Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:45:28

КП "Чернігівводоканал": основні напрямки діяльності та найближчі перспективи

30.08.2016   08:11

На розширеній міській нараді про діяльність КП «Чернігівводоканал» інформував начальник підприємства Сергій Малявко.

Він розповів, що основним видом діяльності КП «Чернігівводоканал» є надання послуг з водопостачання та водовідведення.

Підприємство має 109 артсвердловин, з них: в робочому стані - 68 шт., законсервовані – 19 шт., спостережні – 17 шт., підлягають тампонажу - 5.

Загальна потужність свердловин складає 115,6 тис. м3/добу при середньодобовій подачі в мережу 50 тис. м3 / добу.
       94% артсвердловин експлуатуються більше 15-ти років.

Забір води здійснюється з нижньокрейдового та бучацького горизонтів, що складає 49%  та 51% відповідно.

Забір води із свердловин нижньокрейдового горизонту складає 83% від загального обсягу підйому води.

Працює 5 насосних станцій водопроводу другого підйому та 31 насосна станція третього підйому, одна станція знезалізнення на ВНС №5 (Хімволокно). Основний підйом води здійснюється на ВНС №3 (Бобровиця) – 40% та ВНС № 2 (Подусівка) – 31%.

Протяжність водопровідних мереж складає 547,9 км, 33% яких вже відробили свій термін експлуатації та потребують заміни.

За складом матеріалу труб переважну більшість (71,5%) займають чавунні труби, 20% - сталеві, 5,5 % пластикові, 3% азб.цемент та залізобетонні.

Повністю відпрацювали свій термін експлуатації залізобетонні труби. Критичного стану зношеності досягли сталеві та азб.цементні (99% та 87% відповідно).

Протяжність каналізаційних мереж складає  327,3 км, з них 76% відробили свій термін експлуатації.

На підприємстві налічується 16 насосних станцій каналізації загальною потужністю 140,5 тис. м3 / добу

Каналізаційні очисні споруди при проектній потужності 94 тис. м3 / добу зараз пропускають 45 тис. м3 / добу.

Стоки проходять механічну, біологічну очистку та доочищення в біоставках.

Технологія обробки осаду – зневоднення на мулових майданчиках.

За складом матеріалу труб в системі водовідведення найбільшу питому вагу (50%) займають керамічні труби, які на 90% вже відробили свій термін експлуатації, повністю зношені сталеві (це 7% всіх каналізаційних труб), на 75 % та 53% - з.бетонні та аз.цементні, в кращому стані знаходяться чавунні та пластикові труби, але їх частка менше 15% в системі водовідведення.

В загальному обсязі реалізації послуг водопостачання 84% займає населення, бюджет – 7%, промисловість – 94 %.

Впродовж останніх років під впливом негативних соціально-економічних факторів відбувається масове встановлення лічильників споживачами та формальна виписка мешканців з помешкань, які не обладнані лічильниками, що призводить до постійного скорочення обсягів водоспоживання.

Проте, завдяки покращенню роботи служби розрахунку з клієнтами та більш глибокому аналізу та посиленню контролю за обсягами реалізації, з початку 2016 року вдалося сповільнити темпи падіння обсягів подачі та реалізації води та скоротити відсоток втрат у порівнянні з минулим роком.

Протягом останнього часу працівниками підприємства виявлено та поставлено на облік більше 100 приватних садиб які безобліково споживали воду;

виявлено та поставлено на облік більше 50  підприємств, які безобліково споживали воду або у яких була зірвана пломба на приладах обліку.

Також на зменшення втрат води позитивно вплинуло підвищення оперативності ліквідації.

Проте, суттєвою проблемою залишаються втрати через наявність різниці між показниками заг/будинкових лічильників та обсягами реалізації за даними квартирних ПО та нормами в наслідок недостатньої чутливості квартирних ПО та несанкціонованого втручання споживачів в роботу ПО (маніпуляції з пропискою, магніти, відмотування показань лічильників).

Зараз ця різниця складає 23%, при цьому підприємства втрачає як мінімум 1 млн грн щомісяця. У разі проведення розрахунків за загальнобудинковими приладами обліку підприємство зменшить втрати води орієнтовно на 8-9%, отже прогнозовані втрати скоротяться до 14%.

Суттєве зменшення фактичних обсягів водоспоживання стали головною причиною перегляду тарифів у 2016 році Національною комісією з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Відповідно до постанов Нацкомісії з 2 серпня 2016 року тариф на централізоване водопостачання та водовідведення становить 16 грн 20 коп. за 1 м куб. з ПДВ,

на послуги з холодного водопостачання, водовідведення (з використанням вн/будинкових систем) – 17 грн 03 коп. за 1 м куб.  з ПДВ.

З урахуванням впливу всіх факторів зростання тарифів відбулося на 50%.

Також, згідно з вимогами Порядків формування тарифів, підприємство на сьогоднішній день подало на розгляд НКРЕКП розрахункові матеріали щодо встановлення на 2017 рік. За умови врахування затверджених обсягів реалізації послуг та діючих цін планується незначне підвищення тарифів на централізоване та холодне водопостачання/водовідведення (на 4% та 2,5% відповідно).

Аналізуючи склад та питому вагу витрат в структурі тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення слід зазначити, що вони не зазнали принципових змін.

Крім основної причини – суттєвого зменшення обсягів реалізації, зростання тарифів відбулося внаслідок:

1) підвищення ціни на електроенергію

2) зростання витрат на оплату праці

3) зростання витрат на амортизацію

4) підвищення цін на ПММ більш ніж в 2 рази (бензин А-92 було-10,69 грн/л стало — 21,00 грн/л; ДП-9,24 грн/л, стало — 18,50 грн/л; газ стиснений було-6,30 грн/л, стало — 11,50 грн/л).

- на матеріали, спецодяг, інвентар, витрати на комунальні послуги (дератизація та дезінфекція, опалення, освітлення ін.).

5) суттєво збільшилися витрати по податках і зборах,  в основному, за рахунок збільшення податкового зобов’язання з рентної плати за користування надрам.

(тепер видобуток води з підземних джерел прирівнено до видобутку нафти та  газу)

Крім того, в 2015 році ставка земельного податку зросла в 1,5 рази та застосовується коефіцієнт індексації 1,433 до грошової оцінки минулого року.

Але зростання тарифів не призведе до відповідного зростання обігових коштів підприємства. Адже на даний час більше 54% в структурі нарахувань за надані населенню послуги займають пільги та субсидії, надходження яких підприємство отримує у безготівковій формі (у вигляді взаємозаліку за електроенергію). Наразі місячний розмір нарахувань пільг та субсидій вже перевищує витрати підприємства за електроенергію.

Також існує проблема несвоєчасності розрахунків Облтеплокомуненерго (за надані послуги з реалізації холодної води для приготування гарячої) – 3,5 млн грн.

Керівник підприємства зазначив, що значне місце в структурі тарифу займає прибуток на повернення тіла кредиту перед Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Загальний розмір кредитних зобов’язань складає 22,8 млн дол. США, з них на теперішній час погашено лише 3,9 млн або 17%.
       Відповідно до графіків погашення розрахунки за кредитними зобов’язаннями підприємство має завершити у 2027 році.

Проте з моменту отримання кредиту ці розрахунки суттєво ускладнюються  внаслідок значного зростання курсу валюти (з 8 грн/дол на момент отримання кредиту до 25 грн/дол на сьогоднішній день).

З цієї ж причини (а також внаслідок скорочення обсягів реалізації послуг) підприємство не мало змоги повністю та своєчасно розраховуватись за кредитними зобов’язаннями. Проте завдяки внесенню відповідних змін до державного бюджету на 2015 рік підприємство за рахунок отриманої різниці в тарифах станом на 1 січня 2016 року повністю погасило борг. А за рахунок власних коштів підприємство в минулому році сплатило 4,4 млн грн.

За інформацією С. Малявка, підприємство за кредитними зобов’язаннями в квітні 2016 року сплатило 9,0 млн грн, що більше,  ніж в 2 рази, або на 4,6 млн грн, перевищує розмір сплати грошовими коштами в цілому за 2015 рік.

В цілому за результатами господарської діяльності за І півріччя 2016 року порівняно з аналогічним періодом минулого року при збільшенні чистого доходу на 13% вдалося зменшити собівартість на 3% та отримати прибуток від операційної діяльності 4,4 млн грн. Перевищення у І півріччі 2016 року прибутку від операційної діяльності збитків за І півріччя 2015 року склало 7,8 млн грн.

Зважаючи на отримані результати та враховуючи наявні резерви скорочення витрат і збільшення доходів планується наступне скорочення збитку за окремими показниками діяльності:

завдяки активній роботі з контролю за здійсненням інших видів діяльності на підприємстві доходи від надання окремих видів додаткових послуг за 7 місяців 2016 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшились на 1115 тис. грн.

Доходи від надання автопослуг збільшилися більше, ніж в 4 рази внаслідок звільнень керівників автотранспортної служби. Відтепер всі автопослуги надаються офіційно, здійснюються контрольні закупівлі.

З цих же причин збільшення доходів від надання послуг з ремонту, прокладання, врізки, промивки водопроводу та ліквідації поривів відбулося майже в 7 разів.

Сергій Малявко особливо відзначив збільшення додаткових доходів в результаті проведення робіт по виявленню самовільних незаконних підключень до  водопровідних та каналізаційних мереж.

За 7 місяців 2016 року виявлено 123 таких випадки. На сьогоднішній день всі ці абоненти поставлені на облік та налагоджений постійний контроль за недопущенням подібних ситуацій.

Доходи від донарахувань склали 281 тис. грн. За словами керівника підприємства, в попередні періоди роботи по виявленню несанкціонованих підключень взагалі не проводилась.

В цілому передбачається збільшення доходів  від додаткових видів діяльності за 2016 рік на 1,9 млн грн.

2) Завдяки зусиллям КП «Чернігівводоканал» та за підтримки міського голови з липня поточного року вдалося організувати розрахунки за холодну воду з ТЕЦ за приладами обліку встановленими на теплопунктах. В результаті чого річні доходи Водоканалу мають збільшитись орієнтовно на 1,7 млн грн.

Питання налагодження аналогічної системи розрахунків з ОТКЕ наразі залишається не вирішеним. Внаслідок чого з урахуванням діючих тарифів Водоканал втрачає  2,2 млн грн.

3) А ситуація з компенсацією вартості витрат електроенергії  на підкачування гарячої води теплогенеруючими компаніями відбувається, за словами доповідача, «з точністю до навпаки»: враховуючи, що витрати на підкачування понесені як для холодної, так і для гарячої води, теплопостачальні підприємства та Водоканал, вважає керівник,  мали б розділяти між собою ці витрати 40%/60%. У взаємовідносинах з ОТКЕ не виникає з цього приводу питань, ТЕЦ не відшкодовує Водоканалу витрати, понесені на підкачування гарячої води, річний обсяг яких складає 1,2 млн грн.

4) В результаті повного оновлення служби постачання підприємства, централізації закупівель та впровадженню єдиної електронної заявки вдалося досягти скорочення витрат на придбання матеріалів та МШП на 25% або 1,3 млн  грн. З урахуванням налагодженої системи роботи очікується отримання річної економії по придбанню матеріалів близько 2,3 млн грн.

5) За рахунок зменшення тарифів на вивіз мулу орієнтовно на 20% з урахуванням планових обсягів вивезення мулу на 2016 рік економія складатиме  1,2 млн грн.

6) Аналіз динаміки витрат палива за 2014-2016 роки свідчить про нецільове використання та суттєво завищені обсяги його списання.

Завдяки зміні керівництва автотранспортного цеху, посиленому контролю за списанням палива, здійснення контрольних закупівель додаткових послуг та встановленню протягом ІІ кварталу 2016 року на 6 автомобілях газобалонного обладнання спостерігається суттєве скорочення цих витрат.

Найближчим часом також заплановано встановлення додаткових 19 gprs-трекерів на автомобілі, які найбільш задіяні в наданні додаткових послуг.

З урахуванням діючих цін на ПММ економія складатиме понад 1,1 млн грн на рік.

7) За рахунок виключення можливості проведення фіктивних ремонтів автотранспортної техніки та фіктивних закупівель комп’ютерної техніки та комплектуючих матеріалів за фактично отриманими результатами 7-ми місяців можна спрогнозувати, що річне скорочення витрат на ремонти автотранспортної та комп’ютерної техніки орієнтовно складатиме понад 580 тис. грн.

 Стосовно стратегії діяльності КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко назвав пріоритетні напрямки, серед яких: впровадження інвестиційних заходів в сфері управління підприємством та сферах водопостачання й водовідведення, джерелами реалізації яких можуть бути як амортизаційні відрахування і власні кошти підприємства, так і бюджетні кошти.

На 2016 рік заплановано виконання інвестпрограми на 12,9 млн грн, зокрема:

у сфері водопостачання:

Оснащення багатоквартирних житлових будинків засобами обліку холодної води (1,8 млн. грн) 

Реконструкція вуличного водопроводу по вул. Щорса  (1,2 млн грн)

Реконструкція водопроводу по вул. Гагаріна  (2,3 млн грн)

Реконструкція водопроводу по вул. Гончій (1,2 млн грн)

Технічне переоснащення ПНС по вул. Козача із встановленням системи водоочистки (3,6 млн грн)

у сфері водовідведення:

ТЕО модернізації системи подачі, розподілу та регулювання повітря аеротенків КОС (44 тис. грн)

Технічне переоснащення системи подачі, розподілу та регулювання повітря аеротенків № 1,2,3,4 на КОС (4,2 млн грн)

Реконструкція автономної котельної установки на КОС в зв‘язку з переводом на резервне джерело теплопостачання (399 тис.грн)

За 7 місяців 2016 року інвестпрограма виконана на 36%, виконання основних заходів планується завершити у вересні-жовтні.

Серед інвестиційних заходів з управління підприємством на найближчу перспективу доповідач назвав наступні:

1. Автоматизація виробничих процесів на базі 1С: Підприємство 8 для автоматизації виробничих процесів, покращення взаємодії між структурними підрозділами, скорочення фінансових витрат (1,3 млн грн).

2. Розробка Модуля аналізу даних  приладів обліку води, що передбачає автоматизацію процесу отримання та аналізу даних приладів обліку, скорочення фінансових  витрат (350 тис.грн)

3. Розробка Модуля організації управління інспекцією, інтегрований з базою об’єктів для підвищення ефективності роботи служби, скорочення фінансових  витрат (300 тис. грн)

4. Впровадження системи обробки заявок та управління взаємовідносинами з клієнтами для оптимізації процесу взаємодії з клієнтами, скорочення фінансових  витрат, покращення якості надання послуг (400 тис.грн)

5. Автоматизація кол-центру для оптимізації виробничих процесів, скорочення фінансових  витрат, покращення якості надання послуг (1,2 млн.грн.)

Загальна орієнтовна вартість цих проектів складає понад 3,6 млн грн.

Пріоритетними заходами у секторі водопостачання, на думку керівника, є:

1) Будівництво станції водопідготовки на ВНС№ 2 «Подусівка» (для підвищення якості питної води, відповідність води вимогам ДСанПіН щодо вмісту заліза) 63 млн грн.

2) Технічне переоснащення підвищувальної насосної станції по вул. Козацькій із встановленням системи водоочистки – 3,5 млн грн.

3) Оснащення багатоповерхових будинків засобами обліку холодної води – 6 млн грн.

4) Заміна мереж водопостачання – 10 млн грн.

5) Рреконструкція резервуарів чистої води на насосних станціях водопроводу №№ 1, 2, 3, 4 (9 резервуарів) – 22,7 млн грн.

4) Наукове та проектне забезпечення заходів у секторі водопостачання – 1 млн грн.

Загальна вартість цих заходів  - понад 106 млн грн.

За хімічним складом води ВНС №2 «Подусівка» спостерігається значне перевищення по таким складовим як: залізо – 280%, марганець – 400%,  амоній – 140%.

Серед пріоритетних заходів у секторі водовідведення наступні:

1) Реконструкція системи подачі та розподілу повітря, а також вузла біологічного очищення аеротенків №1-4 каналізаційних очисних споруд (25,5 млн грн). Економічний ефект: 3,5 – 5 млн грн щорічної економії електроенергії.

2) Заміна каналізаційного колектора по вул. Ушинського (12 млн грн)

3) Наукове та проектне забезпечення заходів у секторі водовідведення (майже 600 тис.грн)

Загальна вартість цих заходів  - понад 38 млн грн.

Сумарна вартість реалізації стратегічних інвестиційних заходів складає понад 147 млн грн.

В рамках реалізації програми відновлення дорожнього покриття в місті «Чернігівводоканал» має на меті запровадити новітню технологію капітального ремонту горловин шахт колодязів.

Дана технологія направлена на забезпечення покращення стану доріг та недопущення в подальшому просадки шахт.

Не зважаючи на більшу початкову вартість монтажу люків, вони мають більш тривалий термін експлуатації 5-10 років, виключають можливість їх викрадення та значно покращать стан доріг міста, підсумував доповідач.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини