Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:49:29

Аграрії Чернігівщини успішно завершили посівну кампанію

10.11.2016   10:51Агенцiя

Підсумки цьогорічної сівби озимих культур та комплексу осінньо-польових робіт підбили учасники селекторної наради, яку провів Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк 8 листопада.

Від Чернігівської області участь у нараді взяли перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Крапивний та представники обласних служб агропромислового комплексу.

– На цьогорічне проведення осінньо-польової кампанії значно вплинули природні умови. Аграріям необхідно було в стислі агротехнічні терміни встигнути закласти основу продовольчої безпеки на наступний рік, – зазначив Максим Мартинюк.

Директор Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Мінагрополітики України Володимир Топчій повідомив, що в деяких областях спостерігається недосів озимих через погодні умови, однак ситуація не критична. Агротехнічні терміни сприятливого посіву вже минули, але аграрії на власний ризик ще досівають. Хоча доцільніше було б ці площі навесні засіяти ярими пшеницею та ячменем.

Під час селектору мова йшла також про збір врожаю. Як було зазначено, понад 90% запланованих до збирання площ вже оброблено. Позитивним є той факт, що рівень урожайності гречки, соняшнику, сої один з найвищих за останні роки. Це свідчить про те, що в більш-менш сприятливих умовах при проведенні масштабних агротехнічних робіт можливо отримати достойні показники виробництва.

Крім того, Державна продовольчо-зернова корпорація України оголосила про форвардні закупівлі озимого зерна пшениці та ячменю 2017 року. Загалом авансований платіж – більше мільярду гривень буде проведено в січні-лютому наступного року.

На Чернігівщині аграрії засіяли озимими колосовими культурами 98 % прогнозованих площ. Стан пшениці та жита на 90 % площ добрий та задовільний, на 10 % – слабкий та зріджений.

Крім того, у 2,3 разів більше до прогнозу посіяно озимого ріпаку (прогноз посіву на зерно – 12,1 тисяч гектарів).

Сходи цих рослин на 15 % площ – добрі, 78 % – задовільні, решта – слабкі та зріджені.

На жаль, погодні умови не сприяють проведенню збирання врожаю. На сьогодні зернові та зернобобові культури зібрані з площі понад 70 %. Намолочено більше 2,3 мільйонів тонн зерна.

Наразі товаровиробниками області завершено збирання основних ділянок соняшнику, сої та цукрового буряка. Залишаються необмолоченими половина площ кукурудзи.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.