Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 12:36:20

Чернігівський "Вимал" будує найбільший завод в Україні з переробки картоплі на крохмаль

20.09.2016   15:08

Прес-тур на приватне багатопрофільне підприємство «Вимал» пройшов за ініціативою медіа-центру «Моє місто 19 вересня.

Журналісти всеукраїнських і регіональних ЗМІ, як-то кажуть, з перших рук отримали інформацію про інвестиційні проекти, що реалізуються в нашій області, дізналися, чому багато ініціатив гальмуються, хто перешкоджає розвитку бізнесу. З ними поспілкувалися голова правління Спілки роботодавців «Сіверщина», підприємець і громадський діяч Віктор Лазар і директор підприємства «Вимал» Сергій Самоненко.

Приватне багатопрофільне підприємство «Вимал» народилося 24 роки тому, у вересні 1992 року. Влітку 1994 р. було завершено будівництво першого крохмального заводу, згодом вироблено перші види продукції. За п’ять років введено в експлуатацію лінію з виробництва крохмалів з поліпшеними споживчими властивостями: желюючі, фосфатні, ацетатні крохмалі та декстрин. На сьогодні це одне з найбільших та найсучасніших підприємств України у своєму напрямку.

Знайомство з його роботою почалося з візиту представників ЗМІ на будівельний майданчик, де зводиться новий завод. Він перероблятиме картоплю на крохмаль, заплановані потужності виробництва - 600 тон на добу. Це буде найбільший завод в Україні. Європейський банк реконструкції та розвитку компенсував 50% вартості робіт з розробки бізнес-плану. Журналісти оглянули цехи, де виготовляється спеціальне обладнання для цього заводу та продукція машинобудівного призначення, поспілкувалися з фахівцями будівельної компанії «Вималспецбуд», що виступає генеральним підрядником будівництва. Введення заводу в експлуатацію заплановане на кінець 2017 року.

Щоправда, певні проблеми суттєво гальмують розвиток бізнесу й інвестиційних проектів – як на Чернігівщині, так і в Україні загалом. За словами Віктора Лазаря, він не впевнений, що цей завод запрацює у запланований час через дії монополіста на ринку постачання електроенергії. Сьогодні алгоритм приєднання та споживання електроенергії суб’єктами господарювання виглядає так. По-перше, інвестор повинен за власні кошти побудувати електоропередавальні потужності від точки надання до точки приєднання. По-друге, безкоштовно передати це майно на баланс енергопередавальної компанії, а потім купувати електроенергію з попередньою оплатою. До речі, вартість електроенергії в Україні - майже найбільша в Європі, а якість - найнижча.
Далі інвестор має за власні гроші встановити системи контролю обліку та споживання електроенергії - ЛУЗОД та АСКОЕ, вартість яких починається від 70 тис. грн., та платити штрафи за перевищення договірної величини споживання електроенергії та за перевищення договірної величини потужності. Ще одним результатом «реформованого» електроенергетичного законодавства є концентрація контрольних пакетів акцій електропередавальних компаній в руках олігархів. Власниками українських електропередавальних компаній є переважно російські бізнесмени. Тож загальне враження таке - в Україні було проведено  сплановану операцію, що включала в себе дії по «зачищенню» законодавства та продажу активів електропередавальних компаній нелояльним до України власникам з метою подальшого знищення економіки країни…

Наступна проблема, з якою може стикнутися новий завод – відсутність достатньої кількості сировини, тобто картоплі. Чернігівщина, як не дивно, перетворюється на «картопляну пустелю», - констатують наші співрозмовники. Лідери з вирощування бульби в Україні - це Вінницька, Київська, Житомирська області. «Ми прагнемо довести, що вирощувати картоплю – вигідно! Рентабельність навіть за високих затрат може складати 50% і більше. І для цього проводимо публічний експеримент, - розповів журналістам Сергій Самоненко. – Купили для посадки 10 тон елітної, адаптованої до нашого клімату, картоплі, засадили 3,5 га, залучили до процесу експертів-агрономів. Виконуємо всі рекомендації, застосовуємо передові технології. Сподіваємося на врожайність – до 70 тон з га. В Голландії фермери отримують 100 тон бульби з га, а в США – до 120 га. У нас же картоплю вирощувати ніхто не вміє, врожайність становить не більше 20-25 тон з га».

Якщо результат цього експерименту буде успішним, підприємство «Вимал» поділиться досвідом з великими агро-виробниками. І надалі купуватиме у них картоплю з високим вмістом крохмалю (до 20%) для переробки за ціною 2 грн. за кілограм. За словами Сергія Самоненка, продукція заводу «Вимал» відрізняється високою якістю. Під час візиту на це підприємство, журналісти дізналися, що тут впроваджено системи управління якістю CERTIFICATE OF QUALITY MANAGEMENT ISO 9001:2009. Крім того, підприємство повністю відповідає міжнародним стандартам сертифікації HACCP. У 2012 р. здійснено капітальну модернізацію виробничих потужностей та встановлено лінію світового лідера з виробництва обладнання крохмальної галузі, шведської компанії Larsson. Це дало змогу вийти на новий рівень якості продукції та збільшити загальну потужність.

- У харчовій промисловості наші продукти згущують соуси, стабілізують креми, покращують властивості хлібопекарських та м’ясних виробів, у паперовій – зв’язують целюлозні волокна; у медичній – наповнюють пігулки; у текстильній – шліхтують нитки; в інших галузях застосовуються для виготовлення клеїв, пакувальних матеріалів, сухих будівельних сумішей, - відкриває секрети директор підприємства. - Сьогодні ми відправляємо свою продукцію у більш ніж 25 країн світу, це Німеччина, Нідерланди, Чехія, Польща, Литва, Росія, Білорусь, Казахстан, Узбекистан, Таїланд, КНР, прощупуємо й нові ринки збуту.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини