Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:11:52

На Чернігівщині можуть створити спеціальну економічну зону

27.07.2022   09:11Агенцiя

На Чернігівщині може бути запроваджений пільговий податковий режим, щоб податки вкладались в розвиток виробництва.

 А також може бути часткова компенсація зарплат для нових робочих місць та інші бонуси, йдеться в ТСН.

 

Російські ракети впереміш зі згорілими верстатами. Від цеху - лише металевий каркас, а від сировини - попіл.

15 «ураганів» і нескінченні артобстріли наполовину знищили виробництво дитячих меблів із натурального дерева. Гліб Кочин каже, що лише прямих збитків нарахували на 7 млн грн.

- Все було розтрощене.

Мова йде про відоме на всю Європу підприємство «Верес», світлини, де у зруйнованих чернігівських багатоповерхівках лишалися дитячі ліжечка цього бренду - облетіли весь світ.

Загалом, потужних руйнувань зазнали понад шість  десятків потужних промислових підприємств  Чернігівщини. Із десяток великих фактично зрівняно  із землею. Частина - переїхала на захід країни.

«Ми втратили мільярди гривень, головне, розвернути вектор падіння у вектор зростання. Це дуже важко зробити в наших умовах. Ми це намагалися зробити до активних військових дій на Чернігівщині, а зараз зробити це важче», - розповідає В‘ячеслав Чаус, голова обласної військової адміністрації.

Завдання мінімум - вийти на доокупаційний рівень економіки, але самотужки це зробити - нереально.

Про виробництво зооамуніції Collar знають чи не на кожному континенту: товар постачають до 70 країн світу. Ще на початку березня вивезли обладнання на захід країни. Микола Синиця, виконавчий директор компанії:

- У нас є клієнти, у нас є працівники, яких треба забезпечити роботою.

Після деблокади Чернігова на території підприємства зібрали російські снаряди, а обладнання повернули до рідних цехів.

На Західній Україні нас залишився склад і частина виробництва, але це тільки маленька частина, у нас є ідея зробити хаб, такий великий склад у приблизно Київській області, ми поки тільки розроблюємо цей проєкт. Це робиться для того, щоб логістично покращити наші потужності, ну і трошки так подалі від кордону.

Російські війська обстрілюють Чернігівщину ледь не щодня, у таких умовах доводиться міняти підходи до бізнесу, каже Микола Синиця.

Легпром. Уже готову продукцію відвантажують іноземним замовникам. Це швацьке виробництво працює за так званою системою долінгу. Одяг шиють за лекалами та з тканин замовників. Навіть через 4 місяці після деокупації області на фабрику повернулися не всі кравчині. Поки не виїхали всі остаточно - треба розвивати свій регіон.

- Найголовніша проблема - треба перевезти людей, - пояснює Наталія Романовська, директор ПАТ «Чернігівська швейна фабрика «Елегант».

На фабриці планують відкрити спеціальний клас для дітей кравчинь. Поки їхні мами працюватимуть - за дітьми наглядатимуть вихователі.

- Незабаром 1 вересня. Онлайн чи онлайн воно буде - але мама буде спокійна, що дитина не сидить вдома, не знає як спуститися вниз і куди. А так - вона буде тут і зможе скористатися бомбосховищем фабрики.

Економічні зони завжди створювали для залучення інвестицій, каже Чаус. Але Чернігівщині вона потрібна, щоб утримати на місці та якось підняти локальний бізнес.

- Зараз залучити той обсяг інвестицій, який був до активних бойових дій - про це взагалі не йдеться. Зараз головне - врятувати власний місцевий бізнес, є десятки підприємств, які можуть працювати та оздоровлюватися навіть в цих умовах місцевих, але вони цього не роблять, тому що відсутні податкові пільги.

На відновлення виробництва дитячих меблів вкладають обігові кошти, каже Гліб Кочин. Через війну вони втратили левову частку внутрішніх покупців і тому не хочуть втратити ще й іноземних партнерів.

- Ми не можемо зупинитися через те, що у нас підписані довгострокові контракти і таке підприємство як наше, яке працює 20-40% на експорт - ми просто втратимо своїх партнерів та клієнтів. І ось в цьому головний біль експортерів. За За чотири  місяці після деокупації області економіка регіону не вийшла  на той рівень, що мала - до.  Для цього  потрібні роки.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини