Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 01:32:30

Аграрний сезон 2015: проміжні підсумки

31.12.2015   07:54Агенцiя

Під час онлайн-наради керівників аграрних управлінь області підбито підсумки 2015-го року.

За словами очільника Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергія Хоботні, поточний рік для аграріїв видався складним як у соціально-економічному плані, так і щодо погодних умов. Тим не менше, сільськогосподарські виробники підтримали всю країну і стали рушієм економіки.

Чернігівські аграрії за попередніми підрахунками при прогнозі в майже 3,4 мільйони тонн намолотили — 3,5 мільйони тонн зернових та зернобобових культур. У загальнодержавному рейтингу намолоту — це 8 місце і 7 місце за рівнем врожайності зернових культур, а також другий результат в історії Чернігівщини. Найбільший вклад у валове виробництво зерна внесли сільськогосподарські підприємства Бобровицького, Прилуцького, Бахмацького та Ічнянського районів.

За обсягом виробництва зерна кукурудзи область посіла почесне 2 місце після Полтавщини, а за рівнем її врожайності 5 місце.

Незважаючи на складні економічні виклики та несприятливі погодні негаразди, сільгосптоваровиробники області повністю виконали завдання по посіву озимини на наступний сезон. Посіяно 226,5 тисяч гектарів озимих зернових культур, що склало 104,6% до прогнозу.

За 11 місяців 2015 року у Варвинському, Щорському, Коропському, Городнянському, Носівському, Чернігівському, Куликівському та Прилуцькому районах збільшили поголів’я ВРХ.

Вдалося практично на рівні утримати виробництво молока (зменшено лише на 0,3%).

А продуктивність дійної череди склала — 4357 кг, що більше відповідного періоду минулого року на 8,2%. Сільськогосподарські підприємства Ічнянського району вже сьогодні мають продуктивність близько шести тисяч кілограмів, а Бахмацького, Варвинського, Носівського, Прилуцького більше п’яти.

Звертаючись до начальників управлінь, директор Департаменту Сергій Хоботня в черговий раз звернув увагу на збереження чисельності поголів’я худоби. Адже тваринництво, а особливо молочне скотарство – складно «поставити на паузу». Адже для відновлення поголів’я потрібно 2-3 роки.

Під час наради також обговорено питання матеріально-технічного забезпечення, виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, кредитування підприємств АПК тощо.

«Наступний рік має стати для нас роком невпинної роботи задля досягнення сталих, якісно нових параметрів розвитку агропромислового комплексу області, які забезпечать підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва та продовольчу безпеку» —, завершуючи нараду, наголосив директор Департаменту.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.