Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:32:56

Житлова енергомодернізація Чернігівщини: мешканці утеплених будинків за програмою “Енергодім” сплачують на 50% менше коштів за опалення

10.12.2021   09:19Агенцiя

9 грудня на Чернігівщині відбувся медіа день для журналістів центральних ЗМІ України, Чернігівської та Сумської областей, присвячений темі житлової енергомодернізації країни на прикладі міст та громад.

Учасниками заходу стали представники Мінрегіону, Фонду енергоефективності, Представництва ЄС в Україні, міської влади Прилук, Чернігівської ОДА, IFC, ОСББ-учасники програми “Енергодім”, ЗМІ та інші.

Захід відкрив Василь Лозинський, Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України, який зазначив, що пріоритет міністерства та Уряду залишається незмінним - ритмічне нарощування темпів енергомодернізації житлового сектору країни та досягнення енергетичної незалежності.

 

«Одним із дієвих інструментів для впровадження заходів з енергомодернізації є програма “Енергодім” Фонду енергоефективності. Сотні будинків по всій Україні вже скористатися цим інструментом й досягли економії у платіжка. Енергоефективність — це вигідні інвестиції в майбутнє, тож закликаю всіх користуватися можливостями, які сьогодні надає держава”, - зазначив Василь Лозинський.

Він також нагадав, що парламент ухвалив закон, за яким Фонду енергоефективності виділяється 2,6 млрд грн у 2022 році. Ці кошти будуть направлені на термомодернізацію багатоквартирних житлових будинків у всіх куточках України.

У свою чергу, присутня на заході Хлое Алліо, керівниця операційного відділу економічного співробітництва, енергетики, інфраструктури та довкілля Представництва ЄС в Україні підкреслила важливість синергії держави, місцевої влади, донорів та співвласників для досягнення спільного результату - підвищення рівня енергоефективності житлових будинків та зменшення комунальних рахунків.

“Хочу окремо наголосити на ролі громад, які надають додаткову фінансову підтримку та простягають руку допомоги активним ОСББ. Ми активно підтримуємо уряд України в сфері зеленої трансформації… Європейський Союз надав Фонду енергоефективності понад 100 млн євро, зараз ми розглядаємо можливість надання додаткових коштів з боку ЄС”, - додала  Хлое Алліо.

Єгор Фаренюк, виконуючий обов'язки директора Фонду енергоефективності презентував учасникам можливості та переваги “Енергодім”, яка є рушійною силою для пришвидшення темпів енергомодернізації будинків по всій Україні. За його словами енергоефективність - це не лише державний пріоритет, а й питання енергетичної безпеки країни.

 

“Енергомодернізація будинків надає низку переваг, серед яких зменшення платіжок за опалення, підвищення комфорту проживання, поліпшення зовнішнього вигляду будинку, підвищення вартості нерухомості тощо. Всі ці чинники в утеплених будинках сприяють залученню до цієї програми жителів сусідніх будинків, які бачать економію у платіжках та кращі умови проживання. Це краща реклами програми”, - підкреслив Єгор Фаренюк.

В рамках заходу учасники відвідали у Прилуках майже 40-річну п’ятиповерхівку з ОСББ “Земська 39” та понад 63-річну триповерхівку “Героїв авіаторів 62”, модернізовані за програмою “Енергодім”. Мешканці цих будинків вже сплачують на 40-50% менше коштів за послуги з опалення у порівнянні з попередніми аналогічними періодами до модернізації.

До проведення енергомодернізації в обох будинках були типові проблеми, серед яких, нерівномірність розподілу тепла, великі тепловтрати через старі вікна й двері тощо.

Вартість реалізації проекту в будинку “Земська 39” склала 4,2 млн грн, з яких близько 3 млн грн або 70% грант за програмою “Енергодім”.

“Після модернізації платіжки змінилися дуже сильно. У середньому економія 45-50%. Для порівняння, вартість опалення трикімнатної квартири у сусідньому будинку становила 3800 грн, у нашому – 1900 грн. Тобто, 50% чистої економії. Також зрівнялася температура у квартирах, стало у середньому 20°C тепла. Тобто, стало набагато комфортніше жити й при цьому сплачувати за послуги вдвічі менше”, – поділилася результатами енергомодернізації з присутніми Валентина Трохименко, голова правління ОСББ “Земська 39”.

 

Вартість проекту у будинку “Героїв авіаторів 62” склала 4,3 млн грн, з яких понад 3 млн грн грант за програмою “Енергодім”.

“У будинку індивідуальне опалення і в цьому опалювальному сезоні споживання однієї квартири складає близько 50 м3 на місяць, раніше, до енергомодернізації було було 120 – 200 м3. Тепер люди вмикають котли лише раз на добу приблизно на півгодини і температура у квартирах тримається близько 21 оС.Тепер у будинку жити тепло, комфортно, економно і зовні будівля має красивий, естетичний вигляд. Співвласники дуже задоволені”, - поділилася своїми враженнями Олена Фесенко, голова ОСББ “Героїв авіаторів 62”.

Прилуцька міська рада попередньо погодила виділення з місцевого бюджету коштів на погашення 10% вартості впроваджених енергозаходів у багатоповерхівках, однак програма досі не прийнята та фінансування не виділено. 

Наразі Фонд отримав та зареєстрував 849 заявок від ОСББ на участь у програмі “Енергодім”. Загальна вартість енергоощадних проектів складає понад 7 млрд грн, а орієнтовна сума грантів, що отримають ОСББ, складе до 70% вартості проектів або понад 4 млрд грн. 

Зокрема, від ОСББ Чернігівської області фахівці Фонду отримали 37 заявок: 6 - за пакетом “А” і 31 - за пакетом “Б”. 

Загальна очікувана вартість проектів – 337,6 млн грн. Розрахована сума грантів – 233,2 млн грн, з яких вже виплачено 11,4 млн грн.

Середній рівень економії енергії від впровадження енергоефективних заходів, попередньо розрахований енергоаудиторами - 30,8% (пакет “А” - 19,6%, пакет “Б” - 33%).

Від ОСББ з Прилук Фонд отримав 6 заявок на участь в програмі “Енергодім”: 1 - за пакетом “А” і 5 - за пакетом “Б”. З них всі отримали схвалення Фонду та відшкодування вартості попереднього енергетичного аудиту.

Загальна очікувана вартість проектів в м. Прилуки – 26,3 млн грн. Розрахована сума грантів – 18,4 млн грн, з яких вже сплачено 6,6 млн грн.

Середній рівень економії енергії від впровадження енергоефективних заходів, попередньо розрахований енергоаудиторами - 35,1% (пакет “А” - 17,3%, пакет “Б” - 38,6%).

 

Довідково. Фонд енергоефективності  —  єдина в Україні державна установа, створена Урядом України відповідно до Закону України Про Фонд енергоефективності з метою підтримки ініціатив щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження

Програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» - це програма часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках. Програма затверджена 16 серпня 2019 року та діє до 31 грудня 2023 року на всій території України, окрім тимчасово окупованих територій.

Програма передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету “Легкий” та 50% для пакету “Комплексний”. 

Програма “Енергодім” фінансується за рахунок коштів статутного капіталу Фонду енергоефективності, що формується за рахунок державного бюджету України, а також внесків Європейського Союзу та Уряду Німеччини, реалізується у співпраці з IFC та GIZ.

Детальну інформацію про Фонд енергоефективності та програму “Енергодім” можна переглянути на веб-сайті eefund.org.ua та energodim.org

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини