Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:46:36

Залучати іноземні інвестиції для модернізації галузі тваринництва

25.02.2015   08:43Агенцiя

Стан та тендеції розвитку галузі тваринництва обговорили на всеукраїнській селекторній нараді, що відбулась 24 лютого під керівництвом Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка. Від Чернігівщини участь у нараді взяв заступник голови облдержадміністрації Костянтин Лубенцов.

Як повідомив Олексій Павленко, економічна ситуація в країні негативно відобразилаяся на виробнитві тваринницької продукції. Зокрема, індекс інфляції за минулий рік склав майже 125%. Зросли закупівельні ціни на основні корми, медикаменти, паливо. Збільшилась орендна плата за землю під господарськими спорудами. У той же час залишається низька закупівельна ціна готової продукції та зменшується купівельна спроможність населення.

За минулий рік відбулося зменшення поголів’я великої рогатої худоби на майже 150 тисячі голів, свиней — на 150 тисяч, птиці – на 2,2 мільйонів голів.

Водночас, обсяги виробництва молока за 2014 рік зросли до 11 мільйонів тонн. Середній річний удій на корову зафіксовано на рівні 5 тисяч кілограм молока, що забезпечено у першу чергу покращенням технологій виробництва.

У даній ситуації, за словами Міністра, важливим є вдосконалення нормативно-правової бази для полегшення умов ведення агробізнесу та спиряння вивезенню продукції тваринництва за межі України.

Чернігівщина займає друге місце в державі за чисельністю поголів’я тварин м’ясного напрямку. Протягом минулого року в області введено в експлуатацію чотири молочні ферми та один свинокомплекс. На 2015 рік заплановано будівництво восьми об’єктів на 3,5 тисячі голів. Але через спалахи африканської чуми свиней та відповідні карантинні обмеження у господарствах усіх форм власності відбувся спад поголів’я свиней.

В області, як і в цілому по країні, також спостерігається тенденція до збільшення затратної частини виробництва. У цих умовах господарства кардинально міняють підходи господарювання у бік високорентабельних культур. Виробники, які мають продуктивність дійної череди у 8 тисяч літрів молока на корову в рік, зараз працюють з мінімальною рентабельністю.

На завершення наради, Олексій Павленко дав доручення місцевим органам виконавчої влади проводити постійний моніторинг стану галузі тваринництва та створювати робочі групи із залучення іноземних інвестицій для модернізації ферм, доїльних залів, закупівлі племінної худоби.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини