлення).

Охочим долучитися до «Армії відновлення» слід звернутися до центру зайнятості, зручного для відвідування.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.