Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:32:42

Корюківська громада: Хорошому інвестору готові носити портфель

17.08.2021   08:52Агенцiя

На Чернігівщині цікавих, ефективних у своєму розвитку громад чимало.

Та "реально крутою" директорка Чернігівського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою" Ірина Кудрик називає Корюківську міську територіальну громаду, яка функціонує з 1 січня 2017 року.

"У них дуже хороший менеджмент, голова розуміє, що він робить, у нього системний підхід, і там є суттєві зміни", - зазначає вона.

Згадувати про у 20 разів збільшений унаслідок реформи бюджет (понад 200 млн грн) очільник громади, він же - Корюківський міський голова Ратан Ахмедов не любить. Каже, що це всього лише наслідок концентрації ресурсів територіальних громад, які об’єдналися, і не привід для гордості... І перше місце Корюківки в рейтингу Мінрегіону серед ОТГ Чернігівщини, значною мірою зумовлене фінансовим показником, трохи сумнівне, вважає він.

І все ж, коли є гроші, то є і можливості. А ними треба вміти грамотно скористатися. У цьому вмінні й полягає секрет успіху громади, про яку мова.

"У нас - 66 сіл, величезна територія (1100 кв км), великі відстані й дуже низька густота населення (10-20 осіб на квадратний кілометр при середній в Україні 70). Є села, де проживає 2-3 людини, а є такі, куди люди приїжджають тільки на літо. Виходячи з цього, ми й визначали свої пріоритети і точки зростання", - починає свою розповідь Ахмедов.

Першим пріоритетом стало створення умов для розвитку наявних та нових виробництв і бізнесів, які наповнюють бюджет, створюють інфраструктуру й робочі місця. Завдання було - спростити й полегшити їм роботу. Задля цього навіть для сіл, де є якісь підприємства, у громаді розробляються генеральні плани. Це дозволяє забезпечити прозорість земельних операцій, сприяє залученню інвестицій і стимулює розвиток.

"У міськраді я всім кажу, що хорошому інвестору я готовий носити портфель", - характеризує своє ставлення до "двигунів економіки" мер.

Залученню інвестицій у громаді, передусім, вітчизняних (вони, каже голова, надійніші), приділяють значну увагу. Адже сподіватися на іноземні поблизу кордону з російським агресором поки що особливо не доводиться. Хоча китайці не бояться - інвестують тут в аграрну й переробну галузі.

Великим бюджетоутворюючим підприємством у Корюківці є відома далеко за межами України фабрика технічних паперів - АТ "Слов'янські шпалери - КФТП". Та крім неї бюджет громади наповнюють також інші виробники - два лісгоспи, компанія з виробництва дверей, племінне господарство, найбільший в Україні готельно-туристичний комплекс... Війна на сході України привела сюди евакуйований з прифронтової зони завод із виробництва фанери з понад сотнею робочих місць. А вже після створення ОТГ тут відкрилось нове деревообробне підприємство.

Підтримують у громаді й туристичну сферу. Для суб’єктів такої діяльності скасували туристичний збір - податок, який важко адмініструвати. Бюджет від цього втрачає небагато, але життя підприємців таке рішення суттєво спрощує, і вони рухаються далі.

Отже податки йдуть - громада оживає. Й вирішує концентрувати свої мільйони на найважливішому в соціальній сфері - медицині та освіті.

"Ми постійно інвестували в медицину. І коли в 2017-2018 роках оновлювали інфекційне відділення відповідно до вимог законодавства - з киснем, боксами, то дехто з нас сміявся. Мовляв, навіщо. Але воно було в найгіршому стані. Зараз наша лікарня є опорною і надає допомогу, зокрема й хворим на коронавірус", -  говорить очільник громади.

З його слів, торік у Корюківську центральну районну лікарню (на ремонти й обладнання) з різних бюджетів була інвестована величезна сума - 50 млн грн. На сьогодні ЦРЛ надає 16 пакетів послуг - найбільше серед медичних закладів громад області.

Ще одним прикладом якісної організації медичної сфери в місті є те, що в період підписання декларацій із сімейними лікарями й укладання договорів з НСЗУ (в 2018 р.), першим на Чернігівщині це зробив Корюківський центр первинної медико-санітарної допомоги. І першим почав отримувати кошти.

Освітнє середовище у громаді теж змінили докорінно. Опорним закладом визначили найбільшу в Корюківці школу №1, спрямували туди ресурс і за три роки капітально її відремонтували. На об’єкті освоїли близько 80 млн грн, з яких 45 млн - кошти ДФРР, а решта - з місцевого бюджету. Школу не просто реконструювали, а створили там нове освітнє середовище з сучасними кабінетами, лабораторіями, спортзалами, класом робототехніки і відповідним обладнанням.

"Показово, що до ремонту цей заклад зазвичай набирав два перші класи, а на цей новий навчальний рік їх набрано чотири", - зауважує Ратан Ахмедов.

Він говорить, що зараз школу здають в експлуатацію, і з 1 вересня 800 учнів сядуть за парти в повністю оновленому просторі. Є перспектива, що на навчання у заклад дітей возитимуть навіть з інших громад.

Ахмедов додає, що одночасно зі школою в громаді оновлювали й парк шкільних автобусів - за кошти державної субвенції та місцевого бюджету. За 4 роки закупили 8 транспортних засобів - нечувану за останні 25 років кількість.

"Коли я прийшов на посаду, тут їздили автобуси старші за мене. Діток возив ЛАЗ, який будив усе місто і витрачав 50 л палива на 100 км", - пригадує міський голова.

Активною є у Корюківській громаді і співпраця влади з громадським сектором. Люди залюбки долучаються до проєктів Бюджету участі, реалізують власні ініціативи. Так, на базі громадської організації, яка дуже добре працювала з молоддю, утворили комунальний молодіжний центр із відповідним фінансуванням. І активістам стало працювати легше.

"Коли громадськість хоче зробити щось корисне, ми тільки запитуємо: що вам для цього потрібно і чим ми можемо допомогти", -  зазначає Ахмедов.

Одним із помітних заходів у Корюківці є масштабний велопробіг, який місцеві любителі спорту наприкінці липня присвячують Дню міста. Починали його у 2017 році з дистанції 360 км, а цього року він пройшов уп’яте шляхами трьох областей і мав рекордну протяжність -   620 км. Прикметно, що Ратан Ахмедов є активним учасником цих пробігів (пропустив лише один).

Не відстають від молодих і літні люди, яких у Корюківці називають "старша молодь". Для них у місцевому Центрі надання соціальних послуг теж організовують всілякі активності - піші й велосипедні мандрівки, екскурсії, фітнес тощо. А в "доковідний" період було, що підопічні закладу навіть підкорили Говерлу.

З усього видно, що життя у громаді вирує і розповідати про неї можна багато: про "зелену енергетику", "пластиково-квітковий" проєкт, сільські пожежні команди, спорт, культуру й подальші перспективи. Щодо останніх, то однією з цілей керівництва є переведення всіх котелень Корюківки на тверде паливо. Це щоб не залежати від російського газу. Робити таке хочуть до 2024 року.

Підводячи риску, Ахмедов говорить, що в громаді є стратегія, є визначений шлях і є бажання іти далі - до заможного життя й процвітання.

УКРІНФОРМ

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.