Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:23:16

Інтернет-конфенція на тему: «Декларування доходів громадян за підсумками 2014 року». ОНОВЛЕНО 12:20

24.03.2015   11:00Агенцiя

На Ваші запитання відповідає начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Чернігівській області Андрій Володимирович Шалигін.

Доброго дня!

Радий вітати всіх, хто вирішив сьогодні долучитися до Інтернет - спілкування.

З 1 січня триває кампанія декларування доходів за минулий рік. Добровільне декларування доходів - це демонстрація взаємної довіри та партнерських відносин між платниками податків та державою. Декларуючи доходи та сплачуючи податки, громадяни роблять свій індивідуальний внесок у добробут держави.

Сподіваюся, що спілкування  протягом години, запланованої на проведення Інтернет-конференції, буде активним і плідним. І чим більше буде від вас запитань, тим менше буде помилок при застосуванні податкового законодавства.

Запрошую до спілкування.

Свої запитання Ви можете надсилати на електронну адресу  cg.monitor@gmail.com або додавати у коментарях до цієї новини.

Іван Іванов
Успадкував від матері дачу. Збираюся йти подавати декларацію. Чи буду платити податок?

Відповідь:
Фізичні особи – платники податку, які одержали дохід у вигляді спадщини (подарунка), що згідно з Податковим  кодексом оподатковується  за нульовою ставкою, не зобов’язані включати суму такої спадщини (подарунка) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну Податкову декларацію, але за умови відсутності інших підстав  для  її  подання.

Сидоров В.П.
Я живу і працюю в Мені, а прописаний у Щорсі. Куди мені подавати декларацію - до Менської чи Щорської податкової інспекції?

Відповідь:
Декларацію про майновий стан і доходи потрібно подавати до органу ДФС за місцем реєстрації (прописки). Отже, Ви маєте звернутися до Щорського відділення Корюківської ОДПІ.

Петрович
У 2014 році я продав свій мопед. Невже мені треба подавать декларацію та сплачувать податок?

Відповідь:

Як виняток із положень пункту 173.1 статті 173 Податкового кодексу України, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.
Обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV цього Кодексу (п.п.179.2 ст.179).
Тобто, якщо Ви, як фізична особа, у 2014 році, продали лише один з об’єктів рухомого майна – у вашому випадку мопед, за умови нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу та сплатив податок, то така фізична особа не повинна подавати податкову декларацію.
Якщо договір купівлі-продажу не посвідчується нотаріально, то фізична особа - продавець має подати за наслідками звітного (податкового) року декларацію, у якій визначити суму податку на доходи з фізичних осіб та сплатити її до бюджету.

Валентина@mmm
Аліменти, які колишній чоловік присилає з Росії на дитину, треба декларувати?

Відповідь:
Так, якщо у 2014 році  Ви отримували аліменти від нерезидента, то цей дохід оподатковується, як іноземний. Сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку, та оподатковується за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України.
Вам необхідно до 1 травня 2015 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та сплатити податок до бюджету за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України (15 та/або 17 відсотків).

Можно ли подать декларацию про доходы через Інтернет?

Відповідь:

Платники податку на доходи фізичних осіб мають змогу подати  податкову декларацію  про майновий стан і доходи до контролюючих органів в електронній формі у режимі реального часу, тобто он-лайн, через офіційний веб-портал ДФС України. Для цього платнику необхідно:
- отримати електронний цифровий підпис. Електронний цифровий підпис безкоштовно  видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаментуДФС. Або звернутися до віддалених пунктів реєстрації користувачів за місцем податкової реєстрації.
На Чернігівщині функціонує чотири віддалених пункти реєстрації користувачів - у центрах обслуговування платників ДПІ у м. Чернігові, Прилуцькій, Ніжинській та  Менській ОДПІ.
- завантажити із сайту АЦСК інсталяційний пакет програмного забезпечення «Програмний комплекс користувача ЦСК». Встановити програмне забезпечення на персональному компютері та виконати необхідні налаштування допоможе Інструкція користувача;
- авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа  та розпочати роботу.
Слід додати, що на сьогодні на допомогу платнику на офіційному веб-порталі функціонує сервіс «Декларування он-лайн», який дає змогу заповнити річну податкову декларацію та зберегти результат у файлі як для друкування, так і надсилання до органів ДФС через Інтернет.

Анастасія
Работаю нянечкой в одной семье. Они мне платят зарплату. Надо ли ее декларировать?

Відповідь:
Фізична особа, яка протягом звітного календарного року отримує доходи за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 15% та/або 17% (доходи 2014 р.) в залежності від розміру бази оподаткування в календарному місяці.

Анатолій
Чи  потрібно мені, як  підприємцю,  при заповненні декларації про майновий стан і доходи зазначати інші доходи. Приміром, які я отримав, як фізична особа, а також вказувати відомості про автомобіль та житловий будинок?

Відповідь:
Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування повинна надавати за результатами календарного року податкову декларацію про майновий стан і доходи, незалежно від того чи проводилась протягом звітного року підприємницька діяльність чи ні, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно

Василь Павлович
У мене у селі померла тітка і я одержав у спадок хату. Чи треба подавати декларацію? І що тепер доведеться заплатити?

Відповідь:
Громадянин, який отримав  спадщину від члена сім’ї, що  не належать до  першого ступеня споріднення, зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи  та сплатити 5 відсотків податку на доходи фізичних осіб  від вартості успадкованого майна.
Членами сім’ї першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Отже, тітка не є членом сім’ї першого ступеня споріднення.

Надежда
Як  можна  подати  Податкову декларацію про доходи?

Відповідь:
Податкова декларація  подається  за вибором платника податку:
- особисто платником або уповноваженою на це особою;
- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного  підпису у порядку, визначеному законодавством.

Оксана. Чернігівський район.
Мені батько подарував квартиру. Чи повинна я сплатити податок? Якщо так, то у якій сумі?

Відповідь:
Вартість власності, що отримується в подарунок членами сім’ї першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 р. IV ПКУ).
Членами сім’ї першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені

Валентина, приватний підприємець
Чи змінилася цього року форма декларації? Минулого року я заповнила без проблем – трохи допомагали.
Дякую.

ВІДПОВІДЬ:
Форма декларації не змінилася. Але у разі потреби фахівці інспекції допоможуть її заповнити. Відповідна інформація, якою можна скористатися, та зразки декларації розміщено і на стендах у Центрах обслуговування платників, що діють у податкових інспекціях

Тетяна, Чернігів
Моя дочка навчається на другому курсі інституту та деякий час влітку працювала за цивільно-правовим договором. Якщо за навчання сплачую я, чи можна мені подати декларацію для отримання податкової знижки?

Відповідь:
Якщо студент працював та отримував доходи, відмінні від заробітної плати, то батьки мають право на податкову знижку. Але у разі, якщо студент одержував зарплату, то він самостійно подає декларацію на отримання податкової знижки.

Людмила
Я гражданка Белоруси. Получила в наследство домик и приусадебный участок от бабушки в Репкинском районе. Подскажите, мне надо платить налог и  если да, то как он считается?

ВІДПОВІДЬ:
Вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента оподатковується в 2015 році за ставками 15 відсотків та 20 відсотків (в 2014 році 15 відсотків та 17 відсотків), незалежно від ступеня споріднення.
Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.
Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Андрій, службовець
Мене цікавить таке питання. У 2014 році я заплатив за навчання наперед – за перший семестр 2015 року, тобто, за весь навчальний рік. Доходи декларуються за 2014 рік. Щоб повернути собі податок, чи можна у податкову декларацію включити суму, сплачену наперед, тобто за семестр 2015 року?

Відповідь:
Сума коштів, яка сплачена у звітному податковому році за періоди навчання наступного року, не може бути включена до податкової знижки.
Згідно з п.п.166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Максим Михайлович
Добрий день! Я викладаю у університеті, проте отримував у минулому році авторські гонорари за наукові розробки.  Мені обов’язково подавати річну декларацію про доходи?

ВІДПОВІДЬ: 
Відповідно до  п.179.2 ст. 179 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі -Кодекс) обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:
-від податкових агентів, які згідно з цим розділом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
-виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених цим розділом;
-від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;
-у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 цього Кодексу;
- зазначені у пунктах 167.2 - 167.4 статті 167 цього Кодексу, крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено відповідними нормами цього розділу;
- зазначені у підпункті "є" пункту 176.1 статті 176 цього Кодексу від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.
   
Для громадян, яким у 2014 році доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами одночасно двома або більше податковими агентами, граничний розмір річної суми оподатковуваних доходів, що підлягає перерахунку за ставкою 17 відсотків, становить 146 160 грн.

Таким чином, якщо отримані Вами доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами від двох або більше податкових агентів, не перевищують сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, тобто 146160 грн., то Податкову декларацію за відповідний звітний 2014 рік подавати не потрібно, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Галина Іванівна, Чернігів
Хочу взяти на квартиру дівчат-студенток, бо на пенсію не проживеш. Чи потрібно буде мені декларувати доходи від здавання кімнати в найм?

Відповідь:

Доходи, отримані від надання нерухомого майна в оренду іншим громадянам, необхідно обов’язково задекларувати. Громадянин, який здає свою квартиру, будинок, кімнату або іншу нерухомість в оренду чи суборенду, житловий найм чи піднайм іншій фізичній особі,  відповідальний за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету.
Отже, громадянин-орендодавець зобов’язаний самостійно нарахувати та сплатити податок на доходи фізичних осіб до бюджету за ставкою 15 відсотків та/або 17 відсотків, в залежності від суми доходу. Податок сплачується щокварталу, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу.
Загальна сума отриманого доходу та сплаченого протягом звітного року податку відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Віталій, смт.Куликівка
Доброго дня! Я сплачую за навчання своєї дружини в університеті. Вона сама тимчасово не працює. Чи повернуть мені податок? Які документи необхідні подати разом з декларацією?

ВІДПОВІДЬ:
З метою отримання податкової знижки  фізичні особи мають право подавати декларацію в термін до 31 грудня 2015 року. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено у п.166.3 ст.166 ПКУ. До даного переліку включається сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. При застосуванні платниками податків права на податкову знижку слід враховувати, що граничний розмір витрат, дозволених для включення до податкової знижки для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти та при страхуванні, розраховується з урахуванням місячного доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги, тобто 1710 грн. (відповідно до абз. першого пп.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ).    
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (пп.166.2.1 п.166.2 ст.166 ПКУ).
Враховуючи вищевикладене, фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання, на вимогу контролюючого органу, крім декларації про майновий стан і доходи, надає: відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери; договір з навчальним закладом; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення); тощо.
Для прискорення проведення податковим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до податкового органу копії зазначених документів.

Інна Павлівна
Я  зараз  не працюю,  стою на біржі. Мені син майже щомісяця висилає гроші з Чехії, він там з  сім’єю живе. Чи потрібно мені подавати річну декларацію про доходи?

ВІДПОВІДЬ:
Відповідно до пп.170.11.1 п. 170.11 ст. 170 у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу.
Таким чином, у разі отримання грошових переказів із-за кордону, сума таких грошових переказів включається до сукупного оподатковуваного доходу платника,  який зобов'язаний подати річну податкову декларацію до 01 травня поточного року.

Галина
Я одержала у спадщину від чоловіка майно, з яким проживала у цивільному шлюбі. За  якою ставкою буде оподатковуватись майно?

Відповідь:
Дохід отриманий у результаті прийняття спадщини, успадкованої членом сім’ї  іншого, ніж перший, ступінь споріднення, оподатковується за ставкою 5 %  п. 167.2 ст.167 Податкового  кодексу, а спадкоємець відповідно до п.49.18.4 п.49.18 ст.49 ПК зобов’язаний до 1 травня року, що настає за звітним, подати річну Податкову  декларацію до органу ДФС, в якому перебуває на обліку як платник податків (за податковою адресою), відобразити в ній зазначений дохід та самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в декларації п.179.7 ст.179 Податкового  кодексу.

Катерина Петрівна
У мене проживають квартиранти. Чула, що треба прийти у податкову і заповнити декларацію. А платити щось треба, бо кошти я вже витратила?

Відповідь
Якщо протягом минулого року Ви здавали в оренду житлову нерухомість громадянам, то податок на доходи фізичних осіб повинні були сплачувати щоквартально. А  декларацію необхідно подати до 1 травня 2015 року.
Дохід від здачі в оренду власного нерухомого майна підлягає оподаткуванню за ставкою 15% та/або 17%. З 2015 року – за ставкою 20%. Ставка 15% застосовується, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці, не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2014 р. - 12180 грн.); 17% (20%) - з суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.
 Громадянин, що здає житло в оренду, має самостійно нараховувати та сплачувати податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України для квартального звітного (податкового) періоду. Тобто, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації. Така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до органу ДФС за податковою адресою платника податку.
 

Дякую за поставлені запитання! Приємно, що ця тема цікавить наших громадян. Отже, будемо сподіватися, що кампанія декларування пройде успішно.

До нових зустрічей.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини