Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 19 червня, 17:54:07

Чернігівців привчають їсти якісну їжу. ВІДЕО

19.09.2016   07:51Агенцiя

Феєрично смачне свято – так назвали обласний Фестиваль молока його організатори. На фестивальній сцені – яскраві концертні номери, а на ярмаркових прилавках – сири, масло, м’ясні та ковбасні вироби, хліб, булочки, мед – все від місцевих виробників. Мета заходу – привчити жителів Чернігівщини, в першу чергу, дітей, до вживання якісних натуральних продуктів.

Споживати здорову, натуральну продукцію місцевих виробників закликали чернігівців на обласному фестивалі молока. Захід проходить другий рік поспіль, і цього разу тут вдвічі більше учасників – двадцять п’ять, від малих господарств до великих підприємств. Основна мета фестивалю – дати перш за все дітям можливість пити якісне молоко.

Олег Крапивний, в. о. директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.: «Наші виробники теж дбають про нашу молодь, про те, щоб дітки були здоровими. Вони знають, що потрібно нашим діткам, все якісне, добре, йдуть на співпрацю, приїжджають сюди. Якщо після цього заходу переконаємо, що наше молоко краще, наші продукти найкращі, і діти будуть споживати більше молока, це буде добре й правильно.»

Свою продукцію на фестивалі представляє приватне сільгосппідприємство «Пісківське», що у Бахмацькому районі. Основний його напрямок – молочне скотарство. Та відвідувачам пропонують не лише молоко.

Лариса Іващенко, представник ПСП «Пісківське» (Бахмацький район): «Сир гауду, сметану, бринзу, рікотту привезли, м’ясні продукти. Також ми розпочали виробництво хлібобулочних виробів, свій хліб.»
А поряд на прилавку – справжня краса, вироби вихованців Пісківської школи мистецтв, яку, до речі, створив для місцевих діток директор підприємства Валерій Колоша.

Біля сирів від сільгоспкооперативу «Волинківська молочарська спілка» — черги. Його голова Сергій Потапенко розповідає, спілчан уже 120, це дрібні виробники молока, які вирішили об’єднатися, аби разом працювати більш ефективно. Виготовляють також сметану, вершки, масло. У майбутньому хочуть виграти грант і відкрити сирний цех. А поки радують жителів області сиром «ручної роботи».

Сергій Потапенко, голова сільгоспкооперативу «Волинківська молочарська спілка» (Сосницький район): «Ми побачили, що людям подобається з різними спеціями: кріп, базилік, паприка тощо. Різні варіанти, пробуємо нові види, щось приїлося – відмовляємося, трансформуємося.»

Все більше споживачів хочуть їсти натуральну їжу. Агрофірма «Тарасівка» займається органічним виробництвом вже 20 років. На фестиваль привезли п’ять видів сирів та сім видів вершкового масла. Розповідають, що можна запропонувати діткам.

Світлана Карацюба, директор агрофірми «Тарасівка» (Коропський район): «Є топлене масло, на якому дітям можна готувати усі страви, в нього температура плавлення вища, тому можна на ньому все готувати. Ще ми для дітей зробили особливе масло – шоколадне, дуже смачне і гарне, всі інгредієнти є органічними.»

Молоко, сир та ковбаси – від «Прилуцького хлібодару». І, звичайно ж, хліб – покупцям пропонують більше 70-ти видів, від житнього до десертного з горіхами та сухофруктами. Багата експозиція і у Городнянського товариства бджолярів. Тут різні сорти меду, бджолиний віск, перга, пилок, прополіс, медовуха. Пан Ігор не лише пропонує мед, а й розповідає, як його можна вживати, поєднуючи, наприклад, з молоком.

Ігор Стрикаль, бджоляр (Городнянський район): «Мед сам по собі корисний, а коли з іншими продуктами – його користь посилюється. Наприклад, з молоком. Дітям на ніч молока не дають, бо сон буде не міцний. А якщо з медом, він всмоктує зайву вологу, можна і на ніч. І зранку корисно.»

Представники обласної влади наголошують: такі фестивалі потрібні і для сільгоспвиробників, і для споживачів.

Леонід Сахневич, перший заступник голови облдержадміністрації.
«У нас є підприємства, які розширюють свій асортимент, які сьогодні виходять на закордонні ринки збуту. А ще ми хотіли показати здоровий спосіб життя, що дітки повинні пити молоко, в ньому все, що потрібно для росту дітей. Подвійна мета – наші підприємства і діти.»

Арсен Дідур, заступник голови обласної ради: «Здесь показано, откуда пуповина нашего народа; без села, без натуральных продуктов нет нашей ментальности, это показывает связь города и села, она неразрывна.»

Для дітей також влаштували і цікаву розважальну програму: концерт, конкурси, спортивні ігри.


Останні новини Чернігівщини

Виявлено 10 нових випадків COVID-19

Виявлено 10 нових випадків COVID-19 16:54

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, станом на 19 червня в області зафіксовано 10 нових випадків COVID-19.

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 1215 осіб

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 1215 осіб 16:35

За даними Чернігівського обласного центру громадського здоров’я, станом на 19 червня в області першою та другою дозою щеплено 51 269 людей.

Військові отримали видання від Інституту національної пам’яті й не тільки

Військові отримали видання від Інституту національної пам’яті й не тільки 13:33

Оперативне командування «Північ» отримало видання Українського інституту національної пам’яті та іншу книжкову продукцію, яку видано коштом державного бюджету.

Прес-конференція до закриття 95-го театрального сезону

Прес-конференція до закриття 95-го театрального сезону 13:20

Минає червень, і творчий колектив Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка готується до гідного завершення свого 95-го, себто ювілейного, театрального сезону.

Скільки мільйонів заборгованої зарплати з початку року погасили чернігівцям?

Скільки мільйонів заборгованої зарплати з початку року погасили чернігівцям? 13:13

Винагорода за трудову діяльність є обов’язковою й необхідною умовою будь-якого робочого процесу, а систематичне та тривале порушення цієї норми – привід для зустрічі працівника та роботодавця у залі суду.