Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:29:26

Клієнти "Чернігівгаз Збуту" в 2,5 рази збільшили борги за газ

17.02.2017   15:28Агенцiя

Станом на 1 січня 2017 року сумарна заборгованість побутових споживачів Чернігівської області за газ сягнула 233 млн. грн. Впродовж 2016-го неплатежі збільшилися на 142 млн. грн.

Насамперед, зростання неплатежів пов’язане зі збільшенням ціни блакитного палива у поєднанні зі зменшенням соціальної норми на обігрів приміщень - з 7 куб.м до 5,5 куб.м на кв.м опалювальної площі. Якщо на Чернігівщині в 2015-2016 р.р. середня субсидія на опалення приватного будинку становила близько 390 куб.м газу на місяць, то теперішнього опалювального сезону - лише 305 куб.м. До того ж, чимало домогосподарств в зменшену норму не вкладаються, а сплачувати різницю не квапляться.

«Дві третини споживачів Чернігівщини – а це 234 тис – отримують субсидії чи пільги на газ. Але складається враження, що деякі господарі або не володіють інформацією про зміну нормативів і скільки їм треба платити, або не мають можливості зменшити споживання. Не останню роль відіграють і погодні умови - відчутно холодніші ніж минулого року. Аби не витрачати зайвих кубів і платити менше, потрібно не лише ощадливо користуватися газом, а й дбати про газове обладнання – своєчасно проводити профілактику, змінювати на більш енергоефективне, утеплювати приміщення», - радить директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Щоб не мати боргів, отримувачам субсидій потрібно дотримуватись затвердженої урядом соціальної норми – інформація про її розмір міститься в довідці, яку видають місцеві управління соціального захисту. Ще однією умовою коректних розрахунків є вчасна фіксація і передача фактичних показань лічильника газовій компанії. Якщо споживач перебирає призначену норму, йому потрібно сплачувати обов`язковий платіж і все що зверх неї за повною ціною - 6,879 грн. за куб. м газу.

Єдиним способом впливу на порушників платіжної дисципліни поки що залишається подання до суду та відключення від газопостачання. Тому понад 12,5 тисяч боржників вже отримали від «Чернігівгаз Збуту» попередження про припинення газопостачання. Через систематичні неплатежі в 2016 році без газу залишилися 163 домогосподарства.

В цих умовах введення чіткої і зрозумілої системи нарахувань пені за борги стане для несумлінних споживачів додатковим мотиватором для своєчасних розрахунків.

В трійці найзатятіших боржників Чернігівської області – Чернігів, Прилуки та Ніжин та прилеглі до них райони. Їхні борги складають 120 млн, 23 млн та 21 млн грн відповідно.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини