Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:06:08

За кількістю працевлаштованих безробітних Чернігівщина посідає шосте місце в Україні

30.04.2015   11:18Агенцiя

Підсумки діяльності Чернігівської обласної служби зайнятості за I квартал 2015 року та пріоритетні завдання на сучасному етапі стали темою розмови на нараді, що відбулася 29 квітня в Чернігівському ОЦЗ. У її роботі взяли участь керівництво обласного, директори та заступники директорів базових центрів зайнятості.

З аналізом ринку праці та результатів роботи служби зайнятості області у січні-березні поточного року виступив перший заступник директора ОЦЗ Сергій Роговець. Він зазначив, що процеси, які сьогодні відбуваються у соціально-економічному та суспільному житті держави негативно впливають на ринок праці. Як наслідок, І квартал 2015 року ознаменувався зростанням кількості безробітних. За звітний період базовими центрами зайнятості взято на облік 7,5 тис. безробітних, що на 2% більше, ніж у 2014 році. Загалом отримувало комплекс соціальних послуг 24,1 тис. безробітних, на 11,6% більше ніж торік.

Однією з причин зростання кількості звернень до центрів зайнятості протягом останніх місяців фахівці служби зайнятості вбачають у бажанні громадян отримати довідку про перебування на обліку для подальшого оформлення субсидії. Сергій Роговець закликав колег посилити роз’яснювальну роботу серед людей, які звертаються виключно для отримання цієї довідки, адже відповідно до постанови Кабміну «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій» для подачі до органів соціального захисту такий документ не передбачений.

Проблемною залишається якість наявної робочої сили. Серед зареєстрованих безробітних – кожний третій має перерву в роботі понад рік, кожен четвертий потребував додаткових гарантій соціального захисту, кожний п’ятий – особа передпенсійного віку, кожний шостий взагалі не мав професії. Перший заступник директора зазначив, що в такій ситуації варто приділити належну увагу роз’яснювальній роботі з роботодавцями, наголосивши, що не має іншої робочої сили, треба вчити її.

Серед позитивних зрушень - збільшення кількості пропозицій роботи від самих роботодавців. У січні-березні цього року до центрів зайнятості області надійшла інформація про наявність 8,6 тис. вакансій, з них 5,7 тис. укомплектовано, що на третину перевищує минулорічний показник. Рівень укомплектування вакансій зріс до 67%.

За кількістю працевлаштованих безробітних Чернігівщина посідає шосте місце в Україні. Так, протягом І кварталу поточного року за сприяння служби зайнятості області повернуто до трудової діяльності 3,7 тис. громадян, що на 20% більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них 187 осіб отримали допомогу по безробіттю одноразово для започаткування власної справи, що на 18% більше, ніж торік, 109 - були працевлаштовані на новостворені робочі місця з компенсацією роботодавцям розміру єдиного соціального внеску, що на 9% перевищує відповідний показник минулого року.

Професійне навчання безробітних залишається пріоритетним напрямом діяльності служби зайнятості. Так, протягом звітного періоду набувало нових професій та підвищувало кваліфікацію 1904 безробітні особи (на 10% більше показника минулого року). Рівень працевлаштування після проходження профнавчання є одним з найкращих в Україні і дорівнює майже 70%, що на 4% більше, ніж торік.

До участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру було залучено майже 1,7 тис. осіб, що на 21% більше, ніж у минулому році. З них - половина безробітних працювали на суспільно-корисних роботах, зокрема, займалися благоустроєм територій населених пунктів, впорядкуванням кладовищ та меморіальних місць, прибиранням та утриманням придорожніх смуг тощо.

Неформальний, індивідуальний підхід та посилена увага до кожної людини, яка опинилась в скрутних життєвих обставинах внаслідок бойових дій в Україні, тобто внутрішньо переміщених осіб, демобілізованих військовослужбовців та учасників АТО – саме так визначив перший заступник директора ОЦЗ принцип роботи фахівців служби зайнятості з цими категоріями громадян.

Починаючи з жовтня минулого року в центрах зайнятості області отримали комплекс соціальних послуг 1007 внутрішньо переміщених осіб. З них 175 громадян працевлаштовано, 6 - отримали допомогу по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності, 20 - проходили професійне навчання, 98 – брали участь у громадських роботах.

Станом на 23 квітня до центрів зайнятості області вже звернулись 105 учасників АТО. Працевлаштовано поки що 5, одного було направлено на професійне навчання та двох залучено до громадських робіт.

Йшлося на нараді й про модернізацію служби зайнятості.

- Нині служба зайнятості запроваджує нову концепцію своєї діяльності, - повідомив Сергій Роговець. - Вже розпочався процес створення інформаційно-консультаційних центрів для самопошуку роботи молоддю, жінками, що виховують дітей, переселенцями; запроваджується супровід окремих категорій безробітних після їх працевлаштування упродовж 6 місяців.

Під егідою місцевих органів виконавчої влади планується створити сервісні центри «під одним дахом», де передбачається комплексне обслуговування окремих категорій громадян, передусім соціально вразливих. У розробці концепції цього проекту Чернігівський обласний центр зайнятості бере активну участь.

- Сьогодні служба зайнятості стоїть на шляху значних перетворень, змінюється не лише її структурна складова, а й підходи до обслуговування шукачів роботи, безробітних і роботодавців, до надання консультаційних та профінформаційних послуг, співпраці із соціальними партнерами. Будемо сподіватися, що ці нововведення сприятимуть вирішенню сьогоднішніх проблем на ринку праці та підвищенню рівня зайнятості громадян, - зазначив перший заступник директора ОЦЗ.

На нараді також було заслухано начальників відділів обласного та директорів базових центрів зайнятості, які говорили про організацію роботи центрів зайнятості в сучасних умовах та пріоритетні завдання на майбутнє.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини