Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:27:44

Зростання виробництва сільськогосподарської продукції, збільшення експорту товарів та обсягу виконаних будівельних робіт - серед позитивних тенденцій минулого року

26.02.2015   18:13Агенцiя

Про це повідомив директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Леонід Подоляк 26 лютого під час розширеної наради, яку провів виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман. На нараді розглянуто підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку, місцевих бюджетів області за 2014 рік та визначено основні завдання на 2015 рік.

За його словами, 2014 році для економіки області були притаманні тенденції, подібні до загальноукраїнських. Вони характеризувалися скороченням промислового виробництва, відтоком інвестиційного капіталу, зменшенням реальної заробітної плати на фоні суттєвого зростання індексу цін, погіршенням ситуації на ринку праці та споживчому ринку.

Однак практично за всіма показниками область мала меншу глибину падіння ніж в середньому по Україні. Серед позитивних тенденцій – зростання виробництва сільськогосподарської продукції, збільшення експорту товарів та обсягу виконаних будівельних робіт.

Аграрним сектором забезпечено приріст валової продукції на рівні 7,7%. За темпами росту область посіла 5 місце в Україні, а за обсягом виробництва – 13.

Ріст агровиробництва відбувся виключно за рахунок рослинницької галузі. Зокрема, встановлено черговий рекорд по виробництву зерна –намолочено майже 3,7 мільйони тонн збіжжя, що на 18 % більше 2013 року.

Тому активно здійснюється розбудова відповідної інфраструктури – елеваторів і сушарок.

Водночас для тваринництва були характерні зменшення обсягів виробництва та чисельності поголів’я ВРХ.

З метою нарощування обсягів випуску продукції тваринництва та підвищення її якості у 2014 році завершено будівництво та реконструкцію 4-х об’єктів у молочному скотарстві, а також здійснюється будівництво свинокомплексу на 12 тисяч голів та 1-ої черги пташника на 5,4 мільйони голів.

У промисловому комплексі, внаслідок суттєвого впливу на економіку регіону внутрішніх та зовнішніх факторів, індекс виробництва за підсумками 2014 року склав 97%.

Значний негативний вплив на загальний результат, як і у попередні роки, продовжували мати добувна промисловість та пов’язана з нею нафтопереробка.

Не досягли рівня попереднього року і ряд інших галузей.

Разом з тим, з позитивною динамікою працювали підприємства із виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності, виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів.

Приріст демонстрували 14 районів, найбільше – Коропський та Бахмацький, а також міста Ніжин і Прилуки. Область завершила минулий рік із найвищим серед регіонів України темпом зростання експорту +26,1%.

Найсуттєвіше збільшились обсяги експорту зернових культур, виробів із паперу та картону, готових харчових продуктів, деревини й виробів із неї, насіння і плодів олійних рослин, мінеральних продуктів, олій рослинних, взуття, молока та молочних продуктів.

Протягом року змінилась і географія експортних поставок – зменшилася питома вага Російської Федерації, водночас країн ЄС та Азії – збільшилася.

Продовжувалася робота, спрямована на поліпшення бізнес-клімату, спрощення регуляторного середовища, підтримку підприємницьких ініціатив.

Протягом 2014 року в економіку області надійшло 5,9 мільйонів доларів США прямих іноземних інвестицій. Проте, за рахунок курсової різниці та вилучення іноземної частки їх загальний обсяг зменшився на 19,2% порівняно з початком року.

Будівельна галузь характеризувалась у минулому році найвищим в Україні темпом зростання обсягу виконаних будівельних робіт за рахунок збільшення втричі обсягів будівництва житлових будівель.

При цьому у Коропському та Срібнянському районах не зареєстровано жодної декларації про готовність до експлуатації об’єктів житлового будівництва.

Із програм підтримки житлового будівництва найактивніше впроваджувалась програма «Власний дім».

В умовах обмеженості бюджетних коштів на соціально-економічний розвиток важливого значення набуває збільшення обсягів залучення міжнародної технічної допомоги.

Як повідомив Леонід Подоляк, в області триває реалізація Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ фаза», спрямованого на поліпшення стану соціально-економічного розвитку сільських територій.

Реалізовано 29 мікропроектів, на стадії завершення – ще 2.

З метою продовження реалізації проекту в області 2 жовтня 2014 року підписана Угода про партнерство між обласною державною адміністрацією, обласною радою та ПРООН щодо реалізації Програми «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ фаза».

Внутрішній ринок протягом минулого року характеризувався звуженням споживчого попиту на фоні інфляційних процесів. Вперше за останні 5 років маємо зменшення обороту роздрібної торгівлі – на 3,4 %.

Що стосується ситуації на ринку праці, то за 2014 рік центрами зайнятості взято на облік 30,5 тисяч безробітних. На кінець року актуальними були 1,3 тисяч вакансій, на кожну з яких претендувало 12 безробітних осіб.

Найвищі показники навантаження на 1 вільне робоче місце у Коропському та Чернігівському районах (42).

На кінець року процеси на ринку праці характеризувались дещо більшим ніж в середньому по країні зростанням чисельності офіційно зареєстрованих безробітних та відповідно рівня зареєстрованого безробіття.

Водночас середньомісячна заробітна плата штатних працівників у минулому році зростала темпами вищими ніж в середньому в Україні – +7,4 % проти +5,9 %, і становила 2690 гривень, а у грудні – 2924 грн.

Разом з тим, реальна заробітна плата зменшилась за минулий рік на 5,1 %, по Україні – на 6,5%.

Середньообласний рівень заробітної плати перевищили міста Прилуки, Чернігів та 6 районів, в той час як Коропський та Куликівський райони не досягли відмітки 2000 гривень.

Одним із ключових завдань, яке повинно перебувати під постійним контролем керівників місцевих органів влади, є питання своєчасної виплати заробітної плати.

Протягом 2014 року борги працівникам збільшилась на 1,7 мільйон гривень за рахунок зростання заборгованості на підприємствах-банкрутах.

Водночас зменшилась заборгованість на економічно активних підприємствах.

15 територій заборгованості не мають, скоротили її в Чернігівському, Борзнянському районах та м. Ніжині. В той же час, наростили борги м. Прилуки та м. Чернігів. Крім того, з’явилася заборгованість у Варвинському, Коропському, Ніжинському, Новгород-Сіверському та Ріпкинському районах.

Ситуацію по галузях проаналізували також директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко, в.о. директора Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації В’ячеслав Сальніков, начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш, голови окремих райдержадміністрацій.

Підбив підсумки наради в.о. голови облдержадміністрації Сергій Журман.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини