Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:11:29

Що робиться для подолання африканської чуми у Куликівському районі? - думки громадських активістів

13.10.2017   10:16Агенцiя

12 жовтня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбувся прес-брифінг активістів громадських організацій «Сильна Чернігівщина» та «Екологічний контроль «Зелений світ» Олега Скварського та Марії Василенко.

Тема заходу стосувалася спалаху африканської чуми у свиней на Чернігівщині. Найбільше занепокоєння у спікерів викликає ситуація, що склалася у Куликівському районі, адже там знаходиться фермерське господарство, яке має велику кількість поголів’я свиней.

На початку брифінгу Олег Скварський зазначив: «Цей брифінг є не політичним, питання, які ми піднімаємо, стосуються безпеки не лише одного району або тільки нашої області, а і всієї країни. Багато хто знає, що 1 жовтня у Куликівці на підприємстві «Колос» почався мор свиней. Це територія селища Куликівка. 4 жовтня ми поїхали в селище подивитися на ситуацію».

За його словами заходи безпеки, які здійснюються в Куликівці та на підприємстві не є достатніми. «Не надто строго виконується вимога щодо карантинної зони. Це по-перше. А по друге не вистачає засобів для дезінфекції. 10 жовтня була створена комісія з цього питання при Чернігівській ОДА. На цій комісії представник МНС повідомив, що засобів для проведення дезінфекції у них практично немає, - розповів Олег Скварський. І додав, - зараження худоби за офіційною версією відбулося через солому, яку завезли з полів, де можуть бігати дикі кабани або інфекцію занесли птахи. Але у мешканців селища є своя думка: дехто з мисливців полює на диких кабанів, а потім їх м'ясо йде на виробництво ковбас та інших виробів. Звідти і інфекція на підприємстві».

Олег Скварський наголосив, що найближчим часом громадські активісти передадуть заяву щодо бездіяльності власників підприємства до прокуратури та інших силових структур.
За словами Марії Василенко африканська чума свиней для людини можна сказати, що безпечна. Але невідомо як цей вірус впливає на імунітет людини, яка споживає заражене м'ясо та якими наслідками це може відгукнутися у майбутньому. «Є вимога оголошувати 40-денний карантин, якщо у господарстві виявлено АЧС. Але ми знаємо, що у Куливці свиней більше 4 тисяч. Станом на 9 жовтня було знищено лише 196 голів, як вони були спалені, де? Ніхто не бачив. Чи було спалення та знищення? Невідомо», - зазначила активістка.

Активісти перевірили місцеві ринки. І виявили, що на них продовжують продавати свіжу м’ясну продукцію від куликівського підприємства. «З якої сировини її виготовили ми не знаємо, але  вважаємо, що виробник поступає не чесно. Він має додержуватися вимог щодо карантину», - переконаний Олег Скварський.

Також він додав, що важливо проводити інформування населення щодо продукції. І тому, найближчим часом громадські організації планують перекривати дороги на в’їзді та виїзді із селища Куликівка, будуть проводити роз’яснювальні акції біля кіосків та магазинів. «Ми будемо робити все для того аби проблему не вдалося «замовчати» і на стіл до споживачів не потрапила неякісна продукція», - наголосив Олег Скварський. Він також зазначив, що люди не повинні страждати через байдужість чиновників. Людина вирощує одну свиню і якщо тварина захворіє, то вона її втратить однозначно. Так відбувалося із домогосподарствами на Чернігівщині, де були виявлені спалахи АЧС. 

«За нашою інформацією худоба у господарстві, що у Куликівці, не була застрахована. І зараз у терміновому порядку ця проблема вирішується», - сказав активіст.

Активісти наголосили, що і представники бізнесу, і представники влади мають думати в першу чергу про інтереси людей та їх безпеку, а тому мають вжити всіх необхідних заходів для подолання проблеми.

Прес-центр «Чернігівський вибір»

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини