Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:30:38

Майже до 860 млн. грн. зросла заборгованність держбюджету по судсидіях та пільгах перед "Чернігівгаз Збутом"

22.02.2018   08:30Агенцiя

На початок лютого 2018 року державний бюджет не профінансував 858 млн. грн. по пільгах та субсидіях на газ, якій поставив своїм клієнтам ТОВ «Чернігівгаз Збут».

Лише за січень цей борг зріс на третину – 292 млн. грн. Бюджетні борги по субсидіям та пільгам є головною причиною затримки оплати за газ, що поставляється з ресурсу НАК «Нафтогаз України».

Бюджетна заборгованість негативно впливає на господарську діяльність компанії і на повноцінні розрахунки з усіма учасниками газового ринку. Через затримку бюджетних розрахунків «Чернігівгаз Збут» не в змозі провести платежі з НАК «Нафтогазом» на суму 860 млн грн за газ, придбаний в листопаді та грудні 2017 року, із газорозподільною компанією ПАТ «Чернігівгаз» - майже на 76 млн. грн., та ПАО «Укртрансгаз» за послуги з транспортування енергоносія – 6,7 млн. грн. В свою чергу, ці компанії-кредитори можуть вжити відповідні важелі - знизити тиск газ в мережах, що може негативно вплинути на якість газопостачання регіону, або нарахувати багатомільйонні штрафні санкції.

Ще одна проблема, пов’язана із державним фінансуванням субсидій та пільг, полягає в тому, що ці бюджетні перерахування можливо використати виключно на взаєморозрахунки з учасниками газового ринку. А для оплати податкових зобов`язань, що виникають в процесі таких розрахунків, компанія змушена навіть долучати кредити, адже існуючій режим регулювання газового ринку призводить до дефіциту обігових коштів. Так, внаслідок того, що в загальному балансі компанії поставки газу населенню складають 93%, через низький рівень розрахунків побутових споживачів, в тому числі й отримувачів державної допомоги, значно скоротилась тарифна виручка. Станом на 1 лютого із 240 тис отримувачів соціальної допомоги заборгували за газ майже 61%, на загальну суму 170 млн. грн.

«На сьогодні майже 70% клієнтів компанії отримують субсидію чи пільгу. З одного боку маємо несвоєчасне надходження компенсацій від держави, з іншого - велику заборгованість мешканців. В результаті за минулий рік «Чернігівгаз Збут» недоотримав майже 19 млн. грн. тарифних коштів, які б мали піти на забезпечення більш якісного обслуговування споживачів», - зазначив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

У січні поточного року, якщо порівняти із аналогічним періодом 2017 року, кількість субсидіантів на Чернігівщині зменшилася на 4%. Через наявну заборгованість 4,7 тис мешканців області позбавлені державної допомоги.


ТОВ «Чернігівгаз Збут»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини