Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:06:40

Спеціальна економічна зона для Чернігівщини: законопроєкт писатимуть спільно з бізнесом

28.06.2022   12:23Агенцiя

На Чернігівщині працюватиме спеціальна робоча група з економічного відновлення області.

Про її створення повідомив на публічній сторінці у Фейсбуці начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

Напрацьовані механізми мають відповідати реальним потребам та можливостям підприємців. Тож до групи входитимуть представники малого та середнього бізнесу з різних галузей.

"Економічне відновлення області попри війну, що триває - завдання не з легких. Але ми вже стартували.Звертався до Кабміну щодо створення спеціальної економічної зони для областей, де були активні бойові дії. Днями про це з Першим віцепрем'єр-міністром України, Міністром економіки Юлією Свириденко говорили і народні депутати від Чернігівщини. Сьогодні ж (ред.: 24 червня) підписав розпорядження "Про створення робочої групи з економічного відновлення області", - йдеться у дописі.

Раніше голова Чернігівської ОВА пропонував механізм спеціальної економічної зони для регіону.

"Руйнувань та пошкоджень зазнали понад 60 промислових підприємств. Майже стерті з лиця землі потужні промислові об’єкти: "Чернігівський автозавод", "Український кардан", "Чернігівський ковальський завод", "Пласт-Бокс Україна", "Спорттехніка", "Сівертекс", "ТАН", "Ютекс", "Верес", "Бірвіль". Наразі відновили роботу близько 40-50% промислових підприємств, а частина підприємств, що релокувалися в безпечніші регіони, повертається. Втім, більшість бізнесу запрацювала далеко не на повну потужність", - заявляв Чаус.

Вкладати кошти у бізнес на Чернігівщині теж має бути вигідно. Звісно, враховуючи всю специфіку регіону, план економічної відбудови повинен бути індивідуальним. Саме тому ми пропонуємо розглянути можливість створення спеціальної економічної зони (СЕЗ) на територіях, що зазнали руйнувань і найбільше постраждали внаслідок воєнних дій. 

Що таке СЕЗ:

  • пільговий податковий режим, можливість реінвестувати податки у розвиток виробництва та створення прилеглої соціальної інфраструктури;
  • часткова компенсація для бізнесу по зарплатах для новостворених робочих місць;
  • часткова компенсація по витратах на підключення до мереж;
  • компенсація по кредитних ставках (ставки на рівні країн Євросоюзу)

Спеціальна економічна зона (абреваітура СЕЗ) — територія, в межах якої відповідним законом України встановлюється і діє спеціальний правовий режим господарської діяльності та спеціальний порядок застосування і дії законодавства України. На її території запроваджуються пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови економічної діяльності національних та іноземних юридичних і фізичних осіб.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.