Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:56:33

На часі посівна

17.03.2015   08:22Агенцiя

Майже 80% валового продукту області дає землеробство. І зараз найактуальніша тема для аграріїв – посівна. Та цього року вона має свої особливості – фінансові. Чи готова Чернігівщина до проведення весняно-польових робіт і на урожай яких культур сільгоспвиробники сподіваються найбільше, ми дізнавалися у фахівців.

Більш ніж у два рази у порівнянні з минулим роком зросли витрати на проведення весняно-польових робіт.

Звичайно, аграрії були готові до підвищення цін на пальне, адже вона збільшується традиційно перед посівною, але ніхто не очікував, що настільки. Бензин та солярка подорожчали майже на 110 відсотків, і тільки на них необхідно витратити більше 430-ти мільйонів гривень. Що ж до добрив, то минулого року вони коштували близько трьох тисяч гривень за тонну, а цього – одинадцять з половиною, і це найдешевше.

Олександр Савченко, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, каже: «На 69% на сьогодні забезпечені добривами, пальним – на березень–середину квітня. На 100% забезпеченість азотними добривами, а щодо азотно-калійних, на жаль, є певна залежність від імпорту».

Імпортують з Білорусі та Росії, і дефіциту цих добрив немає, справа знову ж таки в ціні, кажуть у департаменті агропромислового розвитку.

Цього року планується посіяти не менше, ніж минулого, і більше 70% площ відведено під зернові. За словами Олександра Савченка, залишається у пріоритеті кукурудза, сонях, соя, пшениця; спад по житу і вівсу.

Збільшують і площі під гречкою, адже вирощувати її вигідно. Культура невибаглива і потребує не дуже великих затрат, до того ж затребувана на ринках.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.