Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:08:21

Максим Торжевський: «Щоб втримати кадри, роботодавці мають працювати легально та платити кваліфікованим працівникам гідну заробітну плату»

24.07.2021   10:30Агенцiя

Про те, чому так важливо подолати працю «в тіні» та платити кваліфікованим працівникам гідні зарплати, йшлося на засіданні «круглого столу», що відбувся 22 липня 2021 року в Семенівській міськраді.

 Тема обговорення - «Соціальне партнерство при вирішенні питань детінізації зайнятості населення та легалізації оплати праці». Ініціатор заходу – Чернігівський обласний центр зайнятості. Участь у засіданні взяли представники місцевого самоврядування, Управління Держпраці в Чернігівській області, соціальні партнери та роботодавці. Головував заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максим Торжевський.

За його словами, цього року економіка та ринок праці області відчували наслідки минулорічних локдаунів, розриву традиційних партнерських зв’язків та обмежену потребу в робочій силі. Cеред викликів у сфері зайнятості, характерних для нашої області, - кризова демографічна ситуація, трудова міграція працездатного населення, тіньова зайнятість та дисбаланс попиту і пропозиції робочої сили.
«Дефіцит молодих кадрів в подальшому буде ще більш відчутним, - сказав заступник директора обласного центру зайнятості. - Тому громадяни старше 45 років та пенсіонери, які готові працювати на підприємствах області, фактично стануть безальтернативним трудовим ресурсом для місцевих роботодавців».

Щоб зацікавити вакансіями шукачів роботи та втримати кадри, роботодавці мають працювати легально та платити кваліфікованим працівникам гідну заробітну плату. Натомість маємо один з найменших розмірів середньої зарплати в Україні (на Чернігівщині це 11 182 грн) та тіньову зайнятість, де за офіційними даними працює 16% зайнятого населення області.

«Станом на 1 липня в базі даних обласної служби зайнятості були актуальними понад 1 тис. вакансій, - сказав Максим Торжевський. – З них кожна четверта пропонувала мінімальний розмір оплати праці, більше половини - із зарплатою до 9 тис. гривень, лише 1,5% - були «дорожчими» за 15 тис. гривень. Підприємствам, що пропонують високу заробітну плату, потрібні менеджери, інженери різної спеціалізації, програмісти, агрономи високої кваліфікації з відповідним досвідом роботи. До речі, заробітна плата, яку роботодавці виставляють у вакансіях, що подають до служби зайнятості, на третину менша, ніж середня зарплата в області. Звісно, оперативно укомплектувати такі пропозиції роботи не просто, та й висококваліфіковані фахівці відмовляються працювати за таку оплату».

За словами Максима Торжевського, у центрі уваги служби зайнятості наразі є оперативне працевлаштування шукачів роботи та збільшення кількості вакансій з гідними умовами праці. «Мета застосування нових підходів у роботі та удосконалення традиційних послуг – це бажання служби відповідати вимогам часу та залишатися надійним соціальним партнером для наших клієнтів», - сказав він.

Начальник відділу організації взаємодії з роботодавцями Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Лисобикова ознайомила присутніх з послугами служби зайнятості та новаціями в її діяльності.
Багато питань роботодавці адресували головному державному інспектору Управління Держпраці у Чернігівській області Оксані Карабан щодо організації та проведення інспекційних перевірок дотримання законодавства про працю і зайнятість.

На засіданні «круглого столу» також йшлося про перспективи розвитку Семенівської міської територіальної громади та залучення інвестицій в її розвиток, переваги легальної зайнятості для населення та роботодавців, наслідки неформальних трудових відносин, особливості діяльності місцевих підприємств в сучасних умовах.

Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини