Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 03:30:40

Прозорість видобувної сфери Чернігівщини – в полі зору влади і громадськості

09.06.2017   08:31Агенцiя

Обговорити, наскільки відкрито здійснюється робота у видобувній сфері, зібралися сьогодні за круглим столом на тему «Прозорість видобутку вуглеводнів у Чернігівській області та її значення для громад» представники органів влади, місцевих громад, громадської організації «НОВА Енергія» та видобувники регіону.

Захід відбувся у рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей» (ІПВГ), який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку та реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень.

Довідково. ІПВГ – міжнародний стандарт, який забезпечує прозорість нафтових, газових та мінеральних ресурсів країн. Він дозволяє покращити конкурентоспроможність, інвестиційний клімат регіону, а також сприяє сталому розвитку громад, на території яких ведеться видобуток корисних копалин.

– Загалом видобувний сектор в Україні, і зокрема на Чернігівщині, залишається складним і непрозорим. Тож сьогодні ми маємо можливість проаналізувати ситуацію та напрацювати шляхи покращення рівня прозорості видобувної галузі Чернігівщини, – зауважив Сергій Сергієнко.

Експерт ГО «НОВА Енергія» Юрій Буц розповів про сучасний стан імплементації ІПВГ в Україні, зазначивши, що країна приєдналася до ІПВГ з 2009 року.

Юрій Буц наголосив, що імплементація стандартів ІПВГ — ключовий інструмент підвищення прозорості надходження платежів видобувних компаній до держбюджету. Він також значною мірою сприяє підвищенню громадського контролю за державним управлінням публічними фінансами та діяльністю підприємств видобувної галузі в країні.

Крім того, представниця ГО «НОВА Енергія» Олена Агапова ознайомила присутніх із результатами другого національного звіту ІПВГ.

Представники об’єднаних територіальних громад акцентували, що з 1 січня 2018 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату» до бюджетів громад надходитиме 3% рентної плати за місцезнаходженням (місцем видобутку) відповідних природних ресурсів. А це додаткові мільйони гривень щорічно до бюджетів ОТГ на соціальні потреби.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.